Czy te urządzenia będą dobrze współpracować?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
maciejrz1
Czy te urządzenia będą dobrze współpracować?

Post autor: maciejrz1 » środa 09 wrz 2009, 21:01

Witam. Planuję zakup sprzętu do zabawy muzyką w domu. Interesuje mnie głównie muzyka elektroniczna. Dodatkowo chciałbym nauczyć się jakichś podstaw gry na pianinie. Przeglądając to forum oraz inne strony wybrałem kilka zabawek. Wcześniej miałem kontakt z kilkoma programami do produkcji jednak sam nie potrafię ocenić czy wybrany przeze mnie zestaw jest na prawdę dobry. Proszę o wskazówki i Wasze opinie na ten temat. Może polecacie coś innego?

1. DAW: Ableton Live 8 EDU (czy wersji EDU może używać legalnie każdy kto chce po prostu na własny użytek tworzyć jakieś demka?)

2. klawisze: E-MU X-Board 61

3. interfejs audio: Native Instruments Audio Kontrol 1 (wielki plus stanowi możliwość dostania gratis wtyczki Massive której demo zrobiło na mnie ogromne wrażenie)

4. słuchawki- Tutaj wielki dylemat:

AKG K-240 MK II

Beyerdynamic DT-770 PRO

Beyerdynamic DT-990 PRO

Sennheiser HD-25 SP II

jakieś inne?

O każdym z tych modeli słyszałem dobre opinie. Może jest na forum ktoś, kto miał okazję je wszystkie porównać? Do tej pory korzystałem z słuchawek Sennheiser HD-215 (jak wiadomo słuchawki dla dj-a a nie do pracy studyjnej). Gdzie na Pomorzu można przymierzyć/obejrzeć te modele? Zależy mi na tym żeby słuchawki były lekkie i po 2-3 godzinach nie powodowały bólu uszu.

Posiadam już dobry komputer (procesor czterordzeniowy, 4GB ram, szybki dysk) oraz odsłuchy Behringer Truth B2031A. Mam do dyspozycji maksymalnie 3400zł- co nie oznacza, że chcę się pozbyć całej sumy-mogę, ale nie muszę;)

Co do wybranego przeze mnie interfejsu audio nie jestem do końca przekonany- zależy mi na niskiej latencji a podobno USB temu nie sprzyja. Jednak za kilka miesięcy kupię laptopa do celów muzycznych. Czy Audio Kontrol 1 jest w stanie osiągnąć latencję wyjściową na poziomie np. 4ms? Przy większej sesji nie będzie mi przeszkadzać nawet 18ms jednak do odpalenia jednej wtyczki w celu nauki gry na klawiszach chciałbym osiągnąć latencję "nieodczuwalną".

Wiem, że sporo z moich pytań jest banalne. Jednak jako amator liczę na Waszą pomoc- ciężko pracowałem na te pieniądze i nie chcę żałować, że źle je wydałem. Proszę o wyrozumiałość i wypowiedzi przede wszystkim tych, którzy mieli styczność z danym sprzętem.

-Maciek.

Producent amator. Ableton Live 7, Albino3, Wizooverb, Classic fx pack, kilka wtyczek Waves.

Awatar użytkownika
ZgibniewZiobor

Re: Czy te urządzenia będą dobrze współpracować?

Post autor: ZgibniewZiobor » czwartek 10 wrz 2009, 12:56

Beyerdynamic DT-990 PRO powinny być dla ciebie najlepsze z podanych.
Popatrz za interfacami RME czasem na Alledrogo są używki w dobrym stanie (starsze modele).

Słuchawki kup najlepiej otwarte i najlepiej Sennki ewentualnie Beyery.

Awatar użytkownika
dr.beat
Kontakt:

Post autor: dr.beat » czwartek 10 wrz 2009, 16:38

...

Beyerdynamic DT-990 PRO powinny być dla ciebie najlepsze z podanych.
Popatrz za interfacami RME czasem na Alledrogo są używki w dobrym stanie (starsze modele).

Słuchawki kup najlepiej otwarte i najlepiej Sennki ewentualnie Beyery.
...

Ableton live super, interfejs audio jest potrzebny jest do uzyskania nuiskiej latencji przy uzyciu VST/VSTi, obecnie posiadam 04040 USB i jest jak najbardziej OK, symetryczne wyjścia, wejscia analogowe, cyfrowe, direct monitoring...itp...

Klawiatura też calkiem OK, chociaz pozastanawialbym się zeby zamiast tejze klawiatury (lub oprócz) dokupić jeszcze APC 40 - oczywiście jeśli stawiasz na Abletona.

Z tego co wiem wersja Edu wyklucza możliwość uzywania programu w celach komercyjnych.

[addsig]
Music sounds better with...me ;-)

maciejrz1

Post autor: maciejrz1 » czwartek 10 wrz 2009, 17:52

Klawiatura też calkiem OK, chociaz pozastanawialbym się zeby zamiast tejze klawiatury (lub oprócz) dokupić jeszcze APC 40 - oczywiście jeśli stawiasz na Abletona.

Dziękuję za wypowiedzi. Co do słuchawek poczytam jeszcze dokładnie na ten temat. Jeśli chodzi o interfejs- zastanawia mnie różnica wydajności pomiędzy Audio Kontrol 1 a innymi interfejsami USB 2.0 lub FireWire. Zależy mi na legalnym oprogramowaniu, a do AK1 mogę dostać wtyczkę Massive, która na prawdę bardzo mi się podoba i znalazłaby u mnie zastosowanie. Może ktoś z was miał możliwość porównać ten interfejs z innymi (głównie chodzi mi to o uzyskanie jak najkorzystniejszej latencji). Czy interfejsy/karty dźwiękowe USB i FireWire rzeczywiście są o wiele gorsze od tych na PCI? Czy przy aktualnych sterownikach (podobno coraz lepszych) nadal jest miedzy nimi taka przepaść jeśli chodzi o wysokość latencji?

Producent amator. Ableton Live 7, Albino3, Wizooverb, Classic fx pack, kilka wtyczek Waves.

maciejrz1

Post autor: maciejrz1 » środa 16 wrz 2009, 19:47

...Klawiatura też calkiem OK, chociaz pozastanawialbym się zeby zamiast tejze klawiatury (lub oprócz) dokupić jeszcze APC 40 - oczywiście jeśli stawiasz na Abletona.

Dziękuję za wypowiedzi. Co do słuchawek poczytam jeszcze dokładnie na ten temat. Jeśli chodzi o interfejs- zastanawia mnie różnica wydajności pomiędzy Audio Kontrol 1 a innymi interfejsami USB 2.0 lub FireWire. Zależy mi na legalnym oprogramowaniu, a do AK1 mogę dostać wtyczkę Massive, która na prawdę bardzo mi się podoba i znalazłaby u mnie zastosowanie. Może ktoś z was miał możliwość porównać ten interfejs z innymi (głównie chodzi mi to o uzyskanie jak najkorzystniejszej latencji). Czy interfejsy/karty dźwiękowe USB i FireWire rzeczywiście są o wiele gorsze od tych na PCI? Czy przy aktualnych sterownikach (podobno coraz lepszych) nadal jest miedzy nimi taka przepaść jeśli chodzi o wysokość latencji?

...

Na prawdę nikt nie miał okazji porównać AK1 z jakimś innym interfejsem audio?

ODPOWIEDZ