Analizator widma?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
chybaja
Analizator widma?

Post autor: chybaja » sobota 22 sie 2009, 20:31

Cześć jestem tu nowy i na wstępie wszystkich witam.

Nie jestem żadnym fachowcem ani nic z tych rzeczy dlatego będę pisał "łopatologicznie".

Otóż poszukuję wtyczki którą sam określiłbym jako analizator widma z wizualizacją 3D chociaż nie do końca...

Otóż mam na myśli wizualizację położenia częstotliwości (jeszcze raz sorry że piszę tak "lamersko") w sześcianie wiecie co mam na myśli? nie wiem jak to nazwać Cry

Mam w posiadaniu książkę "The Art Of Mixing" David'a Gibson'a , są tam wizualizacje położenia instrumentów i częstotliwości w sześcianie , no i od razu przyszło mi do głowy pytanie czy istnieje wtyczka dzięki której można wszystko ładnie z wizualizacją rozplanować zamiast bawić się "zwykłymi" softami i "wyobrażać" sobie położenie tego wszystkiego? Nie pytałbym o to lecz jakiś rok temu doszły mnie słuchy o istnieniu takiej wtyczki lecz nie wiem czy to nie "ściema" i wtedy się tym zbytnio nie zainteresowałem. Przeprosił ze napisał aż tak łopatologicznie ale jeszcze raz powtarzam iż nie jestem żadnym ekspertem , ogólnie "zabawę" z dźwiękiem i tworzeniem muzyki traktuje jako hobby.

Awatar użytkownika
Velu
Kontakt:

Re: Analizator widma?

Post autor: Velu » sobota 22 sie 2009, 22:29

Może to Cię zainteresuje ?

http://www.bluecataudio.com/Products/Product_FreqAnalystPro/

chybaja

Post autor: chybaja » sobota 22 sie 2009, 22:43

...
Może to Cię zainteresuje ?

http://www.bluecataudio.com/Products/Product_FreqAnalystPro/...

[quote="Createx"]Może jest kolarzem i się goli żeby mieć mniejsze opory? :rotfl: xD[/quote]
Dobry text :P

Wygląda ciekawie lecz nie do końca o to mi chodzi... może ktoś ma w posiadaniu książkę której tytuł wymieniłem wyżej? łatwiej byłoby wtedy zrozumieć o co mi chodzi :P sam nie potrafię tego dokładnie określić , wrzucę poźniej zdjęcie z tej książki... tak czy inaczej Dzięki Velu za odpowiedź.

chybaja

Post autor: chybaja » sobota 22 sie 2009, 22:45

upsss sorry ten cytat był z innego forum <wssssssstyd> :D

Janusz_M

Post autor: Janusz_M » sobota 22 sie 2009, 23:10

Chodzi ci rozkład widma w funkcji czasu? Np. coś co da np. taki wykres:

Wykres FFT 3D

Awatar użytkownika
Cubezero002

Post autor: Cubezero002 » sobota 22 sie 2009, 23:22

...
Cześć jestem tu nowy i na wstępie wszystkich witam.

Nie jestem żadnym fachowcem ani nic z tych rzeczy dlatego będę pisał "łopatologicznie".

Otóż poszukuję wtyczki którą sam określiłbym jako analizator widma z wizualizacją 3D chociaż nie do końca...

Otóż mam na myśli wizualizację położenia częstotliwości (jeszcze raz sorry że piszę tak "lamersko") w sześcianie wiecie co mam na myśli? nie wiem jak to nazwać Cry

Mam w posiadaniu książkę "The Art Of Mixing" David'a Gibson'a , są tam wizualizacje położenia instrumentów i częstotliwości w sześcianie , no i od razu przyszło mi do głowy pytanie czy istnieje wtyczka dzięki której można wszystko ładnie z wizualizacją rozplanować zamiast bawić się "zwykłymi" softami i "wyobrażać" sobie położenie tego wszystkiego? Nie pytałbym o to lecz jakiś rok temu doszły mnie słuchy o istnieniu takiej wtyczki lecz nie wiem czy to nie "ściema" i wtedy się tym zbytnio nie zainteresowałem. Przeprosił ze napisał aż tak łopatologicznie ale jeszcze raz powtarzam iż nie jestem żadnym ekspertem , ogólnie "zabawę" z dźwiękiem i tworzeniem muzyki traktuje jako hobby.

...

Wiem o jaką książke ci chodzi :)

Niestety niema takiego czegoś. Rozplanowanie poszczególnych instrumentów w przestrzeni odbywa się poprzez regulacje glośności ścieżek jak i uzytych odpowiednich efektów

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » sobota 22 sie 2009, 23:55

Częstotliwość jest wielkością skalarną, a więc jednowymiarową. Częstotliwość można odwzorować na położenie w przestrzeni wzdłuż prostej (np: osi częstotliwości) lub ewentualnie wzdłuż krzywej (gdyby ktoś się uparł), ale odwzorowywanie jej na pozycję w sześcianie nie ma sensu, o ile precyzyjnie nie określisz według jakiej zasady tłumaczyć jedną liczbę na trzy współrzędne.

Jednym słowem to, o co pytasz nie ma specjalnie sensu.

Ale jest jeszcze kwestia tego, co chciałeś osiągnąć w perspektywie. Metoda geometryczna opisana w książce odwołuje się do wyobraźni dźwiękowej i do budowania skojarzeń dźwięków z kolorami, kształtami i pozycją przestrzenną. A Ty byś chciał, żeby komputer automatycznie Ci podpowiedział jakie kolory i kształty masz odczuwać, żebyś wiedział jak mechanicznie ustawić określone ścieżki nagrania. W ten sposób sprowadzisz proces artystyczny jakim jest miksowanie do zwykłej zautomatyzowanej czynności. Chyba zaszło jakieś nieporozumienie. Nie po to ludzie całymi latami ćwiczą wrażliwość i kształtują zmysł smaku, żeby potem oddać pola maszynie. Gdyby wrażenia i skojarzenia dawało się opisać wzorami matematycznymi, to artyści przestaliby być potrzebni. Chyba nie o to nam chodzi?

chybaja

Post autor: chybaja » niedziela 23 sie 2009, 00:13

...Częstotliwość jest wielkością skalarną, a więc jednowymiarową. Częstotliwość można odwzorować na położenie w przestrzeni wzdłuż prostej (np: osi częstotliwości) lub ewentualnie wzdłuż krzywej (gdyby ktoś się uparł), ale odwzorowywanie jej na pozycję w sześcianie nie ma sensu, o ile precyzyjnie nie określisz według jakiej zasady tłumaczyć jedną liczbę na trzy współrzędne.

Jednym słowem to, o co pytasz nie ma specjalnie sensu.
Ale jest jeszcze kwestia tego, co chciałeś osiągnąć w perspektywie. Metoda geometryczna opisana w książce odwołuje się do wyobraźni dźwiękowej i do budowania skojarzeń dźwięków z kolorami, kształtami i pozycją przestrzenną. A Ty byś chciał, żeby komputer automatycznie Ci podpowiedział jakie kolory i kształty masz odczuwać, żebyś wiedział jak mechanicznie ustawić określone ścieżki nagrania. W ten sposób sprowadzisz proces artystyczny jakim jest miksowanie do zwykłej zautomatyzowanej czynności. Chyba zaszło jakieś nieporozumienie. Nie po to ludzie całymi latami ćwiczą wrażliwość i kształtują zmysł smaku, żeby potem oddać pola maszynie. Gdyby wrażenia i skojarzenia dawało się opisać wzorami matematycznymi, to artyści przestaliby być potrzebni. Chyba nie o tonam chodzi?...

Dzięki wielkie wszystkim za odpowiedzi (na dodatek w tak krótkim czasie) MB śledzę to forum już od dłuzszego czasu i jak zwykle twoja odpowiedź jest niezwykle fachowa (jak dla mnie może troche "zbyt fachowa" :P ) i rozumiem o co ci chodzi.

Wydaje mi się że w takiej sytuacji wtyczka którą polecił Velu mi wystarczy bo za takim czymś koniec-końców też się troszku rozglądałem , w sumie dowiedziałem się to czego chciałem się dowiedzieć... można zamknąć temat.

ODPOWIEDZ