Witam!
Pytanie jest:
Czy zapinajac dysk po USB 2,0 bede w stanie nagrac na niego w czasie rzeczywistym w Cubase 8 sladow 44100 16bit ?
Teoria teoria, ale czy ktos tego dokonal? Wiem ze Cubase nie chce nagrywac na klucz USB (nie widzi go przy wyborze sciezki nagrania).
Generalnie chodzi o nagrania z koncertow. W laptopie mam wolne tylko USB. Jesli to Cubase jest przeszkoda, to nie jestem do niego jakos przywiazany, tylko ktory program da rade ?
Pozdrawiam
Nagrywanie 8 śladów po USB
Po pierwsze... MYŚLEC!!!
Re: Nagrywanie 8 śladów po USB
Mi się ostatnio udało, przez moją nie uwagę, nagrywać 16 śladów - 44,1/24bit na dysk USB.
Zorientowałem się dopiero jak się dysk zapełnił. Co prawda były to ujęcia jakieś 3 minutowe. Dodam, że odbywało się to na komputerze stacjonarnym.
Zorientowałem się dopiero jak się dysk zapełnił. Co prawda były to ujęcia jakieś 3 minutowe. Dodam, że odbywało się to na komputerze stacjonarnym.
...mój fire wire w reklamacji więc nagrywałem etapami 24/44 po usb czsami sie zawiesza ; ryzyko jest że w polowie nagrania będzie stop.ja bym nie zaryzykował.
a dlaczego nie spróbujesz ustawić swój sprzęt na nagranie ciagle? zobacztysz co sie będzie dzialo...
Nie wiem o co Ci chodzi z tym pytaniem o ciaglosc nagrania.
Dodam tylko tyle, ze postawilem to pytanie poniewaz nie wiem czy:
- kupic sam dysk na USB (najwygodniejsze dla mnie)
- zmienic dysk w laptkou (niechetnie bo reinstalacja zajmie caly dzien)
- zmienic laptopa na taki z wiekszym dyskiem (wieksze koszty, nowe laptoki nie maja RS232, a przejscowki nie zawsze sa kompatybilne z urzadzeniami)
a dlaczego nie spróbujesz ustawić swój sprzęt na nagranie ciagle? zobacztysz co sie będzie dzialo...
Nie wiem o co Ci chodzi z tym pytaniem o ciaglosc nagrania.
Dodam tylko tyle, ze postawilem to pytanie poniewaz nie wiem czy:
- kupic sam dysk na USB (najwygodniejsze dla mnie)
- zmienic dysk w laptkou (niechetnie bo reinstalacja zajmie caly dzien)
- zmienic laptopa na taki z wiekszym dyskiem (wieksze koszty, nowe laptoki nie maja RS232, a przejscowki nie zawsze sa kompatybilne z urzadzeniami)
Po pierwsze... MYŚLEC!!!
na zewnetrznym DYSKU USB 2.0 bez klopotu zapiszesz 8 sladow.
Jesli masz jakiekolwiek watpliwosci, to podlacz sobie cokolwiek i sprobuj.
Jesli masz jakiekolwiek watpliwosci, to podlacz sobie cokolwiek i sprobuj.
Wiem ze Cubase nie chce nagrywac na klucz USB...
a rzeczywiscie, przydałoby sie tam kilka...giga

...Wiem ze Cubase nie chce nagrywac na klucz USB...
...
No myslalem ze 4G to juz cos... :)
Znaczy sie, ze jesli wepne w USB dysk jakis wiekszy to CUBASE "pozwoli" mi na niego nagrywac ? A jak jest malo miejsca to nie wyswietla go wcale ? :o

No myslalem ze 4G to juz cos... :)
Znaczy sie, ze jesli wepne w USB dysk jakis wiekszy to CUBASE "pozwoli" mi na niego nagrywac ? A jak jest malo miejsca to nie wyswietla go wcale ? :o
Po pierwsze... MYŚLEC!!!
Teoria teoria, ale czy ktos tego dokonal?
48 sladow bez problemu odtwarza (dotyczy dyskow sprzed kilku lat, wiec nowe szybsze na pewno zadzialaja sprawniej), z zapisem nie sprawdzalem, ale jako przyklad zerknij tutaj - to wystarczajacy dowod.
"The BLACKBOX RECORDER provides 24 tracks of audio recording directly onto a removable USB2 disk drive"
48 sladow bez problemu odtwarza (dotyczy dyskow sprzed kilku lat, wiec nowe szybsze na pewno zadzialaja sprawniej), z zapisem nie sprawdzalem, ale jako przyklad zerknij tutaj - to wystarczajacy dowod.
"The BLACKBOX RECORDER provides 24 tracks of audio recording directly onto a removable USB2 disk drive"
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!
Jeśli chodzi o 16 śladów 24/44.1 to takie rejestracje wykonywałem wielokrotnie na dysk podpięty do usb (najtańsza kieszeń usb + dysk laptopowy samsung 250 giga 7200) i nigdy nie napotkałem żadnych problemów.
Ostatnio zdarzyło mi się nawet ciągnąc rejestracje 24 ślady 24/44.1 ( 7 setów po 20 minut + 3 sety po godzinie) i też problemów nie było.
Nie wiem czy miało to znaczenie, ale podczas tych rejestracji ustawienia latencji w cubase były dość relaksacyjne (1024 sampli)
Ostatnio zdarzyło mi się nawet ciągnąc rejestracje 24 ślady 24/44.1 ( 7 setów po 20 minut + 3 sety po godzinie) i też problemów nie było.
Nie wiem czy miało to znaczenie, ale podczas tych rejestracji ustawienia latencji w cubase były dość relaksacyjne (1024 sampli)
USB 2.0 uciągie na luzie, przez przypadek nagrywałem kiedys 18 sladów naraz myśląc że piszą się na dysku wewn. Nie było żadnych zgrzytów.
Jestem przystojny i młody