Wybór interfejsu

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
dmolek
Wybór interfejsu

Post autor: dmolek » poniedziałek 14 wrz 2009, 22:40

Witam, proszę o pomoc, ponieważ przeszukałem nie jedno forum i nie znalazłem konkretnych wypowiedzi, tj. dobrze uzasadnionych na własnych doświadczeniach.

Moja sytuacja:
planuję zakup interfejsu audio/midi w okolicach 1000zł. Myślałem nad e-mu 0404. Zależy mi na częstotliwości próbkowania rzędu 24/192kHz. Narazie tylko do odsłuchu stworzonych cyfrowo piosenek, lecz za niedługo podłączę pojemnościówki do zbierania wokalu, basu, gitary i innych instrumentów. Wiadomo dokupię preamp. Wiadomo wyjście słuchawkowe, wyjścia na monitory aktywne, mile widziane we/wy midi, jakieś dodatkowe wyjście cyfrowe na inne odsłuchy. Jeszcze jedno pytanie tyczy się tego, jak powinien być podłączony w/w interfejs. Mam laptopa, lecz niestety nie mam firewire. Mam jedno wejście lecz jeszcze się nie poinformowałem, czy jest to pcmcia, czy expres card (asus z92r). Myślę też o zmianie komputera, lecz nie wiem na jaki. Słyszałem, że firewire jest lepsze od usb, lecz przejściówki typu usb na firewire wydaje mi się, że nic nie dadzą co do prędkości (o ile istnieją), a adaptery firewire które wkłada się do wejscia pcmcia nie wiem, czy będą tak samo szybkie. Jeżeli dałoby rade jakoś zrobić to firewire, to mam na oku jeszcze TC Electronic Desktop Konnekt 6. Jakie wasze propozycje?

Awatar użytkownika
morpheus70

Re: Wybór interfejsu

Post autor: morpheus70 » poniedziałek 14 wrz 2009, 23:50

Witaj,

- Adaptery PCMCIA na FW działają normalnie

- Konnekt 6 podobnie jak cała seria posiada bardzo przyzwoicie brzmiące Pre ampy, niestety model "6" nie posiada gniazd MIDI

- Do zastosowań o których piszesz idealny będzie więc Konnekt 8. Mam na zbyciu nową sztukę w cenie mieszczącej się w Twoim budżecie. Więcej na priv.

pozrawiam

Virus TI key|Clavia Nord Lead 2|Korg M3-73|Wersi PianoStar T2000|TC M3000|VoiceWorks Plus|M-ONE XL| D-TWO|Focusrite Green 1|Roland RE-501|Trochę wtyczek PSP|DAW StudioOne 2 x64|

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Post autor: Groover » wtorek 15 wrz 2009, 00:05

...
Witam, proszę o pomoc, ponieważ przeszukałem nie jedno forum i nie znalazłem konkretnych wypowiedzi, tj. dobrze uzasadnionych na własnych doświadczeniach.

Moja sytuacja:
planuję zakup interfejsu audio/midi w okolicach 1000zł. Myślałem nad e-mu 0404. Zależy mi na częstotliwości próbkowania rzędu 24/192kHz. Narazie tylko do odsłuchu stworzonych cyfrowo piosenek, lecz za niedługo podłączę pojemnościówki do zbierania wokalu, basu, gitary i innych instrumentów. Wiadomo dokupię preamp. Wiadomo wyjście słuchawkowe, wyjścia na monitory aktywne, mile widziane we/wy midi, jakieś dodatkowe wyjście cyfrowe na inne odsłuchy. Jeszcze jedno pytanie tyczy się tego, jak powinien być podłączony w/w interfejs. Mam laptopa, lecz niestety nie mam firewire. Mam jedno wejście lecz jeszcze się nie poinformowałem, czy jest to pcmcia, czy expres card (asus z92r). Myślę też o zmianie komputera, lecz nie wiem na jaki. Słyszałem, że firewire jest lepsze od usb, lecz przejściówki typu usb na firewire wydaje mi się, że nic nie dadzą co do prędkości (o ile istnieją), a adaptery firewire które wkłada się do wejscia pcmcia nie wiem, czy będą tak samo szybkie. Jeżeli dałoby rade jakoś zrobić to firewire, to mam na oku jeszcze TC Electronic Desktop Konnekt 6. Jakie wasze propozycje?...

24/192? Za 1000 zł? Jak myślisz, dlaczego interfejsy niskobudżetowe mają gorsze parametry jakościowe w teoretycznie "wyższej" jakości? Zwróć uwagę, że zwykle najlepiej wypadają w 24/44.1 lub 48 kHz.

Zapomnij o 24/192 za małe pieniądze. Pogódź się z tym i wróć do myślenia 24/44.1 lub 24/48.

Pozdro

Groover

nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl

Awatar użytkownika
dmolek

Post autor: dmolek » wtorek 15 wrz 2009, 10:42

24/192? Za 1000 zł? Jak myślisz, dlaczego interfejsy niskobudżetowe mają gorsze parametry jakościowe w teoretycznie "wyższej" jakości? Zwróć uwagę, że zwykle najlepiej wypadają w 24/44.1 lub 48 kHz.

Zapomnij o 24/192 za małe pieniądze. Pogódź się z tym i wróć do myślenia 24/44.1 lub 24/48.

Pozdro

Groover
...

--------------------------------------------------------------------------------------------

więc w czym są gorsze te interfejsy, które wymieniłem od tych które Ty masz na myśli? znalazłem wczoraj jeszcze Terratec phase x24 FW promocja za 929zł

Rabbeat83

Post autor: Rabbeat83 » wtorek 15 wrz 2009, 10:56

Oblukaj jeszcze Native Instruments Kontrol 1 czy jakoś tak wszyscy go tu ostatnio chwalą jeżeli chodzi o interfejsy na USB.

Awatar użytkownika
dmolek

Post autor: dmolek » wtorek 15 wrz 2009, 11:38

...Oblukaj jeszcze Native Instruments Kontrol 1 czy jakoś tak wszyscy go tu ostatnio chwalą jeżeli chodzi o interfejsy na USB.... 

no prezentuje się całkiem całkiem, myślę, że jak będzie okazja, to go kupię. A ten cubase, który jest w zestawie to wersja le, czyli nie do końca pełna?

Rabbeat83

Post autor: Rabbeat83 » wtorek 15 wrz 2009, 13:17

Praktycznie do wszystkich interfejsów dodają teraz wersję LE jakiegoś dużego programu DAW i zawsze są tam jakieś ograniczenia, ale nie zawsze są one uciążliwe. Wszystko zależy od potrzeb - wielu osobom wystarcza LE w zupełności, poza tym zwykle jest możliwość korzystnego upgrade'u do pełnej wersji. Na stronie Steinberga jest napewno porównanie wersji LE z pełną - ja tu nie pomogę, bo jestem użytkownikiem Sonara

Awatar użytkownika
dr.beat
Kontakt:

Post autor: dr.beat » wtorek 15 wrz 2009, 13:33

...Praktycznie do wszystkich interfejsów dodają teraz wersję LE jakiegoś dużego programu DAW i zawsze są tam jakieś ograniczenia, ale nie zawsze są one uciążliwe. Wszystko zależy od potrzeb - wielu osobom wystarcza LE w zupełności, poza tym zwykle jest możliwość korzystnego upgrade'u do pełnej wersji. Na stronie Steinberga jest napewno porównanie wersji LE z pełną - ja tu nie pomogę, bo jestem użytkownikiem Sonara ... 

Ja uzywam 0404 i chwale sobie póki co , chociaz czasem występują szumy z blizej nie określonego powodu...:/

Music sounds better with...me ;-)

tomkat_75

Post autor: tomkat_75 » wtorek 15 wrz 2009, 14:09

no prezentuje się całkiem całkiem, myślę, że jak będzie okazja, to go kupię. A ten cubase, który jest w zestawie to wersja le, czyli nie do końca pełna?... 

Podstawowym ograniczeniem Cubase LE jest ograniczenie liczby instrumentów wirtualnych do czterech. LE dysponuje jedynie czteroma VST instriment slots. Nie znaczy to że możesz urzywać tylko czterech brzmień jednocześnie. Bo np jako jeden z insrumentów VST pakujesz Uniwersal sound module i dysponujesz pełnym wyborem instrumentów midy. A pozostają Ci jeszcze trzy wolne sloty. Gdzie możesz zastosować inne instrumenty. A jak zabraknie Ci już slotów to zawsze możesz jakieś scieżki nad którymi zakończyłeś pracę zamienić na gotowe scieżki audio i zwolnić sloty. LE wystarcza do nauki i mniej rozbudowanych kawałków. Zanim się nauczysz tego systemu minie sporo czasu... A potem możesz się zastanowić co dalej. Co Ci potrzeba. I np upgradować się do wersji Essentials. W czerwcu kosztowało to 445 zł.

Awatar użytkownika
lichozlasu

Post autor: lichozlasu » poniedziałek 21 wrz 2009, 03:36

Myslales o E-MU i ja polecam E-MU. Sam uzywam 1820m i jestem niezmiernie zadowolony. W Twoim przypadku rozwiazaniem moze byc E-MU 1616 PCMCIA.

ODPOWIEDZ