Nowy komputer czy sprzęt nagrywający?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
danekw
Re: Nowy komputer czy sprzęt nagrywający?

Post autor: danekw » wtorek 01 gru 2009, 17:53

jak to ciezko nagrywac przy wlaczonych monitorach.. przeciez normalne ze nie bede przy monitorach nagrywal tylko bit bedzie lecial w sluchawkach... :P wiec ja widze sens..i pan Kyle ma racje :P :)...

A ja się nie zgadzam - w miarę sensowne monitory pasujące do sprzętu jaki chcesz skompletować kupisz za 800-1200 zł - szkoda na tym etapie wydawać 2,5k. Do niedawna pracowałem na Alesisach M1Active 520 i uważam, że w domowym studiu sprawdzają się bardzo dobrze! Lepiej zainwestuj w słuchawki, w których wokalista będzie mógł komfortowo pracować, a i przy miksowaniu dobrze przenoszące słuchawki będą nieodzowną pomocą!

Poza tym, ja również osobiście uważam, że karta z dobrymi przetwornikami i dobry majk zapewnią Ci połowę sukcesu przy nagrywaniu i zaoszczędzą pracy przy "podkręcaniu" słabego nagrania. Dobry komputer potrzebny Ci będzie najbardziej w pracy z efektami VST i innymi "narzędziami" obciążającymi procesor - ale tu zawsze możesz się ograniczyć, oszczędzając moc procka - np. nakładając efekty na każdą ścieżkę po kolei, zgrywając wszystko do wav'ów i dopiero potem sklejając całość w miksie - praca trudniejsza i czasochłonna, ale końcowy efekt do osiągnięcia, jeżeli komputer nie daje rady z wszystkim na raz :) 

gram na Clavia Nord Electro 4, Virus Ti Snow, CME-UF8

Kyle

Post autor: Kyle » wtorek 01 gru 2009, 19:24

A ja się nie zgadzam - w miarę sensowne monitory pasujące do sprzętu jaki chcesz skompletować kupisz za 800-1200 zł - szkoda na tym etapie wydawać 2,5k. Do niedawna pracowałem na Alesisach M1Active 520 i uważam, że w domowym studiu sprawdzają się bardzo dobrze! Lepiej zainwestuj w słuchawki, w których wokalista będzie mógł komfortowo pracować, a i przy miksowaniu dobrze przenoszące słuchawki będą nieodzowną pomocą!

Monitory za 800-1200 to "pasujące do sprzętu" ? - bezsensowne zdanie ... niby czemu pasujące ?

Alesis S520? ... to na tym coś słychać ? ... monitorki za 20 zł z marketu pewnie wg. niektórych też się "dobrze sprawdzają" x-P

Idąc tym tokiem rozumowania właściwie to po co mu monitory i słuchawki skoro może sobie wyobrazić brzmienie które tworzy !

Awatar użytkownika
sqtracing.pl

Post autor: sqtracing.pl » wtorek 01 gru 2009, 20:59

Wtrące się co do komputera. Ram będzie Cię kosztował sporo do tego trupa. Wiem bo jeszcze niedawno takiego miałem. Dlatego się przesiadłem i też korzystam z Julki, o której mówisz. Mam następującą konfigurację. AMD Athlon XII (64bit) 2,8 GHz@3,7 GHz, 4 Gb Ram DDR2 @1000MHz, dysk 500 Gb SATA 2, a wszystko na płytce ASUS M3N78 na nForce z graiką, za ok 850 zł:) Podałem oczywiście wszystkie wartości po wykręceniu kompa i dodam ze temperatura procesora maksymalnie 50 stopni, a komputer chodzi nieraz po 2 tygodnie i nie odnotowałem zawieszek:) Mało tego, w sklepie komputerowym powiedzieli mi że dobrze zrobiłem, bo tym samym uzyskałem parametry kompa za 2500 zł no i wykorzystuje właściwie wszystkie najnowsze technologie, w tym SATA, no moze poza DDR3, ale moje DDR2@1000MHz zbliżyły się znacząco do nich:)

sqtRacing.pl - Warszawa, naprawy i modyfikacje tuningowe skuterów!

Awatar użytkownika
danekw

Post autor: danekw » wtorek 01 gru 2009, 23:00

Monitory za 800-1200 to "pasujące do sprzętu" ? - bezsensowne zdanie ... niby czemu pasujące ?
Alesis S520? ... to na tym coś słychać ? ... monitorki za 20 zł z marketu pewnie wg. niektórych też się "dobrze sprawdzają" x-P
Idąc tym tokiem rozumowania właściwie to po co mu monitory i słuchawki skoro może sobie wyobrazić brzmienie które tworzy !...

Jeżeli zamierzasz w ten sposób rozmawiać, to ja się z dyskusji mogę wyłączyć, ale odpowiedz (sobie) na proste pytania:

1. Słyszałeś jak brzmią te Alesisy? Żebyś się nie zdziwił! Polecam lekturę Estrady i Studia - była ocena modelu 620 i wspomnieli też o 520... właśnie na podstawie tego testu je kupiłem!

2. A co do "bezsensownego zdania" - Audigy, Athlon 1,8, 650Mb Ramu, Grafika, która "zżera" ram - do tego sprzętu pasują właśnie głośniczki z marketu! Na jakich monitorach pracujesz/pracowałeś do tej pory i co dla Ciebie jest ważne w monitorze (rozumiem też, że chodzi Ci o monitory bliskiego pola)?

3. Jeden z kolegów powyżej wspomniał o tym, że do dobrych monitorów potrzebujesz jeszcze dobrze "ustawionego" pomieszczenia - i tu, jeżeli nie spełnisz tego warunku, to właśnie możesz sobie tylko wyobrazić prawdziwe brzmienie miksu, które chcesz stworzyć... Jak wytłumiłeś i przygotowałeś swoje pomieszczenie pod odsłuch monitorowy?

4. A po co dobre słuchawki? Bo nie pytają Cię o akustykę pomieszczenia! i Twój miks będzie brzmiał w nich realnie, a może nawet na tyle surowo, żeby obnażyć wszystkie niuanse, których na monitorach nie zauważysz podczas miksowania. Po drugie - komfort pracy wokalisty i dudnienie albo syczenie, którego nie usłyszy lub usłyszy podczas nagrywania - bezcenne!

Awatar użytkownika
danekw

Post autor: danekw » wtorek 01 gru 2009, 23:12

Wybaczcie, ale brak edycji nie pozwala poprawić poprzedniej wypowiedzi - 

część mojej odpowiedzi dotyczyła słów Kyle'a, ale przecież to nie on szuka nowego sprzętu, więc to powinny być w zasadzie pytania i odpowiedzi do założyciela tematu :)

Reasumując - ja zainwestowałbym w nowy, dobry komputer przystosowany do zabawy dźwiękiem (procek, Ram, stabilna płyta główna, dobre i ciche chłodzenie! oraz cichy i szybki dysk!) do tego dobra karta muzyczna i mikrofon. Monitory średniej klasy (takie jak wspomniane przeze mnie) wystarczą i pomyśl nad dobrymi słuchawkami!

Kyle

Post autor: Kyle » wtorek 01 gru 2009, 23:13

1. Słyszałeś jak brzmią te Alesisy? Żebyś się nie zdziwił! Polecam lekturę Estrady i Studia - była ocena modelu 620 i wspomnieli też o 520... właśnie na podstawie tego testu je kupiłem!

http://www.ixbt.com/proaudio/alesis-m1.shtml

... charakterystyka wygięta w uśmiech dyskoteki +-6dB ... te alesisy nawet obok monitora studyjnego nie stały

2. A co do "bezsensownego zdania" - Audigy, Athlon 1,8, 650Mb Ramu, Grafika, która "zżera" ram - do tego sprzętu pasują właśnie głośniczki z marketu! Na jakich monitorach pracujesz/pracowałeś do tej pory i co dla Ciebie jest ważne w monitorze (rozumiem też, że chodzi Ci o monitory bliskiego pola)?

Kolega będzie łaczył monitory do Juli@ ... ... a odnośnie Audigy to napisałem już że to crap i do tego monitorów bym nie wtykał.

Co jest ważne w monitorze - precyzja, minimalne maskowanie dźwięków, świetna stereofonia, równa charakterystyka przetwarzania. Miałem KRK RP5 , miałem KRK RP6 ... o ile RP5 był "OK" jak na swoją cenę (i lepiej brzmiał niż RP6) to RP6 nie polecam (RP6 były nieprzejrzyste .... przestrzeń zdecydowanie nie trójwymiarowa ... pasmo jakieś nierówne ... przykryte basem).

3. Jeden z kolegów powyżej wspomniał o tym, że do dobrych monitorów potrzebujesz jeszcze dobrze "ustawionego" pomieszczenia - i tu, jeżeli nie spełnisz tego warunku, to właśnie możesz sobie tylko wyobrazić prawdziwe brzmienie miksu, które chcesz stworzyć... Jak wytłumiłeś i przygotowałeś swoje pomieszczenie pod odsłuch monitorowy?

Wiadomo że poprawne akustycznie pomieszczenie jest konieczne.

ps. Piszesz elaborat o mnie ? - heh

4. A po co dobre słuchawki? Bo nie pytają Cię o akustykę pomieszczenia! i Twój miks będzie brzmiał w nich realnie, a może nawet na tyle surowo, żeby obnażyć wszystkie niuanse, których na monitorach nie zauważysz podczas miksowania. Po drugie - komfort pracy wokalisty i dudnienie albo syczenie, którego nie usłyszy lub usłyszy podczas nagrywania - bezcenne!...

... taa realnie ... z tymi pokręconymi chrakterystykami (widziałeś pomiary?) ... poza tym słuchawki to nie jest naturalne brzmienie dla ucha (małżowina nie formuje tak dźwięku jak powinna ... już pomijam oczywiście modele dokanałowe gdzie zupełnie nic nie jest fizjologicznie filtrowane). Słuchawki mogą się nadać do kontroli basu jeśli monitory nie dajątu rady i jako podsłuch dla wokalisty ... koniec zastosowań. ... słuchawki do masteringu? - LOL

Kyle

Post autor: Kyle » wtorek 01 gru 2009, 23:15

Monitory średniej klasy (takie jak wspomniane przeze mnie) wystarczą i pomyśl nad dobrymi słuchawkami!... 

Monitory średniej klasy to nie Alesis 620!!! .. to jest klasa "monitory projektowe" ... których nawet nie można nazwać studyjnymi!

JuleC

Post autor: JuleC » wtorek 01 gru 2009, 23:32

Moje pomieszcznie? to 4m na 5m i wysokosc 2,4m... na jedenj 5cio metreowej sciaie na wysokosci 1,5m zaczyna sie skosna pod katem ok. 120-130stopni... pomieszczenie mam najgorsze nie liczac betono-blachowego bunkra :P mam mam wszedzie panele oprcz 2 scian.. wiec echo mam jak skurw"syn... sciany mam gole... jeden malutki dywanik 1,5x1,5. Tylko nie wiem kim wy jestescie skoro musicie miec nie wiadomo co?.. ja zadalem w umie proste pytanie.. a wy skrecacie bo to bo tamto... sluchawki mam za 120zl i miks jakos wychodzi dobrze... mimo ze nagrywam w tym pokoju. ni emam kabiny... wiec i tak bede sie upieral przy kupnie tylko RAM do kompa... + majk, karta i monitory... wiec poslucham sie pana Kyle (thx za odp:)). to ze ten komp to antyk nie nzaczy ze nie da na nim nic zrobic... 2lata temu pracowalem na 466MHz i 10Gb HDD.. dalo sie dalo! ;P tylko trzeba umiec a nie inwestowac w jedno gowno a to gonwo bedzie po sznurku ciagnelo cala reszte kabin.. slcuhawek.. wygluszonego pomieszczenia.. monitorow.. kart.. majkow... vst..bo jedno bez drugiego gowno da... takze panowie dzieki za intencje... ale prosilbym o odp na pyt a nie stawiania studia od fundamentow :)

Awatar użytkownika
danekw

Post autor: danekw » wtorek 01 gru 2009, 23:33

Monitory średniej klasy to nie Alesis 620!!! .. to jest klasa "monitory projektowe" ... których nawet nie można nazwać studyjnymi!
...

Moim zdaniem 520 brzmią lepiej ale mniejsza o to... rzeczywiście z tymi "studyjnymi" to przesadziełm :) - ale chyba nie sądzisz, że kolega "założyciel" będzie nagrywał studyjnie? Sądzę, że raczej "projektowo", więc i projektowy odsłuch będzie słuszny.

Co do słuchawek - to właśnie o tym pisałem - kolega wykorzysta je do miksu, bo "realnego" basu na monitorkach nie wysłyszy. A ja i tak uważam, że słuchawki są potrzebne - choćby dla wokalu i dla realnej oceny stereofonii i innych aspektów, których może się nie doszukać przy złym ustawieniu monitorów.

Oczywiście, że możemy tu dyskutować o wielu aspektach, ale sam spójrz - połowa kasy pójdzie na monitory, reszta na kartę i mikrofon - a co z huczącym starym komputerem? Jestem ciekaw jak na takim sprzęcie będzie pracowała przy nagrywaniu Juli@? Ile szumów i innych "klików" zarejestruje się podczas nagrania?

PS. Nie piszę elaboratu, a już na pewno nie o Tobie (bez urazy)

pozdrawiam 

Awatar użytkownika
danekw

Post autor: danekw » wtorek 01 gru 2009, 23:38

ODPOWIEDZ