Wymagania sprzętowe wtyczek VSTi

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
Waudeck
Wymagania sprzętowe wtyczek VSTi

Post autor: Waudeck » środa 06 sty 2010, 04:51

Witam serdecznie!
Nie rozpoczynal bym tego watku gdyby nie problemy technicznie ktore mnie ostatnio trapia. Przy tworzeniu muzyki uzywajac przypuscmy dwoch wtyczek - mowie o duzych wtykach kalibru Atmosphere , Trilogy , Absynth i tego formatu - nie ma wiekszego problemu. Jak tylko zwiekszam ilosc instrumentow wirtualnych - przypuscmy przy 4-5 wlaczonych VSTi komputer mi sie zaczyna zacinac a zuzycie procesora rosnie niemilosiernie. Czy rzeczywiscie moj komputer na ktorym pracuje - Intel Pentium 4, 3,00 GHz , 2 Gb RAM, system Windows XP , Cubase SX, karta dzwiekowa ESI Juli@ ma prawo nie dawac sobie rady z taka iloscia tego typu wtyczek ? Jesli tak to co zmienic - nowy procesor (jaki ?) wiecej pamieci RAM ? Czy obie rzeczy na raz ? A moze inna przyczyna tego problemu ? Prosze o odpowiedz, przeszukalem watki sprzetowe i niestety odpowiedzi nie znalazlem...

Awatar użytkownika
hwoarang

Re: Wymagania sprzętowe wtyczek VSTi

Post autor: hwoarang » środa 06 sty 2010, 07:48

...
Witam serdecznie!
Nie rozpoczynal bym tego watku gdyby nie problemy technicznie ktore mnie ostatnio trapia. Przy tworzeniu muzyki uzywajac przypuscmy dwoch wtyczek - mowie o duzych wtykach kalibru Atmosphere , Trilogy , Absynth i tego formatu - nie ma wiekszego problemu. Jak tylko zwiekszam ilosc instrumentow wirtualnych - przypuscmy przy 4-5 wlaczonych VSTi komputer mi sie zaczyna zacinac a zuzycie procesora rosnie niemilosiernie. Czy rzeczywiscie moj komputer na ktorym pracuje - Intel Pentium 4, 3,00 GHz , 2 Gb RAM, system Windows XP , Cubase SX, karta dzwiekowa ESI Juli@ ma prawo nie dawac sobie rady z taka iloscia tego typu wtyczek ? Jesli tak to co zmienic - nowy procesor (jaki ?) wiecej pamieci RAM ? Czy obie rzeczy na raz ? A moze inna przyczyna tego problemu ? Prosze o odpowiedz, przeszukalem watki sprzetowe i niestety odpowiedzi nie znalazlem......

Witam

Można powiedzieć że mam identyczną konfigurację PC i powiem szczerze że ja zdecydowałem się zmienić całego PC. Wymienione przez Ciebie wtyczki to potwory pożerające każdy zasób komputera niestety... Możesz "powalczyć" i próbować optymalizować system wyłączając niepotrzebne usługi wywalająć programy z tray'a itp

o ile już tego nie zrobiłeś. Prawda jest taka że chyba przyszedł już czas na zakup nowego sprzętu.

Pozdrawiam

Marcin "Hwoarang"

Awatar użytkownika
hwoarang

Post autor: hwoarang » środa 06 sty 2010, 08:28

...
...
Witam serdecznie!
Nie rozpoczynal bym tego watku gdyby nie problemy technicznie ktore mnie ostatnio trapia. Przy tworzeniu muzyki uzywajac przypuscmy dwoch wtyczek - mowie o duzych wtykach kalibru Atmosphere , Trilogy , Absynth i tego formatu - nie ma wiekszego problemu. Jak tylko zwiekszam ilosc instrumentow wirtualnych - przypuscmy przy 4-5 wlaczonych VSTi komputer mi sie zaczyna zacinac a zuzycie procesora rosnie niemilosiernie. Czy rzeczywiscie moj komputer na ktorym pracuje - Intel Pentium 4, 3,00 GHz , 2 Gb RAM, system Windows XP , Cubase SX, karta dzwiekowa ESI Juli@ ma prawo nie dawac sobie rady z taka iloscia tego typu wtyczek ? Jesli tak to co zmienic - nowy procesor (jaki ?) wiecej pamieci RAM ? Czy obie rzeczy na raz ? A moze inna przyczyna tego problemu ? Prosze o odpowiedz, przeszukalem watki sprzetowe i niestety odpowiedzi nie znalazlem......

Witam

Można powiedzieć że mam identyczną konfigurację PC i powiem szczerze że ja zdecydowałem się zmienić całego PC. Wymienione przez Ciebie wtyczki to potwory pożerające każdy zasób komputera niestety... Możesz "powalczyć" i próbować optymalizować system wyłączając niepotrzebne usługi wywalająć programy z tray'a itp

o ile już tego nie zrobiłeś. Prawda jest taka że chyba przyszedł już czas na zakup nowego sprzętu.

Pozdrawiam

Marcin "Hwoarang"
...

Dodam jeszcze że warto zacząć od wymiany płyty głównej(obecna którą posiadasz napewno nie obsłuży nowych procesorów np Quad) Polecam płytę od Asus Maximus II formula na podstawce 775 można wejść w nowsze sockety ale to wiąże się z zakupem droższych pamięci ram ddr3. Jeśli chodzi o procesor poleciłbym Ci już ten konkretny model intel core quad 2 q9550 kosztuje trochę ale warto zainwestować i miec z głowy na dłuższy czas martwienie sie o zasoby do tego pamięć ram może coś od geil jakieś 4 GB np geil 2x2gb w dual channel .Od siebie powiem że sam taką konfiguracje wybrałem i sie sprawdza. Proponowałbym kupić też wydajniejsze i cichsze chłodzenie procesora bo te boxy od intela to jak F16 :) Co do dysku bo nie wiem czy chesz kupić czy nie ale jeśli tak i masz pieniądze to weź ssd chociaż taki 32 GB na system to wszystko będzie naprawde wydajnie śmigało

Pozdrawiam

Marcin "Hwoarang"

Awatar użytkownika
Waudeck

Post autor: Waudeck » środa 06 sty 2010, 14:30

Wielkie dzieki, wlasnie na taka odpowiedz liczylem...

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 06 sty 2010, 15:07

Cóż pentium 4 rewelacją nigdy nie było więc ma prawo się dusić.

hwoarang - dlaczego polecasz koledze platforme która właśnie kończy swój żywot i do tego jest naprawdę coraz droższa?

zamiast tego quada kupi ciut wydajniejszego i5 i to ze 200 pln taniej - 100 pln dołoży do płyty na P55 i druga stówkę do pamięci ddr3.Nie dość że będzie miał wydajny sprzet to i najnowocześniejszy z mozliwościa przyszłej rozbudowy - to co poleciłeś można kupić na dwa lata a potem wywalić bo o rozbudowie juz w tym momencie mozna spokojnie zapomniec

Za kilka tygodni pojawią się też w dobrych cenach nowe intele w procesie 32nm...tylko korzystac i sie nie napalac tym bardziej na coś co wylatuje z obiegu

Awatar użytkownika
hwoarang

Post autor: hwoarang » środa 06 sty 2010, 18:15

...
Cóż pentium 4 rewelacją nigdy nie było więc ma prawo się dusić.

hwoarang - dlaczego polecasz koledze platforme która właśnie kończy swój żywot i do tego jest naprawdę coraz droższa?

zamiast tego quada kupi ciut wydajniejszego i5 i to ze 200 pln taniej - 100 pln dołoży do płyty na P55 i druga stówkę do pamięci ddr3.Nie dość że będzie miał wydajny sprzet to i najnowocześniejszy z mozliwościa przyszłej rozbudowy - to co poleciłeś można kupić na dwa lata a potem wywalić bo o rozbudowie juz w tym momencie mozna spokojnie zapomniec

Za kilka tygodni pojawią się też w dobrych cenach nowe intele w procesie 32nm...tylko korzystac i sie nie napalac tym bardziej na coś co wylatuje z obiegu...

Napisze tylko jedno: benchmark.pl :)

Pozdrawiam

Marcin "Hwoarang"

Awatar użytkownika
Waudeck

Post autor: Waudeck » niedziela 10 sty 2010, 04:29

Jeszcze na chwile powroce do tematu. Nie chce rozkrecac dyskusji o sprzecie komputerowym na forum muzycznym, ale jakby ktos mnie przekonal czy lepiej kupic plyte glowna p55 - np Gigabyte GA-P55-UD6 z procesorem intel core i5 ,
czy np ASUS Maximus II z procesorem intel core quad Q9550. Co bedzie lepszym rozwiazaniem dla moich obciazajacych wtyczek i coraz wiekszej ilosci trakow uzywanych w sesjach? Zamknalem sie w tych dwoch propozycjach zasugerowanych przez kolegow powyzej bo z tego co widze sa to dwie rozne drogi wyboru zeby miec procesor "nowej generacji"... Bardzo bede wdzieczny za sugestie jeszcze innych forumowiczow w tej kwestii...

Talon

Post autor: Talon » niedziela 10 sty 2010, 07:52

Nie prościej zrobić sampling każdej ścieżki ? Wtedy możesz sobie nawet 100 instrumentów w tym samym czasie odtwarzać, bez względu na to jak bardzo rozbudowane są przebiegi.

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » niedziela 10 sty 2010, 09:08

...Nie prościej zrobić sampling każdej ścieżki ? Wtedy możesz sobie nawet 100 instrumentów w tym samym czasie odtwarzać, bez względu na to jak bardzo rozbudowane są przebiegi.... 

Prościej jest faktycznie wymienić platforme. Teraz poważne 4-ro rdzeniowce kosztują grosze. Na takiej maszynie mozna odpalić kiladziesiąt wyzej opisanych wtyczek naraz i jeszcze ogladac film w HD. 

POczytaj ten wątek: 

http://www.eis.com.pl/virtual/modules.php?op=modload&name=Forum&file=viewtopic&topic=24274&forum=25&38

Awatar użytkownika
Mariusz1333

Post autor: Mariusz1333 » poniedziałek 11 sty 2010, 23:04

...
Witam serdecznie!
Nie rozpoczynal bym tego watku gdyby nie problemy technicznie ktore mnie ostatnio trapia. Przy tworzeniu muzyki uzywajac przypuscmy dwoch wtyczek - mowie o duzych wtykach kalibru Atmosphere , Trilogy , Absynth i tego formatu - nie ma wiekszego problemu. Jak tylko zwiekszam ilosc instrumentow wirtualnych - przypuscmy przy 4-5 wlaczonych VSTi komputer mi sie zaczyna ...

Zanim wydasz  na procesor i "cały komputer" otwórz performance monitor i sam zobacz jak wtyczki i instrumenty pożerają pamiec. po tym leci plik wymiany itd.

więc : RAM, RAM, RAM,.

windows ten co masz ale  - 64bit,

ODPOWIEDZ