Mixdown do mp3 - problem z jakością dźwięku

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Radomir
Mixdown do mp3 - problem z jakością dźwięku

Post autor: Radomir » piątek 26 lut 2010, 13:58

Cześć,

Proszę o pomoc odnośnie zniekształceń, które mam w nagraniu przy odsłuchiwaniu materiału na "laptopowych" głośnikach...Wszystko pięknie brzmi w trakcie odsłuchiwania na monitorach i słuchawkach mojego DAW ale po zrobieniu mixdown do mp3 i przeniesieniu utworu na laptopa jest kicha. Slychac jakies obcinki, kompresje i nijak ma sie to do tego co slysze na monitorach (wlaczajac w to mp3, ktore tez brzmi w DAW bardzo dobrze).

Nagrywam 24bit/44.1. To moze zabrzmiec teraz glupio ale czy przyczyna moze byc brak ditheringu do 16bit na koncu przez co przetworniki w laptopie nie radza sobie z tej jakosci sygnalem?

Dziękuję

Awatar użytkownika
DJOZD

Re: Mixdown do mp3 - problem z jakością dźwięku

Post autor: DJOZD » piątek 26 lut 2010, 15:03

Pierwszą rzeczą którą bym winił za słabą jakość dzwięku sa przetworniki w laptopie. Te klasyczne montowane w laptopach oferują jakość dzwięku bardzo odbiegającą od kart studyjnych.  

Druga rzecz. Jeżeli twoje nagranie zawiera problemy w miksie lub masteringu, w tedy różnica będzie jeszcze bardziej dotkliwa.  

Radomir

Post autor: Radomir » piątek 26 lut 2010, 15:24

...Druga rzecz. Jeżeli twoje nagranie zawiera problemy w miksie lub masteringu, w tedy różnica będzie jeszcze bardziej dotkliwa.  ...

Czyli sprawa jasna - zapewne problemem są za wysokie poziomy tracków i złe ustawienia wtyczek tyle, że ja nie obserwuję w sesji żadnych przesterować. Dlaczego nie słyszę tego na monitorach skoro one z założenia mają mi dać w miarę jasny obraz materiału...?:)

Awatar użytkownika
Masters

Post autor: Masters » piątek 26 lut 2010, 16:12

24/44.1 to jakośc z jaką odtwarzają dźwięk wszelkie znane mi laptopy.
Z tym, że format mp3 nie może być ( wg mojej wiedzy ) zformatowany do takiej jakości - przy renderingu do mp3 należyza znaczyć opcję 16 bit/ 44.1 kHz następnie jakość ( 96,128 czy więcej - im więcej tym lepiej ... ).

Zaczynałbym od sprawdzenia czy powyższa empe - trójka również źle odtwarzana jest w programie typu DAW zainstalowanym w "laptopie" - byc może wina leży po stronie odtwarzacza WMP ( windows media playera ) - on potrafi robić takie rzeczy.

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » sobota 27 lut 2010, 08:49

...24/44.1 to jakośc z jaką odtwarzają dźwięk wszelkie znane mi laptopy.

...

Ale jakość samych przetworników w laptopach powoduje ze na analogowym wyjściu mamy jakość porównywalną z playerami mp3 na baterie. Mam całkiem nie staergo laptopa i dzwięk z niego naprawde jest słaby. Nawet kiedy porównuje go z chińskim odtwarzaczem DVD.

Jedynym wyjściem jest wypuścić dźwięk przez s-pdif na amplituner z wejściem cyfrowym. To daje ominiecie kiespskich przetworników laptopa. 

Lub

- podłączyć bezpośrednio komputer z DAW do wzmacniacza

- wypialić płyte audio i skorzystać z odtwarzacza CD

- zapisać dobrej jakości mp3 (256 kbs) na pendrive i póścic przy pomocy USB w amplitunerze. 

- Nie uzywać do odsłuchu aplikacji typu WMP, Winamp z włączonym korektorem programowym, ponieważ w niektórych przypadkach powoduje on dziwne zniekształcenia niektórych układów dzwiękowych na zintegrowanych płytach  (które brzmi jak przester). Może sie tak nie dziać w przypadku czystego WAV 16/44.1.

ODPOWIEDZ