Problem z basem

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
podlas
Problem z basem

Post autor: podlas » wtorek 09 lut 2010, 18:24

Witam, od dłuższego czasu mam problem z basem - nie wiem od czego zacząć - może opisze swój problem w skrócie. Nuta z basem na C1 gra inaczej niż na D1 tzn. na nucie C1 wystpuje przester - gra zjeżdża bardziej na lewy kanał , zaś D1 bardziej na prawy. Próbowawłem nałożyć wtyczkę VST mono ale to nic nie zmienia. Poza tym cubase pokazuje że jest ok. 1 db różnicy w dzwięku mędzy dwoma nutkami. Myślałem że to wina wtyczki VSTi ale próbowałem na innej i ta sama sytuacja. Tego rodzaju przester słychać również na niskiej jakości głośnikach samochodowych. Nałożyełm też vst reverb i różnicę słychać jeszcze bardziej. Więc o co chodzi? Czemu jest różnica w dzwięku miedzy dwoma nutami?

AdminEiS

Re: Problem z basem

Post autor: AdminEiS » wtorek 09 lut 2010, 18:53

...od dłuższego czasu mam problem z basem...

Pytanie zasadnicze: czy TAM już Kolega zajrzał?
Bo jeśli tak, to bardzo prosimy o bardziej rzeczowego, wynikającego ze zrozumienia owej lektury (ew. o info czemu nie) posta.
[addsig]
Administrator serwisu

podlas

Post autor: podlas » wtorek 09 lut 2010, 22:37

Tak, zajrzałem. Lecz nie znalazałem odpowiedzi. Fakt dużo jest tam bardzo interesujących wskazówek, ale problem różnicy w dzwięku (c1 gra głośniej na wyjściu z naciskiem na lewy kanał, d1 ciszej z naciskiem na prawy kanał- róznica dotyczy też innych nutek, ale nie wszystkich) między nutami  wciąż pozostaje... Wiem że problem który mam dla jednych będzie na pewno śmieszny, może absurdalny, dla innych może głupi, ale cóż tyle rzeczy już próbowałem,, że w końcu musiałem "zatruć" forum swoim postem....

Awatar użytkownika
ktm

Post autor: ktm » środa 10 lut 2010, 12:52

...
Tak, zajrzałem. Lecz nie znalazałem odpowiedzi. Fakt dużo jest tam bardzo interesujących wskazówek, ale problem różnicy w dzwięku (c1 gra głośniej na wyjściu z naciskiem na lewy kanał, d1 ciszej z naciskiem na prawy kanał- róznica dotyczy też innych nutek, ale nie wszystkich) między nutami  wciąż pozostaje... Wiem że problem który mam dla jednych będzie na pewno śmieszny, może absurdalny, dla innych może głupi, ale cóż tyle rzeczy już próbowałem,, że w końcu musiałem "zatruć" forum swoim postem.... ...

Najprawdopodobniej jest to wina pomieszczenia, w niezaadaptowanym odpowiednio pomieszczeniu często zdarzają się sytuacje że niektóre częstotliwości zwłaszcza w okolicach 100-120Hz nie są wyrównane tylko jak mówisz jedna nuta jest głośniejsza, druga mniej, to że dźwięk się przesuwa w inny kanał też może być winą właśnie pomieszczenia - złudzenie że to w głośniku a tak naprawdę słyszymy odbicia pomieszczenia.

pozdrawiam

Goddard

Post autor: Goddard » środa 10 lut 2010, 15:13

...
problem w skrócie. Nuta z basem na C1 gra inaczej niż na D1 tzn. na nucie C1 wystpuje przester - gra zjeżdża bardziej na lewy kanał , zaś D1 bardziej na prawy. Próbowawłem nałożyć wtyczkę VST mono ale to nic nie zmienia.

No to coś kiepska ta wtyczka mono, skoro po nałożeniu słyszysz stereo :)

A serio. Po pierwsze zmonofonizuj ślad (najlepiej zgraj do audio i przekonwertuj na mono). Później daj dosyć głęboką kompresję. I napisz czy coś dało.

Awatar użytkownika
Kompost

Post autor: Kompost » środa 10 lut 2010, 17:32

Prostym rozwiązaniem jest przycięcie upierdliwej nuty za pomocą EQ filtrem o dużej dobroci (wąskim, dostrojonym do częstotliwości która sprawia problem). Tyle, że każdy taki zabieg to strata dla brzmienia, więc lepiej rozwiązać problem u źródła.

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » środa 10 lut 2010, 19:16

...Prostym rozwiązaniem jest przycięcie upierdliwej nuty za pomocą EQ filtrem o dużej dobroci (wąskim, dostrojonym do częstotliwości która sprawia problem). Tyle, że każdy taki zabieg to strata dla brzmienia, więc lepiej rozwiązać problem u źródła...

Rany Boskie
Toż Admin już prosił niejakiego kolegę podlas o bardziej rzeczowe info i jak dotąd grochem o ścianę .
Czy aż tak bardzo trudno zrozumieć, że dopóki nie wiemy z jakim basem mamy do czynienia (z samplera, z ręki, ze stodoły...) i w jakich warunkach, to wszelkie porady, w tym podobne do powyższych, można spokojnie o kant dupska potłuc?
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

ODPOWIEDZ