Nagrywanie i mastering gitary akustycznej

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
gatto
Re: Nagrywanie i mastering gitary akustycznej

Post autor: gatto » wtorek 05 sty 2010, 00:49

...Jak uzyskac ta 'przestrzen' jaka mozna uslyszec w piosenkach nagrywanych przez profesjonalistow?...

Zastosuj dobre efekty pogłosowe:)

Awatar użytkownika
acoto

Post autor: acoto » wtorek 05 sty 2010, 11:44

...
...
...
 Do takiej operacji nadaje sie tylko live 7 gdyz w cepie nie mozna nagrywac dwoch sciezek z roznych zrodel jednoczesnie.

...

aaa.. to niby dlaczego? można.
...

To prosze Cie, oswiec mnie jak mam to zrobic, zeby gitare w cepie nagrac linniowo i przez mikrofon jednoczesnie z tego samego urzadzenia, ktore posiada takowa funkcje
...

mozna to zrobić na różne sposoby.

W multitracku powinno się skonfigurować wejścia / powinny być widoczne wszystkie dostępne w zakładkach przy każdej ścieżce /.

Albo ..wetknąć w wejście stereo kabelek insertowy z 2 wejściami i pod każde podpiąć mikrofon. Będziesz miał 2 ślady mono na jednej ścieżce.

Klimiuczek

Post autor: Klimiuczek » wtorek 05 sty 2010, 14:52

...
...
...
...
 Do takiej operacji nadaje sie tylko live 7 gdyz w cepie nie mozna nagrywac dwoch sciezek z roznych zrodel jednoczesnie.

...

aaa.. to niby dlaczego? można.
...

To prosze Cie, oswiec mnie jak mam to zrobic, zeby gitare w cepie nagrac linniowo i przez mikrofon jednoczesnie z tego samego urzadzenia, ktore posiada takowa funkcje
...

mozna to zrobić na różne sposoby.

W multitracku powinno się skonfigurować wejścia / powinny być widoczne wszystkie dostępne w zakładkach przy każdej ścieżce /.

Albo ..wetknąć w wejście stereo kabelek insertowy z 2 wejściami i pod każde podpiąć mikrofon. Będziesz miał 2 ślady mono na jednej ścieżce....

Tyle ze ja chce nagrac gitare bezposrednio z pickupa na jendym sladznie i na drugim za pomoca mikrofonu pojemnosciowego. Otoz cooledit widzi tylko jedno wejscie z tego urzadzenia. A co do drugiego pomyslu, to czy aby na pewno napiecie phantomowe bedize podawane przez wejscie inne niz xlr?  

Klimiuczek

Post autor: Klimiuczek » wtorek 05 sty 2010, 14:56

...
...Jak uzyskac ta 'przestrzen' jaka mozna uslyszec w piosenkach nagrywanych przez profesjonalistow?...

Zastosuj dobre efekty pogłosowe:)

...

Czyli nie ma zlotego srodka? CZekaja mnie chyba dlugie godziny spedzone na mixowaniu i probowaniu ustawien:)

Wiem tez, ze wielkosc i ksztalt pomieszczenia w ktorym sie nagrywa tez ma duze znaczenie. Otoz moj pokoj, a zaraziem amatorskie studio jes duzy, niczym nie wygluszony. Byc moze to jest przyczyna 'plaskiego' dzwieku? 

Awatar użytkownika
acoto

Post autor: acoto » środa 06 sty 2010, 00:03

Albo ..wetknąć w wejście stereo kabelek insertowy z 2 wejściami i pod każde podpiąć mikrofon. Będziesz miał 2 ślady mono na jednej ścieżce....

Tyle ze ja chce nagrac gitare bezposrednio z pickupa na jendym sladznie i na drugim za pomoca mikrofonu pojemnosciowego. Otoz cooledit widzi tylko jedno wejscie z tego urzadzenia. A co do drugiego pomyslu, to czy aby na pewno napiecie phantomowe bedize podawane przez wejscie inne niz xlr?  ...

no tak, przeczytałem dokładniej twój 1 post, jedziesz na wynalazku L6 którego nie znam. Nie wiedziałem że z niego masz phantom, no to zapomnij o 2 sposobie albo podaj phantom z innego żródła. Natomiast nadal nie rozumiem ślepoty CEPa na wejścia L6.

Awatar użytkownika
macandroll

Post autor: macandroll » środa 06 sty 2010, 01:32

no tak, przeczytałem dokładniej twój 1 post, jedziesz na wynalazku L6 którego nie znam. Nie wiedziałem że z niego masz phantom, no to zapomnij o 2 sposobie albo podaj phantom z innego żródła. Natomiast nadal nie rozumiem ślepoty CEPa na wejścia L6.

...

Cep nie pracuje na asio, tylko chyba na wdm. Stąd na niektórych kartach widać tylko jedno wejście. Krótko mówiąc zależy to od sterowników karty. 

W czasach kiedy cool był popularny nagrywano przecież wielościeżkowo, tylko karta musiała być w "standarcie" coola. 

Muzyk, gitarzysta

Awatar użytkownika
macandroll

Post autor: macandroll » środa 06 sty 2010, 01:34

P.s.- w oprogramowaniu karty masz chyba dołączonego abletona lub inny daw, na którym można nagrywać wielościeżkowo.

Muzyk, gitarzysta

Awatar użytkownika
acoto

Post autor: acoto » środa 06 sty 2010, 09:37

...

...

Cep nie pracuje na asio, tylko chyba na wdm. Stąd na niektórych kartach widać tylko jedno wejście. Krótko mówiąc zależy to od sterowników karty. 

W czasach kiedy cool był popularny nagrywano przecież wielościeżkowo, tylko karta musiała być w "standarcie" coola. ...

Specyfikacja UX2:

- 2 gniazda mikrofonowe zasilane +48v Phantomowo
- 2 gniazda gitara/bas przystosowane do instrumentów aktywnych jak i pasywnych
- stereofoniczne wejścia liniowe dla gitary i basu
- stereofoniczne wyjście liniowe (2 x 1.4")
- wyjście słuchawkowe
- stereofoniczne wyjście cyfrowe S/PDIF i RCA
- stereofoniczne liniowe wyjścia 1.4"
- stereofoniczne wejście monitorowe 1.4"
- wyjście słuchawkowe z niezależną regulacją głośności
- wskaźniki poziomu VU dedykowane na wejście, wyście, wysyłke do nagrywania i monitorów
- unikalny system monitorowy Tone Direct™ polegający na niwelowaniu różnic w czasie pomiędzy odsłuchami a wydolnością sprzętową twojego komputera
- częstotliwość próbkowania: 44.1 & 48KHz
- nagrywanie: 16 & 24 bit
- konwersja wbudowanego samplera na wyjściu i wejściu 96 KHz
- zasilanie poprzez gniazdo USB z komputera
- sterowniki zapewniające kompatybilność z ASIO, WDM,

fftakim razie wystarczy wybrać tylko inne stery albo ..nauczyć się innego DAW'a.

Klimiuczek

Post autor: Klimiuczek » środa 06 sty 2010, 23:15

...

P.s.- w oprogramowaniu karty masz chyba dołączonego abletona lub inny daw, na którym można nagrywać wielościeżkowo.

...

Tak, pisalem o tym wczesniej, live 7. I chyba wlasnie na niego sie przerzuce, postaram sie poznac ten program, ktory jak narazie dla mnie jak czarna magia wyglada 

ODPOWIEDZ