Witam,
Zaczynam przygodę z produkcją muzyki. Kupiłem Reason'a 4 i klawiaturę, mam też kartę audio 8 dj od Native Instruments. W domu nie mogę przerobić żadnego z pokojów na mini studio i nie mogę tez masakrować wszystkich ciągłymi bitami z monitorów. Wziąłem tez do domu na parę dni ze sklepu monitory Fostex Pm 1 ale tak jak mówiłem nie będę mógł w najbliższym czasie (może rok) korzystać z monitorów.
Dlatego pomyślałem nad słuchawkami Beyerdynamic. Tylko gdy wchodze na stronę rnr.pl widze mnóstwo modeli i nie wiem czym one mogą się różnić. Ktoś mi powiedział, żebym skorzystał z DT 990 pro bo to klasyka i że są bardzo bardzo dobre. Powiedział, też że będę potrzebował raczej otwartych słuchawek.
Chcę się zająć produkcją muzyki elektronicznej: techno, minimal, deep house itp.
Nie znam się dokładnie na liczbach specyfikacji technicznych ale wiem, że płaska charakterystyka to podstawa. Wiem też że słuchawki jak nic zazwyczaj to bardzo indywidualna sprawa. Dlatego co radzicie? Wziąć te dt 990 pro? A może jakiś model droższy np: dt pro 880? Generalnie mam do wydania około 1000 raczej nic ponad to więc jeśli ktoś ma jakieś pomysły to proszę o pomoc.
Temat dotyczy także słuszności wyboru słuchawek nad monitorami. Proszę o wypowiedź znawców. Czy posiadając tylko słuchawki dam radę "słyszeć" wszystko to co powinienem? Czy rzucanie się na produkcję muzyki elektronicznej tylko w słuchawkach albo jedynie w słuchawkach to dobre podejście?