Akustyka w niestandardowych pomieszczeniach

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
teo
Akustyka w niestandardowych pomieszczeniach

Post autor: teo » wtorek 06 paź 2009, 22:47

Przepraszam, niedoczytalem reglaminu.

Adaptuje pokój pod domowe studio , mam do wyboru dwa różniące się kształtami.

W ktorym z pomieszczeń z linku będzie lepiej nagrywać wokale po jego wygłuszeniu watą szklaną i poprawieniu akustyki panelami akustycznymi ? 

http://img40.imageshack.us/img40/6243/pokojei.jpg

Awatar użytkownika
MB

Re: Akustyka w niestandardowych pomieszczeniach

Post autor: MB » środa 07 paź 2009, 00:35

Moim skromnym zdaniem pomieszczenie 1 ma zdecydowanie większe szanse na dobre warunki akustyczne, o ile wybierzesz ustawienie frontem do niskiej ściany. Takie nachylenie sufitu powoduje, że dźwięki odbite od niego są pod bardzo rozwartym kątem i jest duża szansa na to, żeby siedzieć w obszarze poza tym odbiciem.

Wklęsły strop jak na rys. 2 będzie działać jak soczewka i spowoduje bardzo niekorzystne ogniskowanie dźwięku wzdłuż osi pomieszczenia, a ponieważ będą się tam skupiać fale pochodzące z różnych kierunków (a więc z różnym opóźnieniem), to powstanie efekt filtracji grzebieniowej czyli bardzo duże nierównomierności.

Obojętnie co wybierzesz - przydałby się wiszący absorber tzw. cloud, minimum 1,5x1,5m.

teo

Post autor: teo » środa 07 paź 2009, 15:09

Obojętnie co wybierzesz - przydałby się wiszący absorber tzw. cloud, minimum 1,5x1,5m....

dzieki za rady, moglbys prosze mi podeslac jakis schemat budowy takiego absorbera ? szukalem na googlu i EiS ale nic wartego uwagi nie znalazlem :(

z góry dzieki :)

Awatar użytkownika
igs

Post autor: igs » środa 07 paź 2009, 17:14

Kiedyś popełniłem coś takiego

http://www.igsaudio.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=37&Itemid=58

Może będzie pomocne...

[addsig]
www.igsaudio.pl

teo

Post autor: teo » środa 07 paź 2009, 17:26

http://www.igsaudio.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=37&Itemid=58

Tak, widzialem juz ten opis.. ale chyba ten absorber "cloud" to cos innego :)

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » środa 07 paź 2009, 17:45

Na przykład taki: Link

Generalnie chodzi o płaski absorber z wełny mineralnej w sztywnej ramie, pozwalającej powiesić do pod sufitem. Wszystko musi być na tyle solidne, żeby nie spadło na głowę

matia

Post autor: matia » środa 07 paź 2009, 18:37

moje pomieszczenie  przypomino pierwszy przyklad.monitory mam pod sufitem,skierowane w dol.mam okolo 3,80m podlogi.2,50 wysokosc sufitu od strony monitorow,z drugiej strony tylko metr.

mi sie wydaje ze jest niezle ale dobry bas zaczyna sie dopiero 1,5 metra od strony niskiej sciany....siedzac na podlodze.mi to nie przeszkadza,siedzac w fotelu posrodku nie meczu mnie dudnienie..jak chce troche basu to wystarczy  oddalic sie od  sprzetu o 1,5 metra i jest rozsadny bas.u mnie jest troche wiecej miejsca dla niskich fal(4m).

nie wiem czy przy 3,20 nie lepiej byloby ustawic troche inaczej..

lubie halas

teo

Post autor: teo » środa 07 paź 2009, 18:39

Swietnie, dzieki!!

Mam jeszcze male pytanko czy koniecznie musze wykladac cala powierzchnie scian panelami akustycznymi czy wystarczy ze zrobie to na wysokosci mikrofonu - dookola ?

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » środa 07 paź 2009, 19:55

Mam jeszcze male pytanko czy koniecznie musze wykladac cala powierzchnie scian panelami akustycznymi
W żadnym wypadku nie należy tego robić bez dokładnych pomiarów i identyfikacji problemów w tym pomieszczeniu. Nie wiem, co nazywasz panelami akustycznymi, ale domyślam się, że najprawdopodobniej chodzi o materiał porowaty, który będzie przede wszystkim pochłaniał wysokie częstotliwości. Wyłożenie nimi całego pomieszczenia to fatalny pomysł, kompletnie zabijesz pogłos i stworzysz ciemne akustycznie, dudniące pomieszczenie, które nie nadaje się do poważnej pracy.

ODPOWIEDZ