Studio Radiowe

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
WarLord_of_Blood
Studio Radiowe

Post autor: WarLord_of_Blood » niedziela 28 mar 2010, 13:55

Na internecie polecono mi wasze forum do pytań właśnie o konstrukcje własnego studia radiowego. Oczywiście zdaję sobie sprawę z konieczności wykupienia koncesji itp. Informacje na ten temat łatwo znaleźć w sieci. Jednak to jakiego sprzętu szukać i jak owe studio złożyć to już zupełnie inna bajka. I na tym chciałbym się tutaj skupić.

Jakie to miało by być radio ?

Nadające na falach AM i jednocześnie internetowe. Dlaczego AM ? ponieważ o wiele łatwiej jest uzyskać koncesję. Na FM w woj. Śląskim nie ma po prostu szans. Poza tym ma to być rozgłośnia o zasięgu lokalnym-gminnym i dlatego nie chcę się skupić na internecie. Powód jest taki, że starsze osoby internetowego radia nie używają. Z tego co wyczytałem nadajnik AM na niewielkie odległości (promień to jakieś 20 km max) wystarczy.

I teraz co bym potrzebował do studia by móc nadawać audycje na AM i do internetu ? Oczywiście koszty też się liczą, ale samą inwestycję planujemy sfinansować z pieniędzy unijnych. Projekt jest w przygotowaniu i nie wiemy dokładnie jaki to będzie budżet ale prawdopodobnie około 100 tys. W najgorszym wypadku 40 tys. Da się za takie sumy już coś zrobić ?

Proszę o porady i pomoc :)

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
FreeFan

Re: Studio Radiowe

Post autor: FreeFan » niedziela 28 mar 2010, 20:49

...Na internecie polecono mi wasze forum do pytań właśnie o konstrukcje własnego studia radiowego. Oczywiście zdaję sobie sprawę z konieczności wykupienia koncesji itp. Informacje na ten temat łatwo znaleźć w sieci. Jednak to jakiego sprzętu szukać i jak owe studio złożyć to już zupełnie inna bajka. I na tym chciałbym się tutaj skupić.

Jakie to miało by być radio ?

Nadające na falach AM i jednocześnie internetowe. Dlaczego AM ? ponieważ o wiele łatwiej jest uzyskać koncesję. Na FM w woj. Śląskim nie ma po prostu szans. Poza tym ma to być rozgłośnia o zasięgu lokalnym-gminnym i dlatego nie chcę się skupić na internecie. Powód jest taki, że starsze osoby internetowego radia nie używają. Z tego co wyczytałem nadajnik AM na niewielkie odległości (promień to jakieś 20 km max) wystarczy.

I teraz co bym potrzebował do studia by móc nadawać audycje na AM i do internetu ? Oczywiście koszty też się liczą, ale samą inwestycję planujemy sfinansować z pieniędzy unijnych. Projekt jest w przygotowaniu i nie wiemy dokładnie jaki to będzie budżet ale prawdopodobnie około 100 tys. W najgorszym wypadku 40 tys. Da się za takie sumy już coś zrobić ?

Proszę o porady i pomoc :)

Pozdrawiam. ...

-10 tyś nadajnik
-10 tyś antena z masztem
-15 tyś studyjny osprzęt...nie najwyższych lotów, bo to modulacja amplitudy a nie Hi-Fi / do internetu też starczy.
Radio skierowane do starszych ludzi ???
A to nie delegatura Ojca Dyrektora ??
(oczywiście to żart )
POZDRAWIAM K.Z

Awatar użytkownika
FreeFan

Post autor: FreeFan » niedziela 28 mar 2010, 21:50

...Pachnie mi to coś a'la "Twoje radio AM", projekt tzw. radia gminnego pewnej spółki z Krakowa......

No tak........... a My mamy pomóc chłopakowi w doborze sprzętu.
Nie mam pojęcia ,jak kompresować audio do modulacji amplitudy,
żeby było wszystko ładnie słychać,
Wydaje mi się że dostępny jest gotowy Soft ,do nadawania,
wtyczki ,kompresory itp
Mikrofonów jest nie zliczona ilość, myślę że wielko-membranowy,
jakaś Audiotechnika np. lub inny niemiecki z dalekiego wschodu,
do tego combo preamp-kompresor np z serii Joemek'a
i do tego fajną redaktorkę np. jasny blond ............i to byłby chyba na początek cały komplet.
POZDRAWIAM.K.Z

WarLord_of_Blood

Post autor: WarLord_of_Blood » poniedziałek 29 mar 2010, 14:47

Spokojnie chodzi o to by starsi ludzie mogli też owego radia słuchać bo jak wiadomo często z internetem są na bakier a i zawsze łatwiej w kuchni postawić radyjko niż całego kompa przenosić.

Co do sprzętu czy możecie polecić tu jakieś konkrety ? tzn konsole emisyjna nadajniki itp ?

Własnie kwestia nadajnika, u mnie w okolicy są stacje nadawcze telefonii komórkowych i są też dzięki temu spore maszty więc chyba płaci się tylko za ich dzierżawę dobrze myślę ?

Muszę przyznać, że pocieszyliście mnie z tym sprzętem ponieważ miałem też wyliczenia na kwotę powiedzmy 200 tys zł ;) a tutaj jednak sporo niżej.

WarLord_of_Blood

Post autor: WarLord_of_Blood » wtorek 30 mar 2010, 20:05

...Nie myśl sobie że pójdziesz ot tak do np. Ery, tyle i tyle zapłacisz i założą Ci antenę na ich maszcie. Nie myśl sobie że kupisz nadajnik i antenę, 50m koncentryka iw paradujesz na maszt telefonii komórkowej żeby uruchomić nadajnik. To wymaga czasu, oraz dużych pieniędzy na specjalistyczną ekipę monterów. Zapewniam Cie, że nie masz takiego budżetu. Nawet sobie nie zdajesz spawy jak duży jest koszt dzierżawy miejsca na antenę (powiem Ci tylko że w moim mieście elektrociepłownia z 3 anten GSM i jednej od nadajnika radia AM ma nie przesadzając - gigantyczny wpływ co miesiąc do swojego budżetu....)

KRRiTV dając koncesję wymaga też określonych nakładów na sprzęt, który zapewni minimum jakości nadawanego programu i nie jest to 10..15k zł...

Proponuję Ci skontaktuj się z jakimś radiem nadającym na AM w Polsce (np. "Twoje Radio AM" z Krakowa) i porozmawiaj o tym, szybko sprowadzą Cię na ziemie...
Prędzej byś wystartował z lokalnym radiem nadającym w kabel lokalnej TVK + sygnał w internet i od tego bym zaczął, jak się sprawdzi, będzie zainteresowanie to działaj dalej.

Ja wiem, że zabawia w radio to marzenie wielu chłopców, ale niestety ta bajka jest poza zasięgiem, 99,99999999999999999999999999999% z nas. ...

Ja naprawdę zdaje sobie sprawę z kosztowności projektu oraz tego, że łatwo nie jest. Chodziło mi jedynie o to by się dowiedzieć o sprzęt potrzebny do takiego studia. Zaczerpnąć opinii na ten temat bo rożne firmy rożnie podają. Wybacz ale drażnią mnie niekonkretne porady ludzi sprowadzających na ziemie bo one po prostu nic zazwyczaj nie wnoszą poza rozbudowanym zdaniem, "nie stać Cie". Jeśli jedna firma zaproponuje mi taki sprzęt to dzięki poradom waszego forum będę miał szersze pole do manewru niż tylko informacje z jednego czy dwóch miejsc. Naprawdę chodzi mi jedynie o konkretne info co do sprzętu jaki byście polecali.

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » wtorek 30 mar 2010, 20:48

sprzęt to pikuś
takie 100tys raz wydasz na sprzęt a potem co miesiąc prawie taką samą kwotę możesz wydawać na koncesje, miejsce na maszcie...
Powodzenia :)

WarLord_of_Blood

Post autor: WarLord_of_Blood » wtorek 30 mar 2010, 23:16

...sprzęt to pikuś
takie 100tys raz wydasz na sprzęt a potem co miesiąc prawie taką samą kwotę możesz wydawać na koncesje, miejsce na maszcie...
Powodzenia :

Na googlach znalazłem właśnie dwie firmy zajmujące się tworzeniem studia radiowego i sprzętem do tego potrzebnym. 

I ceny wahają się od 80k do 200k uwłaczając w to nadajnik itp.  Przy czym da się jeszcze przyoszczędzić (np sprzęt używany) 

Problem polega na tym, że wiedza o budowie takiego studia jest z tego co czytałem słabo dostępna i właśnie dlatego napisałem tutaj, by uzyskać konkretną informację w stylu.

"polecam Ci ten mikrofon ponieważ ma dobry stosunek jakości do ceny, natomiast unikaj tego oprogramowani bo jest ono kiepskie i często się wiesza"  O coś takiego mi chodziło.

Co do samych koncesji to sprawa nie wygląda naprawdę tak tragicznie jak ludzie myślą, po pierwsze dla nowych stacji są upusty, po drugie dla lokalnego nadawania gdzie teren zamieszkuje około 10-15 tys ludzi to koncesje, nie tylko zaiks ale też cała reszta to koszt jakieś 1800 zł miesięcznie  i to już osobno dla radia internetowego i AM. Ponieważ jest możliwość dodatkowej negocjacji jeśli radio jest niewielkie. 

Oczywiście ja zdaje sobie sprawę, że radio AM może nie wypalić i rozpatruję opcje samego radia internetowego (kablówki u nas nie ma), ale wychodzę z założenia, że lepiej spróbować najpierw zrobić coś lepszego a dopiero gdy nie da się przeszkody ominąć, obniżyć wymagania. 

czarny108

Post autor: czarny108 » środa 31 mar 2010, 00:04

A ja Ci poradzę tak... zacznij od końca. Lokalizacja, koncesja, antena, nadajnik.... studio to najmniejszy problem.

I policz to dobrze

ODPOWIEDZ