Workstation - własne style

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
AkselPL
Re: Workstation - własne style

Post autor: AkselPL » piątek 23 paź 2009, 04:25

...
......Aktualnie mam Yamahe s30...

Na tym klawiszu wedle założeń jakie wcześniej przedstawiłeś możesz spokojnie zapomnieć o temacie ...

Chodziło mi o to żeby zrobić to za pomocą laptopa i jakiegoś softu(np. ableton live) i sterować zmianami za pomocą midi z klawisza.Czy ktoś cos podobnego robił?...

Zrobisz za pomocą każdego programu DAW:)

Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » piątek 23 paź 2009, 08:02

...A...widzę koledzy zacofani...Właśnie wyszedł update systemu do GW-8 i chyba się da :)...

Nie jesteśmy zacofani tylko kolega chyba nie bardzo umie czytać. Chodziło o GW-7 a nie GW-8. Co do tego ostatniego, to ponieważ został wyposażony wreszcie w Style Composer (edytor stylów) można śmiało skonstruować sobie styl z dowolnymi przebiegami. Są one jednak zapisywane jako sekwencje MIDI, a nie audio. Bajka z materiałem audio (grooves) w przypadku wykorzystania go na użytek aranżera możliwa jest w samograjach Ketrona.

...Chodziło mi o to żeby zrobić to za pomocą laptopa i jakiegoś softu(np. ableton live) i sterować zmianami za pomocą midi z klawisza...

To czemu napisałeś w pierwszym poście: Potrzebuję klawisza który umożliwi mi robienie własnych styli w następujący sposób:... ?

...Zrobisz za pomocą każdego programu DAW...

Nie bardzo, taki DAW musi mieć moduł aranżera, np. Band-in-a-Box, w porywach Ableton Live (na zupełnie innej zasadzie).

[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » piątek 23 paź 2009, 09:33

...a czy przypadkiem nie da się podczepić wcześniej utworzonych scieżek audio pod dowolny klawisz za pomocą midi? W Fl studio pamiętam że tak można było zrobić, działało to na zasadzie, klawisz wduszony - start, klawisz puszczony-stop.

Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » piątek 23 paź 2009, 10:12

...a czy przypadkiem nie da się podczepić wcześniej utworzonych scieżek audio pod dowolny klawisz za pomocą midi?...

Da się, ale nie o taki sposób sterowania tu chodzi.
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » piątek 23 paź 2009, 10:32

Da się, ale nie o taki sposób sterowania tu chodzi.

Kolejny dobry dzień widze... nie zostałem zjeb* hehe:)

ODPOWIEDZ