jak to ciezko nagrywac przy wlaczonych monitorach.. przeciez normalne ze nie bede przy monitorach nagrywal tylko bit bedzie lecial w sluchawkach... :P wiec ja widze sens..i pan Kyle ma racje :P :)...
A ja się nie zgadzam - w miarę sensowne monitory pasujące do sprzętu jaki chcesz skompletować kupisz za 800-1200 zł - szkoda na tym etapie wydawać 2,5k. Do niedawna pracowałem na Alesisach M1Active 520 i uważam, że w domowym studiu sprawdzają się bardzo dobrze! Lepiej zainwestuj w słuchawki, w których wokalista będzie mógł komfortowo pracować, a i przy miksowaniu dobrze przenoszące słuchawki będą nieodzowną pomocą!
Poza tym, ja również osobiście uważam, że karta z dobrymi przetwornikami i dobry majk zapewnią Ci połowę sukcesu przy nagrywaniu i zaoszczędzą pracy przy "podkręcaniu" słabego nagrania. Dobry komputer potrzebny Ci będzie najbardziej w pracy z efektami VST i innymi "narzędziami" obciążającymi procesor - ale tu zawsze możesz się ograniczyć, oszczędzając moc procka - np. nakładając efekty na każdą ścieżkę po kolei, zgrywając wszystko do wav'ów i dopiero potem sklejając całość w miksie - praca trudniejsza i czasochłonna, ale końcowy efekt do osiągnięcia, jeżeli komputer nie daje rady z wszystkim na raz :)