Pierwszy moduł do gry na żywo

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
kubaz
Pierwszy moduł do gry na żywo

Post autor: kubaz » czwartek 26 lis 2009, 00:02

Witam, nigdy nie zajmowalem sie syntezatorami ani modulami brzmieniowymi. Teraz chce kupic klawiature sterujaca i modul do gry na scenie. Zastanawiam sie nad trzema opcjami:

- Korg Wavestation - mam wersje VST tego instrumentu i mi sie podoba bardzo - nie rozczaruje mnie wersja sprzetowa? Czy moze lepiej nie bawic sie w taki stary sprzet? Cena na allegro to ok 900 zl

- Proteus 2000 - czytalem rozne opinie - jedni chwalili, inni troche mniej... Nie wiem co o tym myslec. Cena podobna do wavestation

- Waldorf  Blofeld - tu slyszalem sporo dobrego i co bardzo wazne dla mnie - jest to male i lekkie urzadzenie. Cena troche wyzsza ale sprzet w miare nowy

Przeznaczenie - trudno okreslic - muzyka progresywna (rock) ale tez akustyczna... generalnie to bedzie moj pierwszy taki sprzet i napewno bede eksperymentowal i sie uczyl. W kazdym razie nie bede sie zajmowal muzyka techno.

Chcialbym aby gotowe barwy byly w miare dobre i nadawaly sie do uzywania, na poczatku chcialbym miec jakies gotowce skoro nigdy nie bawilem sie synteza.

I jeszcze takie pytanie - czy pokretla w klawiaturze sterujacej podpietej pod modul przez kabel midi moga byc wykorzystane? Nie wiem czy inwestowac w badziej rozbudowana klawiature czy moze wystarczy mi sprzet bez bajerow?

Pozdrawiam

Kubaz

Awatar użytkownika
AkselPL

Re: Pierwszy moduł do gry na żywo

Post autor: AkselPL » czwartek 26 lis 2009, 01:02

Na scene to bardziej coś klasy Korg M3 czy Motif, ewentualnie jakiś korg electribe albo inny groovebox. Zależy do czego konkretnie to potrzebujesz. Jeśli to ma być główny klawisz to najlepszy będzie PA-2X PRO. To jednak drogi interes.

Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Awatar użytkownika
lakiernik

Post autor: lakiernik » czwartek 26 lis 2009, 07:54

Jesli potrzebujesz gotowców to tutaj świetnie sprawdzi się Proteus. Jest tam z czego wybierać na początek, a później możesz się zacząć bawić w tworzenie własnych barw. Biorąc pod uwagę cenę ( na ebay wyhaczysz za jakieś 500 pln ) nic lepszego nie uświadczysz. Solidny sound E-mu, a w prog rocku przydadzą się świetne filtry Z-plane. Najlepiej poszukaj tego najnowszego Proteusa czyli model 2000, masz możliwość dołożenia dodatkowych kości z bogatej biblioteki E-mu. Pozdrawiam

[addsig]
Only Hardware System: Elektrony: Machinedrum UW, Monomachine, Octatrack, AnalogFour, DSI Tempest, Korg MS-20 Mini,Yamaha Tenori-on, Waldorf Blofeld, E-mu MP-7, Korg ER-1, Eventide Space, Alesis Bitrman

Awatar użytkownika
Akton

Post autor: Akton » czwartek 26 lis 2009, 08:09

...
Jesli potrzebujesz gotowców to tutaj świetnie sprawdzi się Proteus. Jest tam z czego wybierać na początek, a później możesz się zacząć bawić w tworzenie własnych barw. Biorąc pod uwagę cenę ( na ebay wyhaczysz za jakieś 500 pln ) nic lepszego nie uświadczysz. Solidny sound E-mu, a w prog rocku przydadzą się świetne filtry Z-plane. Najlepiej poszukaj tego najnowszego Proteusa czyli model 2000, masz możliwość dołożenia dodatkowych kości z bogatej biblioteki E-mu. Pozdrawiam ...

Miałem. Potwierdzam.

NI Komplete 12, EWQL Symphonic Gold Orchestra,Spectrasonics Omnisphere, NI Alicia's Keys, EWQL Ministry of Rock, IK Philharmonik Miroslav, BFD ECO

Awatar użytkownika
morpheus70

Post autor: morpheus70 » czwartek 26 lis 2009, 21:54

Osobiście miałem kilka instrumentów E-mu tj. E4K, PK6 (odpowiednik P2000), Mo'Phatt, Orbit, E-64 wszystkie brzmiały super! Nadal jestem fanem tej marki, szkoda, że już nie robi syntezatorów i samplerów sprzętowych, ale coż...takie czasy. Do rocka, jako uniwersalny moduł oczywiście nadaje się P2000 lub wyższy model 2500. Możesz też poszukać starszych ale nadal fajnie brzmiących Rolandów JV1080 lub 2080. Co do Korga Wevestation, który jest dość specyficznym (czyt. bardzo dobrym) syntezatorem, to w podobnym klimacie szukaj np. Yamahy SY 22 lub E-mu Audigy. Ja jednak osobiście polecam Ci gorąco Blofelda, którego mam, a lakiernik miał ;) Mały, lekki, śliczny, świetnie brzmiący, prosty w obsłudze, solidnie wykonany Waldorfik - tego chyba potrzebujesz! Czyba, że szukasz pianin, smyków, trąbek, flertów, saxów itp. to zostaje tylko coś na modłę SC55 :)

ps.możesz spróbować dozbierać na Clavię Nord Rack 2 - rownież świetny do rocka. Miałem i też polecam.I jeszcze jedno, dlaczego chcesz kupic moduł i klawiatrę zamiast syntezatora z klawiaturą?

pozdrawiam

[addsig]
Virus TI key|Clavia Nord Lead 2|Korg M3-73|Wersi PianoStar T2000|TC M3000|VoiceWorks Plus|M-ONE XL| D-TWO|Focusrite Green 1|Roland RE-501|Trochę wtyczek PSP|DAW StudioOne 2 x64|

ODPOWIEDZ