Jaki poziom sygnału "czystej" gitary przed Amplitube?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
kivi
Re: Jaki poziom sygnału "czystej" gitary przed Amplitube?

Post autor: kivi » poniedziałek 20 kwie 2009, 15:04

...
Wstępnie udało mi sie nagrać próbną ścieżkę podłączając gitarę do miksera (jako preampu) i ustawiając poziom wejściowy tak jak poradziłeś tzn. tak aby przy najmocniej zagranych akordach nie przesterować kanału (wskaźnik record output na mikserze wykazuje ze nie ma przesteru i jest blisko 0 dB), jednakże sam zarejestrowany ślad wydaje sie być dosyć "chudy". Szczyty fali w edytorze audio siegają -12 dB do - 8 dB. Czy taki ślad jest w porzadku?
...
Jest tak, jak pisze DJOZD - z pewnoscia slyszysz to, co idzie z miksera do kompa. Ze zwyklego ,małego miksera dźwięk nigdy nie będzie "gruby", a nawet może być mało atrakcyjny - szkopuł w różnicy impedancji. Z tym poradzi sobie dopiero np. Di-Box.

Przy zalozeniu, ze mikser pokladowy karty ustalony jest na 0 dBFS, a preamp tak jak piszesz - jest ok.
...
Dokładnie tak. Tłumik kanału na mikserze pokładowym jest ustawiony na 0 dB, wiec wygląda na to ze wszystko jest OK. Właściwie zaniepokoiła mnie reprezentacja graficzna nagrania w edytorze bo wydaje sie mieć zbyt mała amplitudę w stosunku do na przykład śladu podkładu perkusji, ale zapewne to kwestia wzmocnienia w Amlitube i exportowania do wav. Dzięki za rady, poeksperymentuje teraz z Amplitube i może uda mi się coś nagrać. Jeżeli nie bede pytał dalej :)

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » poniedziałek 20 kwie 2009, 16:03

Dokładnie tak. Tłumik kanału na mikserze pokładowym jest ustawiony na 0 dB, wiec wygląda na to ze wszystko jest OK. Właściwie zaniepokoiła mnie reprezentacja graficzna nagrania w edytorze bo wydaje sie mieć zbyt mała amplitudę w stosunku do na przykład śladu podkładu perkusji, ale zapewne to kwestia wzmocnienia w Amlitube i exportowania do wav. Dzięki za rady, poeksperymentuje teraz z Amplitube i może uda mi się coś nagrać. Jeżeli nie bede pytał dalej :)...
Amplituda sygnalu który pochdzi prosto z przetwonika zawsze bedzie charakteryzował dużą różnicą pomiedzy najglosniejszymi i najcichszymi sygnałami. Zregoły sygnał jest dosyć cichy, dlatego taką wagę kładłem na optymalne wykorzytanie toru audio dla zminimalizowania szumów.

Po obróbce wirtualnym wzmacnaiczem otrzymasz taki sygnał jak z pieca.

Awatar użytkownika
jaca2303

Post autor: jaca2303 » poniedziałek 20 kwie 2009, 17:39

sc4 ma wejście HI-Z(DI) włączane na drugim kanale. Wciskam przycisk monitor
( ten główny:)pod playback),potem monitor ten od kanału gity, potencjometr record na zero, gain na kanale gity tak, aby wskażnik sc4 wskazywał zero przy max uderzeniu w struny, nie przekraczając go. Potem level na kanale gity tak, aby nie przesterować wejścia karty(julia). Dobrze robię? :)

Awatar użytkownika
jaca2303

Post autor: jaca2303 » poniedziałek 20 kwie 2009, 17:42

oczywiście przy nagrywaniu gitary wyłączam przycisk monitor z kanału gity i odsłuchuję dzwięk po amplitubie, latencja 128 sampli i jest ok.

kivi

Post autor: kivi » poniedziałek 20 kwie 2009, 18:54

...Dokładnie tak. Tłumik kanału na mikserze pokładowym jest ustawiony na 0 dB, wiec wygląda na to ze wszystko jest OK. Właściwie zaniepokoiła mnie reprezentacja graficzna nagrania w edytorze bo wydaje sie mieć zbyt mała amplitudę w stosunku do na przykład śladu podkładu perkusji, ale zapewne to kwestia wzmocnienia w Amlitube i exportowania do wav. Dzięki za rady, poeksperymentuje teraz z Amplitube i może uda mi się coś nagrać. Jeżeli nie bede pytał dalej :)...
Amplituda sygnalu który pochdzi prosto z przetwonika zawsze bedzie charakteryzował dużą różnicą pomiedzy najglosniejszymi i najcichszymi sygnałami. Zregoły sygnał jest dosyć cichy, dlatego taką wagę kładłem na optymalne wykorzytanie toru audio dla zminimalizowania szumów.

Po obróbce wirtualnym wzmacnaiczem otrzymasz taki sygnał jak z pieca. ...
Szczyt sygnału przeciętnie sięga u mnie okolicy -12 dB, ale czasem spada nawet do -23 dB przy delikatnych zagrywkach albo tych trudniejszych gdzie gram szybko a więc lżej. Po podpięciu high gainowego wzmacniacza w amplitube sygnał stał sie głośniejszy i wszystko wydaje sie w porządkui ale w pauzach pojawił sie cichy szum, ale w zasadzie głowa na paczce 4x12 też zazwyczaj mniej lub bardziej szumi. Czy przy takiej amplitudzie sygnału jak podałem wczśniej taki szum jest normalny i po prostu niweluje sie go jakąś bramką szumów czy prawdopodobnie juz na etapie rejestracji źle ustawiłem sygnał wejściowy? Generalnie rzecz biorąc rzecz sprowadza sie do tego czy podane wyżej wartości peaków wróżą tym śladom jakąś przyszłość ? :) Bo mimo watpliwości wydaje mi się że poziom wejściowy ustawiłem prawidłowo (nagrywałem przez wspomniane wejście instrumentalne HI-Z)

ODPOWIEDZ