Jak poszerzyć bas
lecz Panowie nie rozmawiajmy tu o SINUSIE 40 czy 50 Hz
Dlaczego nie? Przecież to właśnie jest pasmo basowe, przetwarzane przez te nieszczęsne subwoofery.
Dlaczego nie? Przecież to właśnie jest pasmo basowe, przetwarzane przez te nieszczęsne subwoofery.
Re: Jak poszerzyć bas
...lecz Panowie nie rozmawiajmy tu o SINUSIE 40 czy 50 Hz
...
Bo mu nie pasuje to do "koncepcji Bitelsowej", którą tutaj próbuje wcisnąć na siłę.
...
Bo mu nie pasuje to do "koncepcji Bitelsowej", którą tutaj próbuje wcisnąć na siłę.
Kropka. Nie jest to ŻADEN argument, raczej jest to informacja świadcząca o braku jakiejkolwiek wiedzy z psychoakustyki.
Zrób ten sam eksperyment dla sygnały który nie przekracza (w sensie że nic tam nie ma, a nie że jest to częstotliwość graniczna filtru LP 6dB/o) 60hz.
Wtedy faktycznie będziemy mówić o lokalizacji niskich częstotliwości, a nie złudzeniu wywołanym harmonicznymi....
W tej dyskusji to ŻADEN argument świadczący o braku jakiejkolwiek wiedzy z.... (bez urazy, ale niepotrzebne tu takie agresywne komentarze), bo gdzie w muzyce występują basy bez harmonicznych? Nawet głośniki swoje dokładają. W teorii tak, ale praktyka rządzi się innymi zasadami. Nie słyszałem, żeby ktoś w aranżu dał bas złożony z czystych sinusoid i bez ataku na dodatek
W tej dyskusji to ŻADEN argument świadczący o braku jakiejkolwiek wiedzy z.... (bez urazy, ale niepotrzebne tu takie agresywne komentarze), bo gdzie w muzyce występują basy bez harmonicznych? Nawet głośniki swoje dokładają. W teorii tak, ale praktyka rządzi się innymi zasadami. Nie słyszałem, żeby ktoś w aranżu dał bas złożony z czystych sinusoid i bez ataku na dodatek...
Więc w czym problem z subwooferem? To, co jest kierunkowe poleci z głośników szerokopasmowych, to co nie jest z subwoofera i i tak będzie słychać bas po lewej stronie.
Więc w czym problem z subwooferem? To, co jest kierunkowe poleci z głośników szerokopasmowych, to co nie jest z subwoofera i i tak będzie słychać bas po lewej stronie.
[URL=http://dziecineo.prv.pl/Nie dzieciom neo!][/URL]
nie rozmawiajmy tu o SINUSIE 40 czy 50 Hz
A o czym??? Co przenosi taki subwoofer? Harmoniczne basu? Skad sie biora? Sub odciety na 60Hz nie przenosi ZADNEJ harmonicznej basu, nawet pieciostrunowego. ZADNEJ - czyli TYLKO SUNUSOIDY. Warto sobie zdac z tego sprawe, jak sie dyskutuje na ten temat. No, ale lepiej puscic bitelsow z jutuba, przy bitelsach kazdy argument jest nijaki...
A o czym??? Co przenosi taki subwoofer? Harmoniczne basu? Skad sie biora? Sub odciety na 60Hz nie przenosi ZADNEJ harmonicznej basu, nawet pieciostrunowego. ZADNEJ - czyli TYLKO SUNUSOIDY. Warto sobie zdac z tego sprawe, jak sie dyskutuje na ten temat. No, ale lepiej puscic bitelsow z jutuba, przy bitelsach kazdy argument jest nijaki...
praktyka rządzi się innymi zasadami. Nie słyszałem, żeby ktoś w aranżu dał bas złożony z czystych sinusoid
Czy Twoja praktyka jest taka, ze subwoofer automagicznie rozpoznaje, co jest instrumentem basowym i od razu pelnopasmowo odtwarza to ze srodka lub z kata pokoju?
Ja rozumiem, jak ktos wie o czym pisze i dyskutuje za pomoca argumentow, ale takie amatorskie wywody powoduja wiadome odruchy. Co to sa za bzdury?
Czy Twoja praktyka jest taka, ze subwoofer automagicznie rozpoznaje, co jest instrumentem basowym i od razu pelnopasmowo odtwarza to ze srodka lub z kata pokoju?
Ja rozumiem, jak ktos wie o czym pisze i dyskutuje za pomoca argumentow, ale takie amatorskie wywody powoduja wiadome odruchy. Co to sa za bzdury?
Nie słyszałem, żeby ktoś w aranżu dał bas złożony z czystych sinusoid i bez ataku na dodatek...
To mało słyszełeś.
To mało słyszełeś.
Jak ktoś słucha muzyki tylko z subwoofera, to rzeczywiście może mieć problemy, ale zwykle gdzieś stoją jeszcze satelity i one przenoszą resztę basu, czyli harmoniczne i pozwalają się zorientować co do kierunku. Chyba że w pliku MP3 jest to pokręcone. A jak ktoś lubi bas z sinusoidy w paśmie poniżej 32 Hz, bez ataku, to jego wolność. Takie coś dobiega zwykle z samochodów, albo zza ścian na osiedlach, ale i tak jakoś lokalizujemy skąd przychodzi taki bas.

...Jak ktoś słucha muzyki tylko z subwoofera, to rzeczywiście może mieć problemy, ale zwykle gdzieś stoją jeszcze satelity i one przenoszą resztę basu, czyli harmoniczne i pozwalają się zorientować co do kierunku. Chyba że w pliku MP3 jest to pokręcone. A jak ktoś lubi bas z sinusoidy w paśmie poniżej 32 Hz, bez ataku, to jego wolność. Takie coś dobiega zwykle z samochodów, albo zza ścian na osiedlach, ale i tak jakoś lokalizujemy skąd przychodzi taki bas.
...
Sory, ale zaraz ktoś napisze, że potrafimy kulturalnie dyskutować ale jak dyskutować spokojnie, skoro ktoś wypisuje takie ==autocenzura== to się nie tylko żałość pojawia...
Przeczytaj sobie człowieku choćby na wikipedii do czego służy subwoofer to może załapiesz idee, bo narazie to chrzanisz w każdym zdaniu. To tak jakby wmówić komuś przy obiedzie "A po co mi nóż? Jak wszystko można zrobić widelcem? Jak ktoś lubi sobie jeść samym nożem to jego wolność. Takie coś to noszą bandyci na osiedlach..." - chociaż wątpię abyś wychwycił tę część analogii, którą tutaj mam na myśli, więc obstawaj sobie przy swoich bajdurzeniach i słuchaj muzyki na swoim Kajtku czy innym Kasprzaku...

Sory, ale zaraz ktoś napisze, że potrafimy kulturalnie dyskutować ale jak dyskutować spokojnie, skoro ktoś wypisuje takie ==autocenzura== to się nie tylko żałość pojawia...
Przeczytaj sobie człowieku choćby na wikipedii do czego służy subwoofer to może załapiesz idee, bo narazie to chrzanisz w każdym zdaniu. To tak jakby wmówić komuś przy obiedzie "A po co mi nóż? Jak wszystko można zrobić widelcem? Jak ktoś lubi sobie jeść samym nożem to jego wolność. Takie coś to noszą bandyci na osiedlach..." - chociaż wątpię abyś wychwycił tę część analogii, którą tutaj mam na myśli, więc obstawaj sobie przy swoich bajdurzeniach i słuchaj muzyki na swoim Kajtku czy innym Kasprzaku...
I jeszcze ze specjalną dedykacją dla pensjonariuszadanarasz pokładowy dj zapodaje bas z sinusa bez ataku....
http://www.youtube.com/watch?v=INHttEHCZEw
http://www.youtube.com/watch?v=INHttEHCZEw