Jak poszerzyć bas

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
grembo
Re: Jak poszerzyć bas

Post autor: grembo » poniedziałek 23 mar 2009, 10:41

tak, ale to raczej dzwoniacy bass :)

Mialem w rekach i przez jakis czas pozyczony, malo byl "wszechstronny" ale to top end niezaprzeczalnie. Stanley Clark - Mark King (level 42)

Wiekszosc poczatkujacych basistow czy aranzerow wierzy ze bass to musi dudnic - potencjometrem rozkrecone low na full, takiego bassu nie slychac - w gestym aranzu taki bass znika, albo wrecz niszczy drive.

Tak samo niemile dla basisty jest granie przez Dibox - ale sotte, bo nagle sie okazuje ze ten druciany dzwiek - w zespole ma sens. Bass jest slyszalny, okreslony - gra w harmonii etc.

Awatar użytkownika
Kołtun

Post autor: Kołtun » poniedziałek 23 mar 2009, 11:30

...tak, ale to raczej dzwoniacy bass :)

Mialem w rekach i przez jakis czas pozyczony, malo byl "wszechstronny" ale to top end niezaprzeczalnie. Stanley Clark - Mark King (level 42)

Wiekszosc poczatkujacych basistow czy aranzerow wierzy ze bass to musi dudnic - potencjometrem rozkrecone low na full, takiego bassu nie slychac - w gestym aranzu taki bass znika, albo wrecz niszczy drive.

Tak samo niemile dla basisty jest granie przez Dibox - ale sotte, bo nagle sie okazuje ze ten druciany dzwiek - w zespole ma sens. Bass jest slyszalny, okreslony - gra w harmonii etc
Swoją opinię opieram głównie na Essence z którym mam bardzo często kontakt, w łapach miałem też Epica i Oriona. Wszechstronny nie jest ale do rockowego grania jak najbardziej.

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » poniedziałek 23 mar 2009, 12:41

...
sztuczka [...]
To nie sztuczka tylko wielopunktowe ujęcie źródła[...]

Bez przesady. Jest pelno plyt nagranych po kablu czy jednym mikrofonem i tez slychac na malych glosnikach kontrabas czy gitare basowa.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » poniedziałek 23 mar 2009, 12:45

Pamietam jak kolega opisywal mi brzmienie Alembica - zanim mi go pozyczyl - "on warczy" :D

Kalamb

Post autor: Kalamb » poniedziałek 23 mar 2009, 13:29

Bez przesady. Jest pelno plyt nagranych po kablu czy jednym mikrofonem i tez slychac na malych glosnikach kontrabas czy gitare basowa....
Oczywiście :) rzecz dotyczyła Marcusa :)

podlas

Post autor: podlas » środa 22 kwie 2009, 14:36

Dzięki wszystkim za rady. topic uważam za zamknięty. Cały czas jestem na etapie testów- jesli uda mi się - napisze o tym na forum

Awatar użytkownika
JM

Post autor: JM » środa 29 kwie 2009, 19:14

Napisałem tu wcześniej:
...Ciekawostka: W pierwszych nagraniach The Beatles zetknąłem się z osobliwym ustawieniem instrumentów i wokali - bas unieszczony w skrajnym głośniku. I nie ma najmniejszego problemu z jego dokładną lokalizacją w panoramie...
Małe sprostowanie: w późniejszych nagraniach RÓWNIEŻ.
Przykład pierwszy z brzegu: "Something"

Awatar użytkownika
peak

Post autor: peak » czwartek 30 kwie 2009, 00:20

BTW: dzisiaj zrobiłem jedno z moich najlepszych nagrań basu: Rickenbacker'73 -> Vox AC15 - > SM57 patrzący pod kątem 30 stopni na środek membrany.

W pomieszczeniu nam nie brzmiało (adaptacja...), więc wynieśliśmy i postawili na trawie na zewnątrz. Basu toto co prawda za dużo samo z siebie nie miało, ale bardzo ładnie się poddaje korekcji (+3dB oktawą w paśmie 100hz i już gada), kompresji, jest wyrównany w skali, słychać struny, dobrze się klei z gitarami, słychać go nawet na kiepskich głośnikach.
[URL=http://dziecineo.prv.pl/Nie dzieciom neo!][/URL]

Awatar użytkownika
winnicki

Post autor: winnicki » czwartek 30 kwie 2009, 11:53

Małe sprostowanie: w późniejszych nagraniach RÓWNIEŻ.
Przykład pierwszy z brzegu: "Something"...

Alez ile tam tego basu w tym basie...

Awatar użytkownika
JM

Post autor: JM » piątek 01 maja 2009, 12:33

Alez ile tam tego basu w tym basie......
Zrób taką MUZYKĘ i taki bas - wtedy pogadamy

ODPOWIEDZ