Nowy komputer czy sprzęt nagrywający?
- sqtracing.pl
Re: Nowy komputer czy sprzęt nagrywający?
Oczywiście, że możemy tu dyskutować o wielu aspektach, ale sam spójrz - połowa kasy pójdzie na monitory, reszta na kartę i mikrofon - a co z huczącym starym komputerem? Jestem ciekaw jak na takim sprzęcie będzie pracowała przy nagrywaniu Juli@? Ile szumów i innych "klików" zarejestruje się podczas nagrania?
Zgadzam się z Tobą w zupełności. Najpierw kupiłem Julkę, a potem okazało się że reszta sprzętu trochę nie nadąża za wyznaczonymi przez nią standardami, a był to Athlon 3200+ 1,5 Gb Ram. Dlatego sugestia dla kolegi, żeby najpierw zakupił kartę i zobaczył jak zachowa się w tym komputerze, a potem planował sobie resztę wydatków, żeby nie okazało się że został z dobrym odsłuchem, niezłym mikrofonem, ale bez możliwości nagrania
scian.. wiec echo mam jak skurw"syn... sciany mam gole...
Zrób coś z tym echem ... to na prawdę szczerze dobra rada. ... postaw coś w miejscach odbić ... "rozprosz" meble (u mnie to pomogło) ... cokolwiek (może zakup czegoś taniego , ładnego i pochłaniającego na gołe ściany). Pomieszczenie masz 20 m kw. ... jest potencjał.
Moim zdaniem 520 brzmią lepiej ale mniejsza o to...
... dziwne że w budżetowych Alesis jest analogicznie jak w budżetowych KRK ... wg. mnie KRK RP5 (czyli 5") też lepiej brzmią od KRK RP6 ( 6" ) ... zaczynam mysleć że producenci w budżetowych monitorkach tymi tanimi końcówkami mocy z 5" sobie jeszcze radzą ... a z 6" już nie.
- Soundscape
- Kontakt:
Moim zdaniem 520 brzmią lepiej ale mniejsza o to...
... dziwne że w budżetowych Alesis jest analogicznie jak w budżetowych KRK ... wg. mnie KRK RP5 (czyli 5") też lepiej brzmią od KRK RP6 ( 6" ) ... zaczynam mysleć że producenci w budżetowych monitorkach tymi tanimi końcówkami mocy z 5" sobie jeszcze radzą ... a z 6" już nie.
...
Ja uważam nadal że w przypadku KRK RP jest odwrotnie. Testowałem, miałem. Zostało RP6. Porównując to do Alesis M1 520 jest to ogromna przepaść. A zaczynałem na 520-ach. Gdyby cena kiedyś znowu zeszła do 700 złotych to za tyle bym kupił, bo do filmów i gier lub ewentualnie odsłuchu referencyjnego są fajne. Są jednak mało wydajne i przy większych poziomach odsłuchu się dławią (jakoś ten limiter w nich dziwnie działa).
620-ki gabarytowo to dla mnie już krowy I wcale nie grają tak jak rozmiary na to wskazują (w dodatku gorzej od 520-ek).
Z budżetowych monitorów fajnie się prezentują (oj...który to już raz piszę...) Fostexy, seria PM.
Obecnie pracuję na KRK V6 MKII i pasuje mi to w zupełności. Nie mam zaadaptowanego pomieszczenia (ciągłe przeprowadzki, więc wolę się upewnić czy już gdzieś zostanę na dłużej i wtedy zrobić), ale! - Moim zdaniem można się nauczyć pomieszczenia w którym się pracuje tak samo jak monitorów. Trwa to trochę, ale jest to możliwe.
Co do wątku - propozycja komputera 2rdzenie, 2GB/4GB ram + dysk SATA i lepsza płyta główna jak najbardziej na miejscu.
Jeśli chodzi o Julię, to jak do tego kolega Rode`a NT1-A podłączy? Będzie potrzebował preampu lub miksera (jeśli coś, wyszukiwarka forumowa służy).
Jednak lepiej wyjdzie na początku na interfejsie audio z wbudowanym preampem. Na początek wystarczy, a budżet nie pozwoli na razie na więcej.
To tyle ode mnie. Przepraszam, jeśli wywód za długi.
Pozdrawiam!
Ja uważam nadal że w przypadku KRK RP jest odwrotnie.
Może w Twoim pomieszczeniu lepiej się zgrały ... u mnie RP6 wypadły gorzej od RP5 (pokój ponad 16m kw.)
ewentualnie odsłuchu referencyjnego są fajne. Są jednak mało wydajne i przy większych poziomach odsłuchu się dławią (jakoś ten limiter w nich dziwnie działa).
Odsłuch referencyjny jakoś kojarzył mi się z monitorami możliwie najwyższej klasy ;)
620-ki gabarytowo to dla mnie już krowy
Większe od RP6 ?
Obecnie pracuję na KRK V6 MKII i pasuje mi to w zupełności.
V6 to wyższa klasa niż Rokit RP6 ;)
Jeśli chodzi o Julię, to jak do tego kolega Rode`a NT1-A podłączy?
... myślisz że nie odrobił pracy domowej i nie wie że pre amp potrzebny? ;) (myślałem że ma)
Będzie potrzebował preampu lub miksera (jeśli coś, wyszukiwarka forumowa służy).
Jednak lepiej wyjdzie na początku na interfejsie audio z wbudowanym preampem.
Też sądzę że ... jeśłi jednak nie ma preampu to może zakupić np. interface zewn. z preampem itd.
- morpheus70
...Czemu mialbym nie podlaczyc? :P mam soundcraft compact 4 :) KYLE??!! jesli chodzi o ten pokoj.. to robie takze kabine.. takze nagrywka bedzie duzo lepsza.. gorzej bedzie z odsluchem.. chociaz patrzac na odsluch ktory ma teraz to i tak to bedzie bajka(teraz mam dwie kolumny z sprzed 10lat.. w tym w jednym jest tylko bas a w drugim gra sopran:P).. ale rozwale jakies koce w strategicznych miejscach :) mysle ze jak walne monitory TU to od TU w tyl (do sciany) walne jakis koc na scianie tylnej/ na suficie i 2 scianach po boku.. mysle ze na pewno wystarczy.. przynajmniej na poczatek... bo jak by nie patrzec zdecydowalem w sumie.. za 5000zl.. kupie monitory.. KRK, Julke, RODE NT1-A, satyw i pop ( bo ma samoroby :P), kabiune do nagrwania.. RAM i lepszy prcek (ok2gb i athlone 2,6ghz bo ta plyta mi lepszego nie oblsuzy) i te kilka dywanow na gieldzie- co by bylo taniej :P i to wszytsko :) dzieki panowie za rade :)...
Widzisz... Ty wszystko wiesz! Przypuszczam że wiedziałeś już od początku, tylko nas tu wypuszczałeś?! Wiec tylko wypada życzyć Ci powodzenia!
PS. Pamietaj tylko by nie zapomnieć, walnąć monitorów Tu to od Tu! Bo to naprawdę bardzo ważne! :)))) W razie "W" poproś o telefon do kolegi Kyle on Ci wszystko wytłumaczy.
pozdrawiam i życzę samych super nagrywek! :)
Widzisz... Ty wszystko wiesz! Przypuszczam że wiedziałeś już od początku, tylko nas tu wypuszczałeś?! Wiec tylko wypada życzyć Ci powodzenia!
Bo ja wiedzialem.. tylko spojrz na moje pytanie na samej gorze.. po kilku odp koledzy zaczeli skrecac w inna strone :P pytanie brzmialo czy bardziej sie oplaca kupoic nowy komputer gdzie bedzie mozna zrobic dobry mix po zarejstrowanym dzwieku na gownianym sprzecie.. czy kupic lepszy sprzet i resjtrowac go na gownianym kompie na ktorym robilo by sie tylko podstawowy mix (bo wiekszego by ten zlom nie dzwignal):P... wielkie dzieki :) pozdrawiam!!!
No i tu mamy sedno sprawy - chcesz podłączyć Rode'a przez przetworniki w Compact4 i to wszystko porządnie nagrać przez Julię? No naprawdę extra pomysł - teraz to już całkiem się zastanawiam, po co Ci odsłuchy za 2,5 tysia...
Poczytaj dokładnie wypowiedzi wszystkich kolegów w temacie - na przykład te, gdzie kolega, który miał Julię oprócz dźwięku właściwego rejestrował inne X-dzwięki z "otoczenia" badziewnego komputera oraz te o przygotowaniu pomieszczenia pod odsłuchy (bo koce będą dobre, ale do gaszenia pożaru!),
Poza tym, jak sam widzisz - jedni mówią, że ten monitor dobry, a tamten do bani, a zaraz potem inni mówią, że według nich jest odwrotnie...
I temat poszedł w dobrą stonę - każdy z nas chciał się podzielić własnymi doświadczeniami, a Ty mogłeś z tego wybrać esencję!
A jakby tak jeszcze włożyć kij w mrowisko i ugryźć temat z innej strony - a może kupisz kartę zewnętrzną od razu z mikserem i fajnymi przetwornikami?? Za 2100 masz np. Focusrite Pro 40 (albo poszukaj jakiejś mniejszej wersji bo ta ma aż 8 wejść) - oprócz w miarę dobry preampów karta działa jak mikser, no i masz w zestawie jeszcze kilka fajnych, oryginalnych wtyczek - EQ, compresor i coś tam jeszcze... nie wspomniałem o 8 wyjściach dowolnie konfigurowanych (np.jako odsłuch dla wokalisty)
pozdrawiam
...
No i tu mamy sedno sprawy - chcesz podłączyć Rode'a przez przetworniki w Compact4 i to wszystko porządnie nagrać przez Julię? No naprawdę extra pomysł - teraz to już całkiem się zastanawiam, po co Ci odsłuchy za 2,5 tysia...
Po co? bo z tegho co wiem, to od 2,5tys zaczyna sie polka warta kupinia... a co do samym monitorow... jak sam widzisz.. jeden to drugi tamto... a ja pieniedzy nie wiadomo ile nie mam.. wiec w sumie co za roznica jakie wezme? :P jedno kosztem drugim.. albo to albo tamto.. jednego i drugiego nie kupie, zeby jedno uzpelnialo to czego nie ma w drugim i na odwrot :) :P