preamplifier i channel strip

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
MrExplosion
Re: preamplifier i channel strip

Post autor: MrExplosion » niedziela 15 mar 2009, 18:51

ok wiec muzyka clubowa,tylko vsti na dzien dzisiejszy,gitary,saxofony tylko vsti,karta muzyczna usb jest w mixerze Allen&heath Xone 3d 24bit/192khz,mikrofonow brak,dlatego tez chcialem wiedziec czy urzadzenia takiego typu sa dla mnie dobrym rozwiazaniem i uzyskam o wiele lepsza jakosc nagrania.Nie stac mnie na takie preampy za 10,20,30 tys zl i wiecej, ale takie w rozsadnej cenie to moze i dam rade ale czy pomoga mi uzyskac efekt o jaki mi chodzi....

jak wszystko robisz w vsti to nie potrzebny ci preamp ani channel strip. naucz się korzystać z eq i kompresorów, i naucz się odpowiednio dobierać barwy instrumentów. to wystarczy do robienia dobrych nagrań

kevinbray

Post autor: kevinbray » niedziela 15 mar 2009, 21:07

...ok wiec muzyka clubowa,tylko vsti na dzien dzisiejszy,gitary,saxofony tylko vsti,karta muzyczna usb jest w mixerze Allen&heath Xone 3d 24bit/192khz,mikrofonow brak,dlatego tez chcialem wiedziec czy urzadzenia takiego typu sa dla mnie dobrym rozwiazaniem i uzyskam o wiele lepsza jakosc nagrania.Nie stac mnie na takie preampy za 10,20,30 tys zl i wiecej, ale takie w rozsadnej cenie to moze i dam rade ale czy pomoga mi uzyskac efekt o jaki mi chodzi....

jak wszystko robisz w vsti to nie potrzebny ci preamp ani channel strip. naucz się korzystać z eq i kompresorów, i naucz się odpowiednio dobierać barwy instrumentów. to wystarczy do robienia dobrych nagrań...
OK,rozumiem ze moje problemy z jakoscia dzwieku wynikaja juz na samym poczatku kiedy zabieram sie za pojedyncze slady,wiec jaki jest przedzial czestotliwosci dla stopy,basu,percusji,synth,strings... i jak dobrze ustawic kompresor i czy mozna na jednym sladzie np uzywac dwoch kompresorow.

Leff

Post autor: Leff » niedziela 15 mar 2009, 22:32

jak wszystko robisz w vsti to nie potrzebny ci preamp ani channel strip. naucz się korzystać z eq i kompresorów, i naucz się odpowiednio dobierać barwy instrumentów. to wystarczy do robienia dobrych nagrań...
Dokładnie - jeśli pracujesz tylko z instrumentami vst i nic nie nagrywasz przez mikrofon, zarówno preamp i jak i channelstrip w ogóle nie są Ci potrzebne.Rozwiązaniem jest szkolenie się w sztuce realizacji dźwięku - wszystkie niezbędne narzędzia masz w swoim programie pod postacią pokładowych i zewnętrznych wtyczek.
Leff - Szczecin

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » poniedziałek 16 mar 2009, 09:45

OK,rozumiem ze moje problemy z jakoscia dzwieku wynikaja juz na samym poczatku kiedy zabieram sie za pojedyncze slady,wiec jaki jest przedzial czestotliwosci dla stopy,basu,percusji,synth,strings... i jak dobrze ustawic kompresor i czy mozna na jednym sladzie np uzywac dwoch kompresorow....
FAQ - Ponad 1000 Fundamentalnych porad.

kevinbray

Post autor: kevinbray » poniedziałek 16 mar 2009, 12:16

...OK,rozumiem ze moje problemy z jakoscia dzwieku wynikaja juz na samym poczatku kiedy zabieram sie za pojedyncze slady,wiec jaki jest przedzial czestotliwosci dla stopy,basu,percusji,synth,strings... i jak dobrze ustawic kompresor i czy mozna na jednym sladzie np uzywac dwoch kompresorow....
FAQ - Ponad 1000 Fundamentalnych porad. ...
super!!! dzieki:)

ODPOWIEDZ