Witam. Planuję zakup sprzętu do zabawy muzyką w domu. Interesuje mnie głównie muzyka elektroniczna. Dodatkowo chciałbym nauczyć się jakichś podstaw gry na pianinie. Przeglądając to forum oraz inne strony wybrałem kilka zabawek. Wcześniej miałem kontakt z kilkoma programami do produkcji jednak sam nie potrafię ocenić czy wybrany przeze mnie zestaw jest na prawdę dobry. Proszę o wskazówki i Wasze opinie na ten temat. Może polecacie coś innego?
1. DAW: Ableton Live 8 EDU (czy wersji EDU może używać legalnie każdy kto chce po prostu na własny użytek tworzyć jakieś demka?)
2. klawisze: E-MU X-Board 61
3. interfejs audio: Native Instruments Audio Kontrol 1 (wielki plus stanowi możliwość dostania gratis wtyczki Massive której demo zrobiło na mnie ogromne wrażenie)
4. słuchawki- Tutaj wielki dylemat:
AKG K-240 MK II
Beyerdynamic DT-770 PRO
Beyerdynamic DT-990 PRO
Sennheiser HD-25 SP II
jakieś inne?
O każdym z tych modeli słyszałem dobre opinie. Może jest na forum ktoś, kto miał okazję je wszystkie porównać? Do tej pory korzystałem z słuchawek Sennheiser HD-215 (jak wiadomo słuchawki dla dj-a a nie do pracy studyjnej). Gdzie na Pomorzu można przymierzyć/obejrzeć te modele? Zależy mi na tym żeby słuchawki były lekkie i po 2-3 godzinach nie powodowały bólu uszu.
Posiadam już dobry komputer (procesor czterordzeniowy, 4GB ram, szybki dysk) oraz odsłuchy Behringer Truth B2031A. Mam do dyspozycji maksymalnie 3400zł- co nie oznacza, że chcę się pozbyć całej sumy-mogę, ale nie muszę;)
Co do wybranego przeze mnie interfejsu audio nie jestem do końca przekonany- zależy mi na niskiej latencji a podobno USB temu nie sprzyja. Jednak za kilka miesięcy kupię laptopa do celów muzycznych. Czy Audio Kontrol 1 jest w stanie osiągnąć latencję wyjściową na poziomie np. 4ms? Przy większej sesji nie będzie mi przeszkadzać nawet 18ms jednak do odpalenia jednej wtyczki w celu nauki gry na klawiszach chciałbym osiągnąć latencję "nieodczuwalną".
Wiem, że sporo z moich pytań jest banalne. Jednak jako amator liczę na Waszą pomoc- ciężko pracowałem na te pieniądze i nie chcę żałować, że źle je wydałem. Proszę o wyrozumiałość i wypowiedzi przede wszystkim tych, którzy mieli styczność z danym sprzętem.
-Maciek.