Jak poszerzyć bas

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:
Re: Jak poszerzyć bas

Post autor: matiz » niedziela 03 maja 2009, 17:55

Szanowni Adwersarze. Odsuńmy emocje, jako i ja odsuwam i zróbcie prosty eksperyment:
1. Ustawcie kolumny głośnikowe np. 3 m od siebie, w odległości min. 1,5m od ścian (najlepiej wygłuszonych, choć niekoniecznie).
2. Zajmijcie miejsce np. w odległości 2-3 m od kolumn w ich osi.
3. Ustawcie poziom na w miarę cichy (by w miarę wyeliminować odpowiedź tła)
4. Włączcie z dobrego źródła utwór, w którym bas ustawiony jest z boku (lub dobre nagranie symfoniczne).
i posłuchajcie, uważnie posłuchajcie...

Myślę, że bez problemu zlokalizujecie akustycznie bas w panoramie (różnica amplitudy) pomimo napisanych tu stwierdzeń sprowadzających się do tezy, że bas nie ma kierunku.

Jeżeli jest to niezgodne z jakimś równaniem matematycznym, to znaczy, że jest ono złe i trzeba znaleźć lepszy model matematyczny....

Zrob to samo z sinusem 40Hz, bo o tym tu rozmawiamy. W mniejszym pokoju mozna sprobowac dojsc do 60 Hz. Wszystko to przy zalozeniu, ze glosniki z 40 Hz sinusa nie robia prostokata

Awatar użytkownika
lyrb

Post autor: lyrb » niedziela 03 maja 2009, 17:55

Ja juz to sprawdzalem i... dziala (nieco inny setup i test, ale chodzilo o to samo)

senjin
Kontakt:

Post autor: senjin » niedziela 03 maja 2009, 18:23

1. Ustawcie kolumny głośnikowe np. 3 m od siebie, w odległości min. 1,5m od ścian (najlepiej wygłuszonych, choć niekoniecznie).
1.5 metra to mniej niż 1 długość fali dla częstości poniżej 200 Hz... Sam się bawiłem przemiatając 50Hz między głośnikami (suba nie mam) i myślę, że słyszę więcej rezonansów pokoju, niż kierunkowości. Myślę, że trzeba mieć bardzo dobrze wytłumione pomieszczenie, żeby rzetelnie przeprowadzać takie testy.

Tak na boku, przecież to bez znaczenia, odpowiedź powinna liniowo zależeć od poziomu. Poza tym przy niskim poziomie szybko spada słyszalność niskich tonów, nie mówiąc już o tym, że żaden instrument - z twoim najdoskonalszym na czele - nie będzie brzmiał naturalnie jeśli będzie znacząco cichszy od oryginału.

Myślę, że bez problemu zlokalizujecie akustycznie bas w panoramie (różnica amplitudy) pomimo napisanych tu stwierdzeń sprowadzających się do tezy, że bas nie ma kierunku.
Już trzecia strona dyskusji, a chyba wciąż nie wiem, o czym rozmawiamy. Czy bas to to instrument, który może grać niskie dźwięki (najczęściej emitując też bardzo dużo dobrze słyszalnych wyższych harmonicznych), czy niskie pasmo.

senjin
Kontakt:

Post autor: senjin » niedziela 03 maja 2009, 18:24

Czy bas to to instrument, który może grać niskie dźwięki (najczęściej emitując też bardzo dużo dobrze słyszalnych wyższych harmonicznych), czy niskie pasmo....
Na końcu tego zdania miał być znak zapytania

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » niedziela 03 maja 2009, 18:57

Już trzecia strona dyskusji, a chyba wciąż nie wiem, o czym rozmawiamy. Czy bas to to instrument, który może grać niskie dźwięki (najczęściej emitując też bardzo dużo dobrze słyszalnych wyższych harmonicznych), czy niskie pasmo....

Możliwe, że każdy z kolegów mówi o czym innym...

Awatar użytkownika
lyrb

Post autor: lyrb » niedziela 03 maja 2009, 18:59

;) no mi konkretnie chodzi o bas jako pasmo

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » niedziela 03 maja 2009, 19:41

chyba wciąż nie wiem, o czym rozmawiamy. Czy bas to to instrument, który może grać niskie dźwięki (najczęściej emitując też bardzo dużo dobrze słyszalnych wyższych harmonicznych), czy niskie pasmo.

Wiekszosc wie, tylko udaje, ze nie wie, i zniknie przyparata do muru. Inni nie dopuszczaja mysli, ze obie strony moga miec racje, przedstawiajac odmienne stanowiska czy poglady... W sumie przykro, gdy sie nie czyta postow, z ktorymi sie polemizuje, jednoczesnie stojac na stanowisku "ja wiem, a wam sie wydaje albo w cos wierzycie"... Po co takie forum dyskusyjne, gdzie sie nie dyskutuje tylko przedstawia swoje racje, chocby byly nie wiem jak odlegle od tematu? Jak w polityce...

danarasz

Post autor: danarasz » niedziela 03 maja 2009, 20:50

Chyba wszyscy mają trochę racji. Niskie dźwięki zbliżone do sinusoidy mogą być trudne do zlokalizowania, szczególnie te długie. Ale kto słucha sinusoid? Rzeczywisty bas posiada atak, harmoniczne i inne rzeczy, np szmery smyczka. I to pozwala spokojnie zlokalizować w panoramie te basy, a także poszerzać i zwężać obraz dźwiękowy. Dlatego też lepiej nie obniżać poziomu wysokich tonów we wzmacniaczu, nawet jak słuchamy tylko basu.

Awatar użytkownika
JM

Post autor: JM » niedziela 03 maja 2009, 23:01

Jeszcze dwa aspekty.

Pierwszy. Przy niskich czestotliwościach akustycznych (lecz Panowie nie rozmawiajmy tu o SINUSIE 40 czy 50 Hz) rozróżnialność kanałów opiera się na różnicach amplitudy - ze względu na długośc fal. Z powodu braku odpowiedzi pomieszczenia najlepsza rozróżnialność jest na słuchawkach.

Drugi. Wielokrotnie na tym forum (i w innych dyskusjach) pojawia się sprawa monitorów i kolumn do najwierniejszego odsłuchu i kontroli materiału audio. W branżowych czasopismach pojawiają się wyniki testów, charakterystyki częstotliwościowe i fazowe oraz testy odsłuchowe.
Przy systemach z subwooferami prezentuje się ODDZIELNIE charakterystyki subwooferów i głośników bocznych. Nie zetknąłem się natomiast (może nieuważnie śledziłem) z charakterystykami ŁĄCZNYMI subwoofera i satelity, a to SUMA ich sygnałów daje widmo akustyczne odbierane przez nasze uszy!
Stąd moja wątpliwość: na jakiej podstawie oparte są twierdzenia o wierności odtwarzania audio przez te systemy?
Dlatego pisałem o WIERZE w ich "doskonałość".

Awatar użytkownika
peak

Post autor: peak » niedziela 03 maja 2009, 23:23

...Szanowni Adwersarze. Odsuńmy emocje, jako i ja odsuwam i zróbcie prosty eksperyment:
2. Zajmijcie miejsce np. w odległości 2-3 m od kolumn w ich osi.
4. Włączcie z dobrego źródła utwór, w którym bas ustawiony jest z boku (lub dobre nagranie symfoniczne).
i posłuchajcie, uważnie posłuchajcie...

Naprawdę nie rozumiesz, czy udajesz?
Zlokalizujesz "bas" w panoramie przez wyższe częstotliwości instrumentów, które uważasz za basowe.
Kropka. Nie jest to ŻADEN argument, raczej jest to informacja świadcząca o braku jakiejkolwiek wiedzy z psychoakustyki.
Zrób ten sam eksperyment dla sygnały który nie przekracza (w sensie że nic tam nie ma, a nie że jest to częstotliwość graniczna filtru LP 6dB/o) 60hz.

Wtedy faktycznie będziemy mówić o lokalizacji niskich częstotliwości, a nie złudzeniu wywołanym harmonicznymi.
[URL=http://dziecineo.prv.pl/Nie dzieciom neo!][/URL]

ODPOWIEDZ