Witam. Ostatnio rozglądałem się za jakims mikrofonem dynamicznym. W oko wpadł mi Shure 58 a beta. Jednak nigdzie nie znalazałem informacji o szumach własnych tego mikrofonu. sporo osób go chwali - rozumiem - to jest mikrofon głownie na scenę. Kiedyś miałem Behringera XM 8500 dynamiczny - straaasznie szumiał, i był bardzo cichy. Czy wszystkie mikrofony dynaimczne sa takie ciche i generują duży szum własny, którego i tak nie słychać na scenie? Czy da się nagrac dynamicznym mikrofonem w miare dobry wokal - bez szumów?
Mikrofony dynamiczne
Re: Mikrofony dynamiczne
...
Witam. Ostatnio rozglądałem się za jakims mikrofonem dynamicznym. W oko wpadł mi Shure 58 a beta. Jednak nigdzie nie znalazałem informacji o szumach własnych tego mikrofonu. sporo osób go chwali - rozumiem - to jest mikrofon głownie na scenę. Kiedyś miałem Behringera XM 8500 dynamiczny - straaasznie szumiał, i był bardzo cichy. Czy wszystkie mikrofony dynaimczne sa takie ciche i generują duży szum własny, którego i tak nie słychać na scenie? Czy da się nagrac dynamicznym mikrofonem w miare dobry wokal - bez szumów?...
Update: Czy dobrym mikrofonem dynamicznym mozna nagrać przywoity studyjny wokal?
Dzięki za odpowiedz. Cjyba jestem troche laikiem w połączeniach. Połaczenie mikroofnu dynamicznego wyglądałoby tak - że złącze XLR podłacza się do mikrofonu, a z drugiej strony przewodu podwójnymi złączami typu duży Jack /TRS/ a może teź XLR do karty dzwiękowej?
tak, tym dynamikiem mozna nagrac bardzo dobry wokal studyjny
Mikrofon podłaczałem kablem XLR-XLR do karty E-Mu Tracker Pre. A więc chyba nie tak....
-
Jeśli chcesz nagrywać -jak to ujołeś --ładne wokale studyjne to kup sobie mikrofon pojemnościowy,napewno uzyskasz lepszy efekt.MK 319 dostaniesz napewno dużo taniej niż Beta 58.Pozdrawiam.
Z tym że mikrofon pojemnościowy przekazuje wokal taki jak jest, natomiast Beta 58 właśnie robi łądne brzmienie wokalu:)
Z tym że mikrofon pojemnościowy przekazuje wokal taki jak jest, natomiast Beta 58 właśnie robi łądne brzmienie wokalu:)
...
nie ladne tylko po prostu przekazuje mniej detali (mowiac bardzo ogolnikowo)