Akai MPC500 czy Boss DR880, a może jeszcze coś innego?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
kamienezg
Akai MPC500 czy Boss DR880, a może jeszcze coś innego?

Post autor: kamienezg » czwartek 19 mar 2009, 21:21

Witam więc tak piszę rap od wielu lat jednak głównie do instrumentali i beatów gdzies znajdywanych w necie jednak to mnie nie zadowala teraz chciałbym spróbować swoich sił w tworzeniu muzyki jaki sprzęcik polecacie na początek tak jak w temacie 500 i boss wydały mi sie najciekawsze ale czy napewno a co z alesis sr 18 czy moze ktos mi pomóc w dokonaniu w miarę odpowiedniego zakupu do 2500 zł w grę wchodzą nowe urządzenia z góry dziekuję za pomoc pozdr PeaCe
[addsig]

Awatar użytkownika
maslak_s

Re: Akai MPC500 czy Boss DR880, a może jeszcze coś innego?

Post autor: maslak_s » czwartek 19 mar 2009, 22:21

nie kupuj żadnych mpc'tek itp... takie same efekty i napewno szybciej uzyskasz na komputerze, przy np uzyciu FL'a... Oczywiscie saa jakies plusy posiadania takiej mpc'tki, po pierwsze "lans" ;] hehe... po drugie przy zagraniu jakiejs prostej perkusji czuc ze ona poprostu "plynie", te instrumenty maja w sobie cos takiego ;] ... po trzecie lepiej na koncertach miec mpc niz np komputer (co sie pierwsze zawiesi?!)...

ale skoro mowisz ze bedziesz uzywac tego do robienia podkladow... too zostan przy komputerze i kup sobie np FL'a

ps. admin i tak zaraz ten temat zablokuje i dobrze! ;]

www.klub.agaton.pl

Awatar użytkownika
NoRd384

Post autor: NoRd384 » piątek 20 mar 2009, 03:11

Odradzam Ci DR-880. Po pierwsze podobnie jak starszy model DR-5 przeznaczony jest głównie dla gitarzystów. Preamp gitarowy z efektami na pokładzie w Twoim przypadku jest zbędny. Pady zostały bezsensownie zmniejszone w stosunku do poprzednich modeli. Utrudnia to grę, dodatkowo ich układ został zmieniony. Pad hi hatu zamkniętego jest na dole a otwartego nad nim - totalna głupota. Decydując się na ten model należy też brać pod uwagę, że jest to ROM Player i nie ma możliwości samplingu.
[addsig]
Bum cyk cyk... [I] a teraz skompresuj "bum" [/I]

Awatar użytkownika
lakiernik

Post autor: lakiernik » piątek 20 mar 2009, 08:02

A ja polecam zakup mpc + komputer, skoro i tak kompa posiadasz. Integracja tych dwóch środowisk daje najlepsze rezultaty i satysfakcję. Tylko niewiem dlaczego uparłeś się na nówkę....za 2500 pln kupisz mpc1000 a z JJOS - system operacyjny, mpc1000 ma identyczne funkcje co mpc2500. mpc500 trochę ma nie fajną obsługę - ulatuje w nim ta charakterystyczna prostota mpc, w dużej mierze ze względu na mniejszy wyświetlacz. O innych Alesisach i Bossach zapomnij....Zegar sekwencera mpc fajnie buja i faktycznie do rapu jest idealny. A resztę zrobisz w FL na kompie czy Abletonie. Nie nastawiaj się na mpc500 bo mozesz się rozczarować jego nieintuicyjną obsługą. - dobrze Ci radzę.
[addsig]
Only Hardware System: Elektrony: Machinedrum UW, Monomachine, Octatrack, AnalogFour, DSI Tempest, Korg MS-20 Mini,Yamaha Tenori-on, Waldorf Blofeld, E-mu MP-7, Korg ER-1, Eventide Space, Alesis Bitrman

Awatar użytkownika
DJgts

Post autor: DJgts » piątek 20 mar 2009, 08:47

Ja radze inaczej zrobić. Kup sobie np. Korg'a PadKontrol i do tego np. 12 bitowy sampler taki jak np. Yamaha tx16w czy akai s900/950 I składaj sobie to wszystko na PC (Ableton Live 7, Acid Pro 7 czy Cakewalk Sonar 8). Brzmienie bedziesz miał to samo co MPC a komfort pracy dużo lepszy.
Numark tt500, Shure M44-7, Vestax PMC 06 PRO A, Akai MPD24, Akai S950, Ensoniq EPS, Logitech Z3e...

Awatar użytkownika
tiny

Post autor: tiny » piątek 20 mar 2009, 11:50

za 2500 tysia szykaj mpc 1000 (alledrogo) ewentualnie jak sie dobrze postarasz mozesz miec za te pieniadze "kultowa" mpc 2000 napewno lepsze niz 500 jesli bardzo chcesz,
ale rownie dobrze jesli dopiero zaczynasz bawic sie w muzykowanie to komp + fl nie to samo ale na poczatek jak najbardziej wystarczajace i jak bedziesz wiedzial ze "odnajdujesz" sie w tym to wtedy jakies dodatkowe sprzety np. jak chcesz koniecznie pady to akai mpd (sam na to choruje od jakiegos czasu bo narazie nie stac mnie na mpc),
choc po zabawie mpc 2500 przez kilka chwil stwierdzilem ze to jest to co kiedys miec musze.

Pozdrawiam T.
"...muzykę kocham więc kradnę te sample..." "...bo muzyka jest językiem wszechświata..."

Awatar użytkownika
yellowstorm

Post autor: yellowstorm » wtorek 21 kwie 2009, 20:35

Witam,
podepnę się pod temat bo mam nadzieję, że znajdę tu "szczęśliwego" posiadacza Korga padKONTROL. Jeśli jest ktoś kto jest w stanie pomóc mi w "okiełznaniu" tej bestii to będę niezmiernie dźwięczny :)
Pozdrawiam Wszystkich

[addsig]
HP Compaq nx6310 Centrino Duo, RAM2,5GB|E-mu 1616m PCMCIA|Korg microX|Korg padKONTROL|Yamaha MSP5|Roland VS880EX|AKG K121 STUDIO|ESI M4U|Sennheiser e845S

Heavybeats

Post autor: Heavybeats » środa 22 kwie 2009, 11:44

...Witam więc tak piszę rap od wielu lat jednak głównie do instrumentali i beatów gdzies znajdywanych w necie jednak to mnie nie zadowala teraz chciałbym spróbować swoich sił w tworzeniu muzyki jaki sprzęcik polecacie na początek tak jak w temacie 500 i boss wydały mi sie najciekawsze ale czy napewno a co z alesis sr 18 czy moze ktos mi pomóc w dokonaniu w miarę odpowiedniego zakupu do 2500 zł w grę wchodzą nowe urządzenia z góry dziekuję za pomoc pozdr PeaCe
...

Witam
jeżeli chcesz mieć "feeling" posiadania mpc i produkowanie muzy z tym kolesiem Ci odpowiada(tu zalecam sprawdzenie na żywca w sklepie) to polecam mpc1000 z jjos.
Nie babraj się w kupowanie mpc500 bo to urządzenie nie jest godny tej czcigodnej nazwy
Co do komputerowej strony produkcji beatów, to tez kwestia sprawdzenia co Ci w ogóle "leży". FL (brrr nienawidzę tego syfiatego programu" można sobie ściągnąć jako demo, to samo np z Ableton i Reason.
Wnioskuje, ze nagrywasz wokale, wtedy polecam Cubase, tutaj obróbka audio jest fenomenalna.

Awatar użytkownika
ukaef
Kontakt:

Post autor: ukaef » środa 22 kwie 2009, 20:11

Co do pytania w poście to pozwoliłem sobie skopiować i wkleić wiadomość, którą ostatnio wysłałem komuś kto się pytał o mpc:

"Sluchaj, ja kupilem 500 tylko dlatego, ze dziala na baterie. Zabieram ja na spacer do miasta, do parku, gdziekolwiek, zakladam sluchawy i trzaskam. Jak wracam do domu to podpinam ja do komputera, podpinam drugi kontroler midi i jade na kompie. Ani 500 ani 1000 nie ma takich mozliwosci jak komputer, na 500 nie potniesz wygodnie sampli tak jak na 1000, ale dopiero 5000 ma wbudowany syntezator. A na kompie na przyklad w reasonie czy fruity loopsie samplery, synty, w c**j efektow i tak dalej. Ogolnie jesli Ci nie zalezy na byciu jestem-spoko-mam-akai to nie trac szmelcu. Zobacz sobie akai mpk49 i tc connect jako interfejs audio. Ja bym bral taki zestaw jak tylko mialbym 2500 :) Ale oczywiscie wszystko zalezy od Twoich upodoban i tak dalej. Uwazam, ze komputer z dobrym interfejsem i kontrolerem to najlepsza stacja robocza do trzaskania tego typu rzeczy, bo możliwości rozbudowy są prawie nieograniczone! Pzdr!"

A co do wypowiedzi:

------------------------------------
Nie babraj się w kupowanie mpc500 bo to urządzenie nie jest godny tej czcigodnej nazwy
Kompletnie się nie zgadzam, miałem przyjemność zaznajomić się z 1000 i wielkiej różnicy oprócz większego wyświetlacza nie odczułem. Workflow jest taki sam, tylko pracując na mpc500 trzeba być bardziej ogarniętym i wiedzieć co się robi i jak uzyskać pożądany efekt końcowy.
-------------------------------------

A co do "Wnioskuje, ze nagrywasz wokale, wtedy polecam Cubase, tutaj obróbka audio jest fenomenalna" to ja poleciłbym Adobe Audition. DAW`ów też jest kilka, a większość nowych wersji można spiąć w ReWire i pracować na nich jednocześnie (np. mój workflow = Reason+Audition, a może bardziej będzie Ci odpowiadać Cubase+FL)

P.S.
Heavybeats - proszę o przesłanie mi linków do Twoich produkcji na priv.

Pozdrawiam.
:)

Heavybeats

Post autor: Heavybeats » środa 22 kwie 2009, 22:19

...Co do pytania w poście to pozwoliłem sobie skopiować i wkleić wiadomość, którą ostatnio wysłałem komuś kto się pytał o mpc:

"Sluchaj, ja kupilem 500 tylko dlatego, ze dziala na baterie. Zabieram ja na spacer do miasta, do parku, gdziekolwiek, zakladam sluchawy i trzaskam. Jak wracam do domu to podpinam ja do komputera, podpinam drugi kontroler midi i jade na kompie. Ani 500 ani 1000 nie ma takich mozliwosci jak komputer, na 500 nie potniesz wygodnie sampli tak jak na 1000, ale dopiero 5000 ma wbudowany syntezator. A na kompie na przyklad w reasonie czy fruity loopsie samplery, synty, w c**j efektow i tak dalej. Ogolnie jesli Ci nie zalezy na byciu jestem-spoko-mam-akai to nie trac szmelcu. Zobacz sobie akai mpk49 i tc connect jako interfejs audio. Ja bym bral taki zestaw jak tylko mialbym 2500 :) Ale oczywiscie wszystko zalezy od Twoich upodoban i tak dalej. Uwazam, ze komputer z dobrym interfejsem i kontrolerem to najlepsza stacja robocza do trzaskania tego typu rzeczy, bo możliwości rozbudowy są prawie nieograniczone! Pzdr!"

A co do wypowiedzi:

Kompletnie się nie zgadzam, miałem przyjemność zaznajomić się z 1000 i wielkiej różnicy oprócz większego wyświetlacza nie odczułem. Workflow jest taki sam, tylko pracując na mpc500 trzeba być bardziej ogarniętym i wiedzieć co się robi i jak uzyskać pożądany efekt końcowy.
-------------------------------------

i Tu właśnie jest "pies pogrzebany" myślisz, że osoba początkująca będzie się wczuwała w jakiś workflow na displayu o wielkości gumy do żucia? Tutaj jest wielki plus po stronie 1000 za pomocą gridedit(jjos) przynajmniej widzi co robi.

A co do "Wnioskuje, ze nagrywasz wokale, wtedy polecam Cubase, tutaj obróbka audio jest fenomenalna" to ja poleciłbym Adobe Audition. DAW`ów też jest kilka, a większość nowych wersji można spiąć w ReWire i pracować na nich jednocześnie (np. mój workflow = Reason+Audition, a może bardziej będzie Ci odpowiadać Cubase+FL)

Adobe Audition jedna z możliwych alternatyw, których jest niezaprzeczający kilka...ReWira oczywiście jeżeli komuś odpowiada taka praca.

P.S.
Heavybeats - proszę o przesłanie mi linków do Twoich produkcji na priv.

zapraszam do zakupu mojej płyty...

Pozdrawiam....

ODPOWIEDZ