Alesis Monitor Two czy custom Beyma?
witam serdecznie, może tym razem trafiłem w dobre forum i moderator nie usunie mojego tematu bez wyjaśnienia, dlaczego :) Mam dość poważny problem chcę kupić/zrobić monitorki, które na początek będą służyły tylko do słuchania muzyki, później może do jakichś miksów. Miałem kilka typów, nawet już byłem zdecydowany na alesisy m1 mkII ale są u mnie zbyt częstym gościem ( naprawy ich nie są trudne ale wolałbym coś do czego nie będe musiał za czesto zaglądać. Wybór padł na monitory pasywne, które będą napędzane Samsonem servo albo alesisem, w zależności od tego co będzie ładniej grało. Myślałem o czymś 3-drożnym jak w/w alesisy monitor two lub o zrobieniu sobie takich monitorków na bazie głośników beymy z serii studio, konkretnie 10BR60 / 5M30 lub 5MP60N/ MC115 z obudowami,zwrotnicami itd sobie poradzę, tylko zastanawiam się czy ktoś już słyszał te alesisy i te beymy ( ja z serii studio słyszalem tylko 12BR100 i było więcej niż dobrze). Chyba że macie jeszcze jakieś inne typy. Każda podpowiedź jest na wagę złota :) Pozdrawiam
Re: Alesis Monitor Two czy custom Beyma?
Po pierwsze to nie wprowadzaj ludzi w błąd. W poście pytasz o Alesis monitor one, a w temacie o Monitor Two, które są zupełnie innymi monitorami i
WYGLADAJĄ TAK
WYGLADAJĄ TAK
a ty się naucz czytać. byłem bliski kupna monitor one ale za czesto się psują. więc wybór padł albo na monitor two albo na coś we własnym zakresie z beymy, seria studio
...a ty się naucz czytać. byłem bliski kupna monitor one ale za czesto się psują. więc wybór padł albo na monitor two albo na coś we własnym zakresie z beymy, seria studio...
Czytać umiem. Alesis m1 mkII, to "monitor one" wersja druga, nie mająca wiele wspólnego z "monitor Two"
Czytać umiem. Alesis m1 mkII, to "monitor one" wersja druga, nie mająca wiele wspólnego z "monitor Two"
Nie znam za dużo języków bo tylko 4 ale spróbuję jeszcze raz po polsku. Byłem gotów kupić ALESIS M1 MKII (czyli wersję drugą monitor one) ale zbyt często mam je u siebie w naprawie. Dlatego chcę kupić coś większego ( i tu właśnie ALESIS MONITOR TWO a nie m1 mkII, lub zrobić coś samemu na beymie z serii studio, dostrzegoasz tą subtelną różnicę, czy będę zmuszony Ci to narysować?
- Soundscape
- Kontakt:
A chciałbyś mieć koniecznie coś trójdrożnego? Bo jeśli tak i padło na Monitor Two, to lepiej brzmi zbudowanie czegoś podobnego właśnie na bazie tego co napisałeś. Aczkolwiek w tym momencie ja osobiście bym dobrał coś dwudrożnego do zmontowanego już zestawu. Tak tylko dla porównania w przyszłości. Monitorów nigdy nie za wiele

Dziękuje serdecznie. W przyszłości i tak myślalem o zakupie jakiegoś gotowca, w tej chwili myślę o czymś na początek
...Dziękuje serdecznie. W przyszłości i tak myślalem o zakupie jakiegoś gotowca, w tej chwili myślę o czymś na początek...
Slabo sie na tym znam (choc oczywiscie zestawy glosnikowe robilem
), ale czy zbudowanie czegos sensownego trojdroznego w warunkach domowych realne jest? Glosniki masz, a obudowa i zwrotnica? To nie sa szczegoly, a jak wiem zbudowanie APSow nie bylo taka prosta sprawa...
Slabo sie na tym znam (choc oczywiscie zestawy glosnikowe robilem

no trzeba sie sporo naliczyć i w kwestii obudowy (pod konkretne głosniki) i w kwestii zwrotnicy
Potem wydać niemało na dobre cewki i kondki(a to juz spore koszta)
Złozyć to do kupy - skleić a nie skręcać(obudowę oczywiście)
i tak naprawdę - alesis olej zainteresuj się KRK
Będziesz pewny że odsłuch gra jak należy(jak weźmiesz dobry model) i nie musisz się martwić o jakieś wzmacniacze itp - masz sprzet dopiety na ostatni guzik
No chyba że masz zajawke na 2 miechy by podłubać
Potem wydać niemało na dobre cewki i kondki(a to juz spore koszta)
Złozyć to do kupy - skleić a nie skręcać(obudowę oczywiście)
i tak naprawdę - alesis olej zainteresuj się KRK
Będziesz pewny że odsłuch gra jak należy(jak weźmiesz dobry model) i nie musisz się martwić o jakieś wzmacniacze itp - masz sprzet dopiety na ostatni guzik
No chyba że masz zajawke na 2 miechy by podłubać