Roland SH201 - problem z ustawieniem

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
KubaKa
Roland SH201 - problem z ustawieniem

Post autor: KubaKa » wtorek 22 maja 2007, 11:27

witam

zakupilem rolanda sh 201 i napotkałem na pewien problem... jest to moje pierwsze zewnetrzne urzadzenie i nie bardzo wiem jak je skonfigurowac z FL... nie wiem czy potrzebny jest mi interfejs midi ? czy polaczenie poprzez USB wystarczy aby roland dzialal jako vst w FL ? ... jak narazie dziala mi tylko jako klawiatura sterujaca dla innych vst... moge nagrywac wszystko w tym przypadku jest ok...
problem jest w tym iz urzadzenie nie wspoldziala z vst rolanda i nie wiem za bardzo co z tym zrobic... instrukcja tez nie wiele o tym mowi dlatego prosze o jaka kolwiek pomoc bede bardzo wdzieczny :)

mam karte muzyczna ktora nie posiada wyjsc midi - SB x fi xtreme music... nie wiem czy to ma jakies znaczenie dlatego chcialbym sie dowiedziec :)

Awatar użytkownika
havier3

Re: Roland SH201 - problem z ustawieniem

Post autor: havier3 » wtorek 22 maja 2007, 13:52

...witam

zakupilem rolanda sh 201 i napotkałem na pewien problem... jest to moje pierwsze zewnetrzne urzadzenie i nie bardzo wiem jak je skonfigurowac z FL... nie wiem czy potrzebny jest mi interfejs midi ? czy polaczenie poprzez USB wystarczy aby roland dzialal jako vst w FL ? ... jak narazie dziala mi tylko jako klawiatura sterujaca dla innych vst... moge nagrywac wszystko w tym przypadku jest ok...
problem jest w tym iz urzadzenie nie wspoldziala z vst rolanda i nie wiem za bardzo co z tym zrobic... instrukcja tez nie wiele o tym mowi dlatego prosze o jaka kolwiek pomoc bede bardzo wdzieczny :)

mam karte muzyczna ktora nie posiada wyjsc midi - SB x fi xtreme music... nie wiem czy to ma jakies znaczenie dlatego chcialbym sie dowiedziec :)...
jeśli możesz sterować Rolandem instrumentami VST to połączenie powinno być ok. Jedyna rzecz która przychodzi mi do głowy do ustawienie wyjścia ścieżki MIDI na USB ROlanda. W Yamaha Motif trzeba też ustawić USB w opcjach MIDI jeśli chce się rzeczywiście używać MIDI przez USB, a nie przez standartowe wejścia. Spróbuj poszukać czegoś takiego i w Twoim klawiszu - może tu tkwi problem.

KubaKa

Post autor: KubaKa » czwartek 24 maja 2007, 09:18

nadal za bardzo nie doszedlem do tego jak to ustawic... dolanczam screeny z opcji rolanda a takze z fl.... moze ktos mi pomoze

http://img87.imageshack.us/my.php?image=flscreenld1.png

http://img408.imageshack.us/my.php?image=rolandscreenzk7.png

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » czwartek 24 maja 2007, 09:45

...nadal za bardzo nie doszedlem do tego jak to ustawic... dolanczam screeny z opcji rolanda a takze z fl.... moze ktos mi pomoze

Aby z poziomu FL (Edytora SH-201 VST) kontrolować Rolanda musisz na jego porcie MIDI OUT ustawić Roland SH-201 a nie SB X-Fi Synth A.

...czy polaczenie poprzez USB wystarczy aby roland dzialal jako vst w FL...

Program SH-201 Editor jest tylko edytorem a nie samodzielnym instrumentem virtualnym.
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

marcopolo

Post autor: marcopolo » wtorek 31 mar 2009, 13:36

Odnawiam temat może ktoś więcej wie

Jak należy skonfigurować Cubase sx3 aby klawisz grał audio z wykorzystaniem brzmień które posiada w sobie .
Mam wgrane sterowniki - midi idzie bez problemu natomiast interesuje mnie audio - kablem USB
Ustawiam track w Cubase, wpinam edytor VSTi w nim ustawiam wejscie- wyjscie na roland sh201 ,
Czy po wpieciu VSTi powinienem mieć brzmienia z VSTi czy to tylko edycja ?
Tylko jak zrobic aby wszystko szło przez USB .
Dzialam na laptopie i nie mam karty zewnetrznej .
Cła reszta gra VSTi
Czy to Audio to jest takie normalne Audio czy tylko taka zmyła.

grajek

W

Post autor: W » wtorek 31 mar 2009, 17:30

...Odnawiam temat może ktoś więcej wie

Jak należy skonfigurować Cubase sx3 aby klawisz grał audio z wykorzystaniem brzmień które posiada w sobie .
Mam wgrane sterowniki - midi idzie bez problemu natomiast interesuje mnie audio - kablem USB
Ustawiam track w Cubase, wpinam edytor VSTi w nim ustawiam wejscie- wyjscie na roland sh201 ,
Czy po wpieciu VSTi powinienem mieć brzmienia z VSTi czy to tylko edycja ?
Tylko jak zrobic aby wszystko szło przez USB .
Dzialam na laptopie i nie mam karty zewnetrznej .
Cła reszta gra VSTi
Czy to Audio to jest takie normalne Audio czy tylko taka zmyła.

...

Nie obraz sie ale kupiles sprzet za troche ponad 2k zl nic o nim nie wiedziac?.... po co kupiles syntezator skoro chcesz zeby gral Ci jako vsti? nie lepiej bylo kupic klawiature sterujaca i jakis plugin?..
Zeby miec dzwiek z tego rolanda w Daw (obojetnie czy FL Cubase czy jeszcze inny) musisz go NAGRAC niestety..
To vst ktore uruchamiasz na kompie to tylko edytor mozesz edytowac brzmienie syntezatora z poziomu komputera ale dzwiek generowany jest przez sam syntezator

marcopolo

Post autor: marcopolo » środa 01 kwie 2009, 01:06

Nie obraz sie ale kupiles sprzet za troche ponad 2k zl nic o nim nie wiedziac?.... po co kupiles syntezator skoro chcesz zeby gral Ci jako vsti? nie lepiej bylo kupic klawiature sterujaca i jakis plugin?..
Zeby miec dzwiek z tego rolanda w Daw (obojetnie czy FL Cubase czy jeszcze inny) musisz go NAGRAC niestety..
To vst ktore uruchamiasz na kompie to tylko edytor mozesz edytowac brzmienie syntezatora z poziomu komputera ale dzwiek generowany jest przez sam syntezator...
no nie obraź sie ale niestety wiem po co kupiłem a to czy działa z pozycji vsti to zapytać można może jednak coś wiecej jest , a niestety nie chodzi tutaj o cudaczenie czy kupiłem czy nie kupiłem. Poprostu chce go odpalić w AUDIO USB i nie daje rady nie wiem czy to kwestia sterowników czy czegos innego
grajek

audiophone
Kontakt:

Post autor: audiophone » środa 01 kwie 2009, 11:19

no nie obraź sie ale niestety wiem po co kupiłem a to czy działa z pozycji vsti to zapytać można może jednak coś wiecej jest , a niestety nie chodzi tutaj o cudaczenie czy kupiłem czy nie kupiłem. Poprostu chce go odpalić w AUDIO USB i nie daje rady nie wiem czy to kwestia sterowników czy czegos innego ...

najnowsze sterowniki masz na stronie oficjalnej rolanda
u mnie te dostarczone do zestawu na plycie cd krzaczyły, w ogóle nie widzialy sh201.

a z tym vsti daj sobie spokoj... moim zdaniem to bez sensu aby poprzez plugin sterowac instrumentem... po to jest midi in...

instalujesz sterowniki usb do rolanda restartujesz system podpinasz rolanda... i w cubase ustawiasz sh201 asio <- dzieki temu robisz z sh karte audio

potem to juz kwestia jak chcesz nagrywac...
http://www.myspace.com/audiophone

marcopolo

Post autor: marcopolo » środa 01 kwie 2009, 13:39

najnowsze sterowniki masz na stronie oficjalnej rolanda
u mnie te dostarczone do zestawu na plycie cd krzaczyły, w ogóle nie widzialy sh201.

a z tym vsti daj sobie spokoj... moim zdaniem to bez sensu aby poprzez plugin sterowac instrumentem... po to jest midi in...

instalujesz sterowniki usb do rolanda restartujesz system podpinasz rolanda... i w cubase ustawiasz sh201 asio <- dzieki temu robisz z sh karte audio

potem to juz kwestia jak chcesz nagrywac......
Wielkie dzieki mam nadzieje że wyjdzie mi wszystko sprawnie.
grajek

W

Post autor: W » środa 01 kwie 2009, 15:44

no nie obraź sie ale niestety wiem po co kupiłem a to czy działa z pozycji vsti to zapytać można może jednak coś wiecej jest , a niestety nie chodzi tutaj o cudaczenie czy kupiłem czy nie kupiłem. Poprostu chce go odpalić w AUDIO USB i nie daje rady nie wiem czy to kwestia sterowników czy czegos innego ...
po 1 nie wiem po co taka bezczelna odp, zauwaz ze odp na Twoje pyt o vsti
po 2 ja Ci do portwela nie zagladam kupuj co chcesz to byla jednak dobra rada ze warto sie zainteresowac troche zanim sie kupi
i po 3 " niestety wiem po co kupiłem" niestety po Twoim pierwszym poscie wyszlo na to ze jednak nie wiesz skoro pytasz dlaczego (tak roznica miedzy dlaczego nie dziala a czy dziala jak to teraz piszesz jednak jakas jest) niedziala mi to jako vsti i piszesz ze nei masz karty muzycznej z wejsciem zeby to inaczej nagrac, ale jak mowilem to ja Ci tylko radze a Ty tych rad mozesz przeciez nie sluchac...

ODPOWIEDZ