Nagrywanie gitary - dobór i ilość mikrofonów

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
MOTL
Nagrywanie gitary - dobór i ilość mikrofonów

Post autor: MOTL » wtorek 09 lut 2010, 10:08

Witam,

Słyszałem, że w profesjonalnych studiach gitary akustyczne nagrywa się na więcej niż jeden mikrofon. Słyszałem nawet o sześciu. Mam w związku z tym kilka pytań:

1. Myślę o kupnie dobrego mikrofonu. Po lekturze tego i innych for mój wybór padł na Oktavę, ale mam dylemat: czy lepiej kupić jeden lepszy pojemnościowy, np. MK-105, o ktorym piszą dużo dobrego, czy np. 2x MK319 - też w sumie niezły? Mam już w domu Shure SM58 (wokalowy, wiem, ale są tacy, którzy mówią, że z gitarą też daje radę, czego jeszcze nie sprawdzałem), więc ewentualnie nagrywałbym na niego i MK105 lub na dwa MK105.

Pytanie co jest lepsze do nagrywania gitary: 1 x MK105 , czy 2 x MK319? O nagrywanie przez Shure nie pytam, bo zaraz mi ktoś głowę zmyje:)

2.

Nie stać mnie na jakiś wypaśny mikser i wstępnie upatrzyłem sobie Mackie 402-VLZ3. Czy ktoś mógłby skomentować mój wybór? Nagrywać będę solo w sekwencerze, tylko gitarę i wokal - oddzielnie.

Z gory dzięki za odpowiedź, pozdrawiam.

Awatar użytkownika
grembo

Re: Nagrywanie gitary - dobór i ilość mikrofonów

Post autor: grembo » wtorek 09 lut 2010, 14:41

mikserek fajny i na dobry poczatek napewno wystarczy.

A co do mikrofonow - tu w kwocie jak za 2x319 mozesz miec cos juz profesjonalnego (i dzieki miechelowi joly nawet do przerobeinie za pomoca MJH-47 na wielkamembrane!!! www.octavamod.com)

pisze o Oktavie mk012 (2 sztuki) - sparowanej fabrycznie, z zestawem dwoch membran kazda (dookolna i kardioida) - sa wieksze zestawy - ale raczej niepotrzebne. Warto upewnic sie ze nie kupujesz podrobek. Te mikrofony sprawdzaja sie ogolnie przy nagraniach instrumentalnych i roznych sytuacjach typu XY etc.

Jeden mikrofon na prog 12sty (pod katem w kierunku pudla, na wprost ma druciany dzwiek) a drugi na plyte za mostkiem. Warto uzyc filtor HPF. JEsli masz dobre warunki aksutyczne mozna uzyc dokolneych membran - wtedy nie bedzie slychac zmian barwy przez "wiercenie" sie muzyka (bedzie slychac, ale mniej)

Sprawdzone i dzialalo bardzo zacnie (preampy z RME QUADMIC)

MOTL

Post autor: MOTL » wtorek 09 lut 2010, 21:43

Dzięki wielkie, Grembo.

To mam jeszcze dwa pytania:

1. Tu jest taki zestaw:

http://sklep.fabrykadzwieku.net.pl/Naglosnienie/Oktava-MK-012-MSP6-Mikrofon-pojemnosciowy-PARA.html

Czy mógłbyś mi powiedzieć, do czego służą wymienne kopuły i jak to wpływa na dźwięk? Nie wiem o co chodzi zupełnie.  Do czego jest tłumik, wiem.

2. Oktava MK105 taka jak tu:

http://sklep.fabrykadzwieku.net.pl/Studio/Mikrofony-studyjne/Oktava-MK-105-kosz-gratis.html

ma kosz / spider

Rozumiem, że MK105 jest mniej kierunkowa, co może sprawić, że nagram więcej niż chcę, tak?

A czy brak kosza w MK012 trzeba jakoś rekompensować? Czy nie ma to znaczenia i wystarczy zwykły statyw?

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » środa 10 lut 2010, 14:15

3 rozne kapsuly w zestawie
-kardioida (kierunkowa, zbiera przede wszystkim na wprost i troche z bokow - nazywana nerkowa rowniez))
-superkard (jak wyzej - tylko bardziej kierunkowo :) - przydatna w przypadku doglasniania gitar na koncercie
-dookolna - zbiera mniej wiecej podobnie ze wszystkich stron - dobra jak sie ma piekna akustyke w pomieszczeniu

tlumik - jesli sa bardzo mocno transientowe czy bardzo glosne zrodla - wtedy sie przydaje, na ogol tylko przy nagraniach werbla

filtr HPF - odcina (analogowo) najnizsze pasmo. W zasadzie powinien byc na stale wlaczony, szczegol przy gitarze :) - nie uzywa sie tylko przy basie, stopie, floor tomie i czasem tomach

Znasz swoje piomieszczenie - ale prawdopodobnie nie potrzebujesz az tak rozbudowanego zestawu kapsul

MOTL

Post autor: MOTL » środa 10 lut 2010, 23:13

Dzięki wielkie. To jeszcze tylko 2 pytania:

1. nie mogę znaleźć nic o filtrach górnoprzepustowych. analogowe, czyli sprzętowe? a jak sprzętowe, to gdzie: w mikrofonie? w mikserze? czy w przedzmacniaczu?:/

2. Wspomniany Mackie ma dwa wejścia mono i jedno stereo. Skoro w studiu nagrywają gitarę i na 6 mikr. to może można by podpiąc jeszcze jeden mik stereo?

Czy to ma jakiś sens, a jeśli tak, gdzie ten mikrofon umieścić, zakładając, że dwa damy w opisanej wyżej konfiguracji XY?

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » środa 10 lut 2010, 23:44

Dzięki wielkie. To jeszcze tylko 2 pytania:

1. nie mogę znaleźć nic o filtrach górnoprzepustowych. analogowe, czyli sprzętowe? a jak sprzętowe, to gdzie: w mikrofonie? w mikserze? czy w przedzmacniaczu?:/
2. Wspomniany Mackie ma dwa wejścia mono i jedno stereo. Skoro w studiu nagrywają gitarę i na 6 mikr. to może można by podpiąc jeszcze jeden mik stereo?
Czy to ma jakiś sens, a jeśli tak, gdzie ten mikrofon umieścić, zakładając, że dwa damy w opisanej wyżej konfiguracji XY?

ad.1
I w mikrofonach i we preampie :) najlepiej zeby to byl nastrojony na 80-120 hz filtr. analogowy czyli sprzetowy

ad.2
to wyzsza szkola jazdy (problemy z fazami!!!) - lepiej dobrze na jeden-dwea ngarc niz srednio na wiecej (o 6 nic nie wiem - slyszalem o 3 - 2 w ukladzie jak opisalem wczesniej + ambient)

XY to metody stosowane raczej przy nagraniach stereo. Doskonale Fazowo. Ale to naprawde trzeba miec dobre pomieszczenie, gitare jambo (w kazdym razie glosna i zbalansowana) i solidny preamp zeby z tym kombinowac

Bralem udzial w takim nagraniu - i wrocilismy do metod tradycyjnych :)

ODPOWIEDZ