Wejścia XLR - dziwne zdanie w instrukcji mojego interface

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
mistermaster2000
Wejścia XLR - dziwne zdanie w instrukcji mojego interface

Post autor: mistermaster2000 » czwartek 24 wrz 2009, 06:17

Witajcie

Czytajac instrukcje do mojego interfaceu przeczytalem poniższe zdanie, ktore mnie 
zadzwilo:

You must never plug in a +4dB professional level audio signal into the XLR connector.
This may damage your card. 

Czyli:

Nie wolno wpinać profesjonalnego sygnału audio (+4dB) do wejścia XLR. To może uszkodzić twoją kartę. 
A ja bylem przekonany ze XLR przenoszą wlasnie sygnał symetryczny +4dB. Gdzie lezy błąd w moim rozumowaniu?
Dziekuje za odpowiedz

Wojtek

muzik non stop...

tomkat_75

Re: Wejścia XLR - dziwne zdanie w instrukcji mojego interface

Post autor: tomkat_75 » czwartek 24 wrz 2009, 07:31

Na moich sprzętach pisze wszędzie że ma być ustawione - 10, w tym na wzmacniaczach gitarowych. Jest -10 i jest git.

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » czwartek 24 wrz 2009, 08:00

A ja bylem przekonany ze XLR przenoszą wlasnie sygnał symetryczny +4dB. Gdzie lezy błąd w moim rozumowaniu?

W skojarzeniu elementu styku mechanicznego (wtyk, gniazdo) z wartosciami z innej dziedziny (elektronika).

Wg takiego rozumowania na wejscie mikrofonowe z gniazdem XLR, przystosowane do poziomow -60dB, mozna by podac tez sygnal liniowy, tym samym przesterowujac preamp najmniej kilkaset razy za wielkim sygnalem.

Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

gatto

Post autor: gatto » czwartek 24 wrz 2009, 09:31

...
Witajcie

Czytajac instrukcje do mojego interfaceu przeczytalem poniższe zdanie, ktore mnie 
zadzwilo:

You must never plug in a +4dB professional level audio signal into the XLR connector.
This may damage your card. 

Czyli:

Nie wolno wpinać profesjonalnego sygnału audio (+4dB) do wejścia XLR. To może uszkodzić twoją kartę. 
Dziekuje za odpowiedz

Wojtek

...

Błąd leży po obydwu stronach:-))) XLR może wcale nie być wejściem symetrycznym (to się zdaża), bo to jest tylko gniazdo. Maksymalny poziom sygnału na wejściu lub wyjściu jakiego kolwiek sprzętu nie świadczy o jego jakości, ani o dynamice ani o poziomie szumów. To nie ma żadnego znaczenia. Błąd też tkwi w określeniu "+4dB", ponieważ dB jest jednostką względną. Czyli +4dB od czego? Gdyby podali w mV, to miało by to sens. Poza tym nie wpina się do wejścia karty niekontrolowanych sygnałów, tylko przez preamp lub mikser i kontroluje się na monitorze poziom sygnału żeby nie przesterować wejścia karty. Przesterowanie nawet dziesięciokrotne karty nie uszkodzi, tylko da charczenie. Jeden "doświadczony" w homerecordingu kolega nagrywał demo przez powermixer i podłączył wyjście z końcówki mocy (200W) do wejścia karty dając sygnał do 40V zamiast 0,2V. Karta się spaliła:-))) Mam nadzieję, że tobie to się nie przydaży.

Rabbeat83

Post autor: Rabbeat83 » czwartek 24 wrz 2009, 10:34

No właśnie jak już napisano wyżej wszystko jest w jak najlepszym porządku. Typ gniazda, ani jego symetria nie determinują poziomu sygnału z jakim może pracować. Każdy mikser przy wejściach XLR posiada pokrętło GAIN z zaznaczonymi punkatmi +4dB, -10dB i zazwyczaj jakieś -60dB czyli maksymalne wzmocnienie preampu dla mikrofonu. Interfejsy audio zazwyczaj mają przełącznik Line/Mic przy wejściach, ale nie zawsze np. taki Presonus Audiobox nie ma wejść liniowych, a jedynie mikrofonowe zrealizowane właśnie na gniazdach XLR i niestety, mimo iż jest to fajny interfejsik to jest to jego sporą wadą bynajmniej jak dla mnie.

mistermaster2000

Post autor: mistermaster2000 » czwartek 24 wrz 2009, 15:06

Czyli jak rozumiem chodzi po prostu o to że w troche niezręczny sposób producenci przestrzegają mnie przed wpięciem sygnału liniowego we gniazdo przeznaczone do przyjmowania sygnalu mic (mic input) ?  

muzik non stop...

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » czwartek 24 wrz 2009, 20:05

...
Czyli jak rozumiem chodzi po prostu o to że w troche niezręczny sposób producenci przestrzegają mnie przed wpięciem sygnału liniowego we gniazdo przeznaczone do przyjmowania sygnalu mic (mic input) ?  
...

Ale dlaczego niezreczny?

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » czwartek 24 wrz 2009, 20:53

Ale dlaczego niezreczny?
...

Tez nie rozumiem, co jest niezreczne

Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

mistermaster2000

Post autor: mistermaster2000 » czwartek 24 wrz 2009, 22:12

Ok, nie rozumiem. Wiec pisząc ze nie wolno wpinac sygnalu +4db co mieli na mysli?

To że nie wolno wpinac czegos liniowo? 

muzik non stop...

Rabbeat83

Post autor: Rabbeat83 » piątek 25 wrz 2009, 11:17

Pisząc, że nie wolno wpinać sygnału +4dB mieli na myśli to, że nie wolno wpinać takiego właśnie sygnału bo najpewniej przesteruje on wejście, a w skrajnym wypadku może uszkodzić interfejs. Sygnałem liniowym jest także -10dB, o którym nic nie piszesz, więc wnioskuję, że w instrukcji nic o nim nie ma, więc jeżeli interfejs ma stosowny przełącznik bądź regulację czułości to byc może sygnał liniowy można mu podać tyle, że w postaci konsumenckiej czyli -10dB. W każdym razie symetria połączenia, ani typ złączy XLR niczego nie przesądzają i właśnie dlatego trzeba czytać instrukcje i opisy przy wejściach, a czego niektórzy nie robią i potem płacza

ODPOWIEDZ