Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
-
morpheus70
Bębny - sprzęt czy oprogramowanie
autor: morpheus70 » wtorek 15 wrz 2009, 22:30
Witam,
chiałbym zasięgnąć Waszej opinii. Do dziś nagrywałem bębny z klawiszy i brzmi to... tak jak brzmi. Robiąc dziś porządki w garderobie znalazłem PadKontrola Korga - zapomniałem o nich więc to podwójnie cieszy, pomyślałem WoW! :) Leżą nie używane i "rdzewieją". Wykombinowałem, że mógłbym dokupić do nich soft lub zrobić inaczej...kupić automat, a pady sprzedać. Siedzę dziś pół dnia i słucham różnych dem VST i sprzętu. Doszedłem do jednego wniosku tj. na "zabawki" firmy Electron czy MPC 2500 dziś mnie chyba nie stać :/ Znalazłem więc Akai XR20 i jego brata bliźniaka Alesisa. Wszystko fajnie tylko odnoszę wrażenie, że jesli najdzie mnie potrzeba zmiany brzmień, będę musiał zmienić instrument... i tu pojawia się pomysł wykorzystania padów z VST. Wytypowałem trzy programy, ale może w podobnym przedziale cenowym jest więcej ciekawych propozycji? Moje typy na dziś to:
EZdrummer
Battery 3
BFD2
Przeznaczenie to ogólnie trochę ambitniejszy ale jednak POP. Macie jakis sugestie w tej kwestii? Sprzęt czy oprogramowanie? Budżet mam teoretycznie spory, ale chcę wydać nie więcej niż ok. 1,5k.
pozdrawiam
[addsig]
Virus TI key|Clavia Nord Lead 2|Korg M3-73|Wersi PianoStar T2000|TC M3000|VoiceWorks Plus|M-ONE XL| D-TWO|Focusrite Green 1|Roland RE-501|Trochę wtyczek PSP|DAW StudioOne 2 x64|
-
kuba-core
autor: kuba-core » wtorek 15 wrz 2009, 22:46
ezdrummer to zabawka, szkoda czasu,
polecam bfd jak masz dobrego kompa bo z tych bebnow naprawde sporo da sie wyciagnac.
Ja osobiscie od niedawna korzystam wlasnie z battery3 wraz z addictive drums (mega lepsze od ezdrummera, super sample i spore mozliwosci ich edycji wewnatrz samplera) a battery 3 to b dobry sampler i biblioteke sampli dodaja ktora starczy mi na pare lat:)
IMAO
-
estbeatz
autor: estbeatz » środa 16 wrz 2009, 03:16
Polecam sprawdzić jeszcze Stylus RMX, jednak jest to biblioteka dość charakterystycznych garunkowo brzmień. Jeśli obracasz się w klimatach Drum n bass, electro, trip hop itd to będzie to w sam raz. Jeśli szukasz brzmień akustycznych to IMHO Battery 3. Na pewno nie będziesz zawiedziony.
-
spiker
...
...
A skąd taki wniosek, że to "zabawka"? Co za tym świadczy? Jest jakiś test porównawczy, np. prosty INTRO>BEAT1>FILL>BEAT2>ENDING w wykonaniu tych trzech wirtuali?
pozdrowienia
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...
-
DJOZD
...
...
...
A skąd taki wniosek, że to "zabawka"? Co za tym świadczy? Jest jakiś test porównawczy, np. prosty INTRO>BEAT1>FILL>BEAT2>ENDING w wykonaniu tych trzech wirtuali?
pozdrowienia...
EzDrummer to nie zadna zabawka. To fajny sampler na którym można miksować perkusje jak zywy zestaw. Ale naprawde lepszy od niego jest Superior Drummer! To rozwiniety EzDrummer. Posiada w sobie mikser z wysokiej klasy procesorami i zestaw jest rozbity na wiele składowych, stop z 3 ujęc, werbel z 3 ujęć itp. Kapitalna rzecz.
Bez uzycia zewnetrznych procesorów mozna tak dopalic zestaw ze brzmi jak po miksie.
-
Soundscape
-
Kontakt:
autor: Soundscape » środa 16 wrz 2009, 10:16
...
Polecam sprawdzić jeszcze Stylus RMX, jednak jest to biblioteka dość charakterystycznych garunkowo brzmień. Jeśli obracasz się w klimatach Drum n bass, electro, trip hop itd to będzie to w sam raz. Jeśli szukasz brzmień akustycznych to IMHO Battery 3. Na pewno nie będziesz zawiedziony....
Ja tu jeszcze dorzucę Maschine od NI. Masz w dodanym banku przygotowanych 300 (!) zestawów perkusyjnych. Sample kombinujesz ze sobą i edytujesz dowolnie. A jest w czym wybierać. Do tego "z buta" nagrywasz patterny, eksportujesz ścieżki razem, oddzielnie lub wychodzisz w DAW na potrzebną ilość kanałów. Moim zdaniem super sprawa.
Co do Stylus`a i Battery 3 - oba produkty uważam za świetne.
Pozdrawiam!
-
KAFEL
Ja tu jeszcze dorzucę Maschine od NI. Masz w dodanym banku przygotowanych 300 (!) zestawów perkusyjnych. Sample kombinujesz ze sobą i edytujesz dowolnie. A jest w czym wybierać. Do tego "z buta" nagrywasz patterny, eksportujesz ścieżki razem, oddzielnie lub wychodzisz w DAW na potrzebną ilość kanałów. Moim zdaniem super sprawa.
Co do Stylus`a i Battery 3 - oba produkty uważam za świetne.
Pozdrawiam!
...
Popieram Kolegę ! Maschine i zabawa trwa. W sumie to masz 1.500 zł akurat tyle ile ja dałem za Maschine na pewnym zagranicznym portalu aukcyjnym. Więc może ? ... a jak nie to w kraju na raty. PadKontrol który już masz + Battery 3 to też świetne rozwiązanie.
-
morpheus70
autor: morpheus70 » środa 16 wrz 2009, 11:07
Nie ukrywam, że do tej pory nie korzystałem z instrumentów virtualnych z różnych przyczyn, głównie chyba z powodu braku fizycznego obcowania z instrumentem. Od niedawna rozpocząłem pracę na procesorach VST i jestem naprawdę mile zaskoczony brzmmieniem i oczywiście ergonomią :) W przypadku bębnów fajnie byłoby aby program był na tyle prosty (ale nie prostacki:) i logiczny, bym potrafił go sprawnie obsługiwać po stosunkowo krótkim czsie użytkowania. Nie mam cierpliwości by dłubać miesiącami w instrukcji i forach w necie. Ma być świetnie brzmiący, z dużymi możliwościami, a zarazem prosty w obsłudze...taki se wymażyłem :)))
Virus TI key|Clavia Nord Lead 2|Korg M3-73|Wersi PianoStar T2000|TC M3000|VoiceWorks Plus|M-ONE XL| D-TWO|Focusrite Green 1|Roland RE-501|Trochę wtyczek PSP|DAW StudioOne 2 x64|
-
miliondb
autor: miliondb » środa 16 wrz 2009, 11:21
Battery 3 nawet niezly sam uzywam ...ma niezłe 24bitowe banki...Co do typowej perki to raczej Adictive drums niz EZDrumer ma lepiej rozbudowany mikser, efekty oraz bibliotekę MIDI z ponad 3,600 patternami no i trzeba przyzanc ze ładdnie brzmi.
digital heart - vinyl soul.
-
KAFEL
...
Nie ukrywam, że do tej pory nie korzystałem z instrumentów virtualnych z różnych przyczyn, głównie chyba z powodu braku fizycznego obcowania z instrumentem. Od niedawna rozpocząłem pracę na procesorach VST i jestem naprawdę mile zaskoczony brzmmieniem i oczywiście ergonomią :) W przypadku bębnów fajnie byłoby aby program był na tyle prosty (ale nie prostacki:) i logiczny, bym potrafił go sprawnie obsługiwać po stosunkowo krótkim czsie użytkowania. Nie mam cierpliwości by dłubać miesiącami w instrukcji i forach w necie. Ma być świetnie brzmiący, z dużymi możliwościami, a zarazem prosty w obsłudze...taki se wymażyłem :)))...
Powtarzam - Maschine który jest połączeniem softu z hardware lub Battery 3 z twoim PadKontrol. Takie jak se wymarzyłeś
one są młody (?) padawanie