Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
-
axon
Funkcja BUS w mikserach
autor: axon » czwartek 22 paź 2009, 07:01
Witam szanownych kolegów i koleżanki. Od niedawna interesuję wszystko to ,co wiąże się z
techniką nagrywania. Mam takie pytanko co oznacza w programach nagrywających lub w konsoletach mikserskich funkcja BUS .Chciałbym dowiedzieć się do czego ta funkcja jest stworzona? .Jak można ją wykorzystywać? Czy trzeba posiadać odpowiednia kartę muzyczną
w komputerze aby obsługiwała tę funkcję? Dzięki za odpowiedź
[addsig]
-
irok84
autor: irok84 » czwartek 22 paź 2009, 09:13
Krótko mówiąc bus, to taki kanał na który możesz "wysyłać" sygnał z innych kanałów.
Lepszy opis po angielskiemu:
A bus is basically a path in which you can route one or more audio signals to a particular destination. Destinations can include groups, auxiliary sends, stereo mix, foldback or monitor. Commonly busses are used to route channel signals to a master group fader, a multitrack recorder, or the main stereo master fader (or all).
In live sound applications it is favourable to have a number of busses available to use. This is due to the fact that as audio channels can be bussed together and controlled by one group fader, it frees up the hands of the engineer and gives him/her less faders to have to control on the fly. It should be noted that although the master group fader does have control over the level of the summed audio in the group, the individual levels will remain with the offset set on the channel fader.
In Studio applications, busses can be used to group signals together for recording when there are too many channels of audio for them all to be sent to your multitracker/interface/soundcard. Busses are also commonly used to create a foldback headphone mix for the musician(s) to listen to. If you are using a smaller mixing desk for home recording there is not great need for a great number of busses - although it is good to have an auxilliary send and/or in built effects.
-
ratio - Posty:282
autor: ratio » czwartek 22 paź 2009, 11:01
A czym sie różni BUS od AUX np odkecając tłumik send w logic 9 uruchamia sie aux w wersji 5 był domyslnie ustawiany bus
Logic pro X | Focusrite Pro 26 | M Audio Project Mix IO
-
PrzemekM
autor: PrzemekM » czwartek 22 paź 2009, 12:05
...
A czym sie różni BUS od AUX np odkecając tłumik send w logic 9 uruchamia sie aux w wersji 5 był domyslnie ustawiany bus
...
Krótko mówiąc, w przypadku wysyłki na tzn. BUS, wysyłasz całość sygnału, w przypadku AUX możesz sterować proporcjami - zawzyczaj do AUXów podpina się efekty modulujące: pogłosy, linie opóźniające itp. BUS służy do grupowania ścieżek w różnych celach, np. wspólnego EQ lub kompresji, wysyłania na zewnętrzne kompresory, miks słuchawkowy itp. Warto poczytać jakiś podręcznik do analogowego miksera.
-
Rabbeat83 - Posty:102
autor: Rabbeat83 » czwartek 22 paź 2009, 12:18
Hmmm, według mnie to jest to samo bus - znaczy szyna, a aux od auxlinary - pomocniczy. W obu przypadkach chodzi o grupowanie ścieżek w celu zaaplikowania np. jednego efektu dla całej grupy, bądź zastosowania efektu właśnie jako send. Dla założyciela tematu - są przede wszystkim dwie metody aplikowania efektów jako insert - bezpośrednio na ścieżkę coś jak wpiedzie kostek gitarowych i tak się aplikuje np. kompresory, korektory, przestery oraz jako send - gdzie właśnie używa sie się tych send bus co daje możliwość ustawienia proporcji pomiędzy ścieżką z efektem i ścieżką z czystym sygnałem - najczęściej w ten sposób aplikuje sie pogłosy. To tak ogólnie jak coś namieszałem to mnie poprawiać

-
leokos80
autor: leokos80 » czwartek 22 paź 2009, 19:21
Warto poczytać jakiś podręcznik do analogowego miksera.
...
Czy mógłbyś podrzucić jakiś tytuł i autora? Sporo różnych "wycinków" w sieci, a dobrze by było tak mnieć wszystko w jednym.
-
PrzemekM
autor: PrzemekM » czwartek 22 paź 2009, 19:40
...
Warto poczytać jakiś podręcznik do analogowego miksera.
...
Czy mógłbyś podrzucić jakiś tytuł i autora? Sporo różnych "wycinków" w sieci, a dobrze by było tak mnieć wszystko w jednym.
...
Jeżeli Ci angielski nie straszny, polecam książkę R. Izhaki "Mixing Audio" - bardzo fajna i przystępnie napisana pozycja, w której masz to wszystko należycie wyjaśnione, a oprócz tego wiele, wiele innych informacji. Z pozycji polskich niestety nie wiem. Poleciłem jakiś manual do miksera - zazwyczaj w każdym z nich jest trochę informacji na temat drogi sygnału oraz grup/auxów.
-
Miłaszewski
autor: Miłaszewski » czwartek 22 paź 2009, 19:42
aux od auxlinary - pomocniczy. W obu przypadkach chodzi o grupowanie ścieżek w celu zaaplikowania np. jednego efektu dla całej grupy, bądź zastosowania efektu właśnie jako send.
auxiliary (czytane "ogzylary")
[addsig]
-
PrzemekM
autor: PrzemekM » czwartek 22 paź 2009, 19:44
...
aux od auxlinary - pomocniczy. W obu przypadkach chodzi o grupowanie ścieżek w celu zaaplikowania np. jednego efektu dla całej grupy, bądź zastosowania efektu właśnie jako send.
auxiliary (czytane "ogzylary") ...
Z akcentem na drugą sylabę:-)
-
axon
...
Witam szanownych kolegów i koleżanki. Od niedawna interesuję wszystko to ,co wiąże się z
techniką nagrywania. Mam takie pytanko co oznacza w programach nagrywających lub w konsoletach mikserskich funkcja BUS .Chciałbym dowiedzieć się do czego ta funkcja jest stworzona? .Jak można ją wykorzystywać? Czy trzeba posiadać odpowiednia kartę muzyczną
w komputerze aby obsługiwała tę funkcję? Dzięki za odpowiedź ...
Witam ponownie co znaczy aux to chyba każdy wie o co chodzi .interesuje mnie praktyczne zastosowanie bus'a np . w programie solar 7