Witam, proszę o pomoc, ponieważ przeszukałem nie jedno forum i nie znalazłem konkretnych wypowiedzi, tj. dobrze uzasadnionych na własnych doświadczeniach.
Moja sytuacja:
planuję zakup interfejsu audio/midi w okolicach 1000zł. Myślałem nad e-mu 0404. Zależy mi na częstotliwości próbkowania rzędu 24/192kHz. Narazie tylko do odsłuchu stworzonych cyfrowo piosenek, lecz za niedługo podłączę pojemnościówki do zbierania wokalu, basu, gitary i innych instrumentów. Wiadomo dokupię preamp. Wiadomo wyjście słuchawkowe, wyjścia na monitory aktywne, mile widziane we/wy midi, jakieś dodatkowe wyjście cyfrowe na inne odsłuchy. Jeszcze jedno pytanie tyczy się tego, jak powinien być podłączony w/w interfejs. Mam laptopa, lecz niestety nie mam firewire. Mam jedno wejście lecz jeszcze się nie poinformowałem, czy jest to pcmcia, czy expres card (asus z92r). Myślę też o zmianie komputera, lecz nie wiem na jaki. Słyszałem, że firewire jest lepsze od usb, lecz przejściówki typu usb na firewire wydaje mi się, że nic nie dadzą co do prędkości (o ile istnieją), a adaptery firewire które wkłada się do wejscia pcmcia nie wiem, czy będą tak samo szybkie. Jeżeli dałoby rade jakoś zrobić to firewire, to mam na oku jeszcze TC Electronic Desktop Konnekt 6. Jakie wasze propozycje?