preamplifier i channel strip

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
kevinbray
preamplifier i channel strip

Post autor: kevinbray » niedziela 15 mar 2009, 11:25

witam,chcialem sie dowiedziec cos na temat tych dwoch rzeczy,z czym to sie je,jakie maja zastosowanie,jak je mozna wykorzystac do produkcji muzyki,jak je podlaczyc,z czym je podlaczyc,jakie firmy sa dobre,ile kosztuja,jaka jest roznica miedzy tanszymi i drozszymi w jakosci,ktore firmy omijac z daleka itp,ktore uzyc do domowego studia?

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Re: preamplifier i channel strip

Post autor: JoachimK » niedziela 15 mar 2009, 12:17

chcialem sie dowiedziec cos na temat tych dwoch rzeczy,

Preamplifier to inaczej mowiac preamp.
Channel strip to polaczenie kilku najczesciej stosowanych w torze sygnalowym elementow, jakby kanal miksera wyjety z niego i zamontowany w osobenj obudowie

z czym to sie je,jakie maja zastosowanie,

Preamp wzmacnia sygnal
CHannel strip robi to, co jego elementy skladowe. Czyli sekcja preampu wzmacnia, sekcja EQ equalizuje, sekcja procesora dynamki kompresuje itp.

jak je mozna wykorzystac do produkcji muzyki,

Wcale nie mozna. Tym sie nic nie produkuje.

jak je podlaczyc,z czym je podlaczyc,

Bardzo prosto - tak samo jak kazde inne urzadzenie. A wiec na wejscie nic innego nie mozna zrobic jak wejsc sygnalem sygnal np. z mikrofonu, a z wyjscia nic innego nie mozna zrobic jak wyjsc sygnalem np. do rejestratora.

jakie firmy sa dobre,

Te same, co inne dobre. A wiec wyzsze modele Focusrite, Amek, Millenia, Klark Technik, Manley itp.

ile kosztuja,

Preampy - malo i duzo, w zaleznosci od jakosci
Channel stripy duzo - przeciez zawieraja w sobie kilka urzadzen, a kazde z nich kosztuje.

jaka jest roznica miedzy tanszymi i drozszymi w jakosci,

no... roznica jest wlasnie w jakosci.

jesli channel strip jest tani, to znaczy, ze jego poszczegolne elementy sa bardzo tanie, a to znaczy, ze nie nalezy sie spodziewac cudow...
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

kevinbray

Post autor: kevinbray » niedziela 15 mar 2009, 12:32

...chcialem sie dowiedziec cos na temat tych dwoch rzeczy,

Preamplifier to inaczej mowiac preamp.
Channel strip to polaczenie kilku najczesciej stosowanych w torze sygnalowym elementow, jakby kanal miksera wyjety z niego i zamontowany w osobenj obudowie

z czym to sie je,jakie maja zastosowanie,

Preamp wzmacnia sygnal
CHannel strip robi to, co jego elementy skladowe. Czyli sekcja preampu wzmacnia, sekcja EQ equalizuje, sekcja procesora dynamki kompresuje itp.

jak je mozna wykorzystac do produkcji muzyki,

Wcale nie mozna. Tym sie nic nie produkuje.

jak je podlaczyc,z czym je podlaczyc,

Bardzo prosto - tak samo jak kazde inne urzadzenie. A wiec na wejscie nic innego nie mozna zrobic jak wejsc sygnalem sygnal np. z mikrofonu, a z wyjscia nic innego nie mozna zrobic jak wyjsc sygnalem np. do rejestratora.

jakie firmy sa dobre,

Te same, co inne dobre. A wiec wyzsze modele Focusrite, Amek, Millenia, Klark Technik, Manley itp.

ile kosztuja,

Preampy - malo i duzo, w zaleznosci od jakosci
Channel stripy duzo - przeciez zawieraja w sobie kilka urzadzen, a kazde z nich kosztuje.

jaka jest roznica miedzy tanszymi i drozszymi w jakosci,

no... roznica jest wlasnie w jakosci.

jesli channel strip jest tani, to znaczy, ze jego poszczegolne elementy sa bardzo tanie, a to znaczy, ze nie nalezy sie spodziewac cudow......
dzieki za odpowiedz ale mam pytanie co do produkcji muzyki poniewaz duzo osob uzywa tych urzadzen by ich dzwiek brzmial bardzo dobrze bo sama karta muzyczna i glosniki to nie wszystko,wiec w sumie nie rozumiem,czy moglbys mi to wytlumaczyc,pozdrawiam!!!

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » niedziela 15 mar 2009, 13:04

dzieki za odpowiedz ale mam pytanie co do produkcji muzyki poniewaz duzo osob uzywa tych urzadzen by ich dzwiek brzmial bardzo dobrze bo sama karta muzyczna i glosniki to nie wszystko,wiec w sumie nie rozumiem,czy moglbys mi to wytlumaczyc,pozdrawiam!!! ...

Mylisz pojecia.
Produkcja muzyki to nie wkrecanie srubek!
Juz sam termin "produkcja muzyki" jest co najmniej kontrowersyjny i osobiscie go nie akceptuje. Co innego termin "producent muzyczny" odnoszacy sie do osoby.
Piszesz: "mam pytanie co do produkcji muzyki poniewaz duzo osob uzywa tych urzadzen" - w produkcji muzyki? Czyli co? Ktos przynosi slady, przepuszczasz przez cos jak na tasmie w fabryce i gotowe???

Zadales bardzo zle pytanie - sposob jego sformulowania od razu wskazuje na Twoje zupelne niezorientowanie w temacie - czego wlasnie zawodowy producent by nie zrobil.

Producent muzyczny to nie osoba "produkujaca muzyke", bo nagranie calego materialu muzycznego to nie automatyczna czynnosc rodem z rozlewni wod gazowanych. To bardzo elitarna jednostka, zarzadzajaca i dyktujaca muzykom i realizatorowi co moja robic, zeby w okreslony sposob zabrzmialo. I paradoksalnie zwrot "by zabrzmialo" nie ma to nic wspolnego z channel stripem itp. Powiem wiecej - wielu, jesli nie wiekszosc producentow muzycznych na swiecie w ogole nie ma pojecia o technice nagran, co im nie przeszkadza wypuscic na rynek dobrze brzmiacy produkt i go do tego sprzedac..

Piszesz: "by ich dzwiek brzmial bardzo dobrze bo sama karta muzyczna i glosniki to nie wszystko"
Podam Ci przyklad (jak to zwykle czynie na tym forum, by bylko konkretnie a nie owijanie w bawelne). Niedawno mialem pytania od znajomych muzykow zajmujacych sie wlasnie taka "produkcja muzyczna" na temat interfejsu audio. Musiala byc 24 bitowa itp. - bo przeciez JAKOSC! Po czym uslyszalem te produkcje i zapewniam, ze byla to wielka tragedia. Nie pomogly 24 bity, nie pomogly profesjonalne preampy, porzadny mikrofon itp. Bo osoba "produkujaca" najnormalniej nie miala pojecia o nagraniach, a kazdy realizator znajacy sie na rzeczy, zrobilby 10x lepiej na najtanszym Behringerze.

Piszesz: "bo sama karta muzyczna i glosniki to nie wszystko" - otoz zrodlo dzwieku, pomieszczenie (studio i rezyserka) i odsluch - czyli glosniki - to najwazniejsze elementy. Jesli bedziesz dobrze rejestrowac dzwiek (zrodlo - ustawienie mikrofonu w pomieszczeniu) i bedziesz je prawidlowo slyszal (glosniki w pomieszczeniu), bedziesz wiedzial rowniez czym i jak krecic, by osiagnac cel. Jesli bedziesz krecic galkami na na znakomitym channel stroipie Manley VoxBox nie wiedzac, majac zle zagrane/zarejestrowane zrodlo i na dodatek w zlym odsluchu - nie zrobisz nic, nawet, gdy beedziesz posiadac umiejetnosci poparte latami praktyki.

Ale chcesz konkretow - prosze bardzo: channel strip (czyli preamp od razu w nim, dwa rozne modele:
- Manley VoxBox (lampa)
- Focusrite ISA 430 (tranzystorowy, ale z transformatorami) lub inny tej serii, ale nie z serii Platinium
- mozesz tez szukac w transparentnych beztransformatorowych Millenia

Zaden z nich nie pokaze ani 5% swoich mozliwosci, jesli nie podejdziesz indywidualnie do kazdego aktualnie nagrywanego sladu.

kevinbray

Post autor: kevinbray » niedziela 15 mar 2009, 16:45

...dzieki za odpowiedz ale mam pytanie co do produkcji muzyki poniewaz duzo osob uzywa tych urzadzen by ich dzwiek brzmial bardzo dobrze bo sama karta muzyczna i glosniki to nie wszystko,wiec w sumie nie rozumiem,czy moglbys mi to wytlumaczyc,pozdrawiam!!! ...

Mylisz pojecia.
Produkcja muzyki to nie wkrecanie srubek!
Juz sam termin "produkcja muzyki" jest co najmniej kontrowersyjny i osobiscie go nie akceptuje. Co innego termin "producent muzyczny" odnoszacy sie do osoby.
Piszesz: "mam pytanie co do produkcji muzyki poniewaz duzo osob uzywa tych urzadzen" - w produkcji muzyki? Czyli co? Ktos przynosi slady, przepuszczasz przez cos jak na tasmie w fabryce i gotowe???

Zadales bardzo zle pytanie - sposob jego sformulowania od razu wskazuje na Twoje zupelne niezorientowanie w temacie - czego wlasnie zawodowy producent by nie zrobil.

Producent muzyczny to nie osoba "produkujaca muzyke", bo nagranie calego materialu muzycznego to nie automatyczna czynnosc rodem z rozlewni wod gazowanych. To bardzo elitarna jednostka, zarzadzajaca i dyktujaca muzykom i realizatorowi co moja robic, zeby w okreslony sposob zabrzmialo. I paradoksalnie zwrot "by zabrzmialo" nie ma to nic wspolnego z channel stripem itp. Powiem wiecej - wielu, jesli nie wiekszosc producentow muzycznych na swiecie w ogole nie ma pojecia o technice nagran, co im nie przeszkadza wypuscic na rynek dobrze brzmiacy produkt i go do tego sprzedac..

Piszesz: "by ich dzwiek brzmial bardzo dobrze bo sama karta muzyczna i glosniki to nie wszystko"
Podam Ci przyklad (jak to zwykle czynie na tym forum, by bylko konkretnie a nie owijanie w bawelne). Niedawno mialem pytania od znajomych muzykow zajmujacych sie wlasnie taka "produkcja muzyczna" na temat interfejsu audio. Musiala byc 24 bitowa itp. - bo przeciez JAKOSC! Po czym uslyszalem te produkcje i zapewniam, ze byla to wielka tragedia. Nie pomogly 24 bity, nie pomogly profesjonalne preampy, porzadny mikrofon itp. Bo osoba "produkujaca" najnormalniej nie miala pojecia o nagraniach, a kazdy realizator znajacy sie na rzeczy, zrobilby 10x lepiej na najtanszym Behringerze.

Piszesz: "bo sama karta muzyczna i glosniki to nie wszystko" - otoz zrodlo dzwieku, pomieszczenie (studio i rezyserka) i odsluch - czyli glosniki - to najwazniejsze elementy. Jesli bedziesz dobrze rejestrowac dzwiek (zrodlo - ustawienie mikrofonu w pomieszczeniu) i bedziesz je prawidlowo slyszal (glosniki w pomieszczeniu), bedziesz wiedzial rowniez czym i jak krecic, by osiagnac cel. Jesli bedziesz krecic galkami na na znakomitym channel stroipie Manley VoxBox nie wiedzac, majac zle zagrane/zarejestrowane zrodlo i na dodatek w zlym odsluchu - nie zrobisz nic, nawet, gdy beedziesz posiadac umiejetnosci poparte latami praktyki.

Ale chcesz konkretow - prosze bardzo: channel strip (czyli preamp od razu w nim, dwa rozne modele:
- Manley VoxBox (lampa)
- Focusrite ISA 430 (tranzystorowy, ale z transformatorami) lub inny tej serii, ale nie z serii Platinium
- mozesz tez szukac w transparentnych beztransformatorowych Millenia

Zaden z nich nie pokaze ani 5% swoich mozliwosci, jesli nie podejdziesz indywidualnie do kazdego aktualnie nagrywanego sladu....
dzieki za wyjasnienie w tej kwestii!!!masz racje mam male pojecie o tym do czego sa te urzadzenia i do czego sluza ale staram sie osiagnac jak najlepsza jakos na wtyczkach vst ale efekt jest kiepski poniewaz jakosc moich produkcji nie jest wystarczajaca dla mnie poniewaz slyszac nagrania mp3!!! sa lepsze niz to co ja zgram i chcialem sie dowiedziec czy te urzadzenia sa w stanie pomoc w jakosci dzwieku,odsluchy moje to alesis m1 mk2 i nie jestem zadowolony z nich poniewaz bardzo zamulaja dzwiek i dobrze nie slychac gory i srodka a Xone 3d uzywam jako moj interfejs audio podlaczony przez usb do kompa i tez niewiem czy nie powinienem miec podlaczony przez soundcard output z tylu konsoli do glosnikow.

Awatar użytkownika
AllShotgun

Post autor: AllShotgun » niedziela 15 mar 2009, 17:51

dzieki za wyjasnienie w tej kwestii!!!masz racje mam male pojecie o tym do czego sa te urzadzenia i do czego sluza ale staram sie osiagnac jak najlepsza jakos na wtyczkach vst ale efekt jest kiepski poniewaz jakosc moich produkcji nie jest wystarczajaca dla mnie poniewaz slyszac nagrania mp3!!! sa lepsze niz to co ja zgram i chcialem sie dowiedziec czy te urzadzenia sa w stanie pomoc w jakosci dzwieku,odsluchy moje to alesis m1 mk2 i nie jestem zadowolony z nich poniewaz bardzo zamulaja dzwiek i dobrze nie slychac gory i srodka a Xone 3d uzywam jako moj interfejs audio podlaczony przez usb do kompa i tez niewiem czy nie powinienem miec podlaczony przez soundcard output z tylu konsoli do glosnikow....
No OK ale niepowiedziałeś co nagrywasz ?na czym grasz czy na żywych czy VST, czy na gitarze czy na sakxofonie ?
Interfejs USB jest Jaki ?Jakie mikrofony masz ? Jaka muzyke robisz ?Wiesz ja tez szukam i wiem że moje nagrania sa gorsze kilka razy od nagrań kapel z lat 80's 90's z USA ale one maja preamp który kosztuje tyle co mój cały setup.
Cześc jestem gitarzystą już 13 lat i studentem dzienikarstwa. Bardzo lubie home-recording, mam E-mu 0404...

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » niedziela 15 mar 2009, 18:06

No OK ale niepowiedziałeś co nagrywasz ?na czym grasz czy na żywych czy VST, czy na gitarze czy na sakxofonie ?
Interfejs USB jest Jaki ?Jakie mikrofony masz ? Jaka muzyke robisz ?

A niby co ma do tego gatunek muzyczny czy instrumenty?

Wiesz ja tez szukam i wiem że moje nagrania sa gorsze kilka razy od nagrań kapel z lat 80's 90's z USA ale one maja preamp który kosztuje tyle co mój cały setup....

Wez tez pod uwage, ze w latach 80-90 muzykow bylo sporo mniej, bo technologia wtedy nie trafila pod strzechy. Czyli na rynku byli w wiekszosci ci, ktorzy grali dobrze i nie ma to nic wspolnego z preampem drozszym czy tanszym. Wyzej podalem przyklad, kiedy to nie slabosc sprzetu, ale nieumiejetnosc jego wykorzystania obrucila sie przeciw osobie, ktora nagrywa.

kevinbray

Post autor: kevinbray » niedziela 15 mar 2009, 18:15

...dzieki za wyjasnienie w tej kwestii!!!masz racje mam male pojecie o tym do czego sa te urzadzenia i do czego sluza ale staram sie osiagnac jak najlepsza jakos na wtyczkach vst ale efekt jest kiepski poniewaz jakosc moich produkcji nie jest wystarczajaca dla mnie poniewaz slyszac nagrania mp3!!! sa lepsze niz to co ja zgram i chcialem sie dowiedziec czy te urzadzenia sa w stanie pomoc w jakosci dzwieku,odsluchy moje to alesis m1 mk2 i nie jestem zadowolony z nich poniewaz bardzo zamulaja dzwiek i dobrze nie slychac gory i srodka a Xone 3d uzywam jako moj interfejs audio podlaczony przez usb do kompa i tez niewiem czy nie powinienem miec podlaczony przez soundcard output z tylu konsoli do glosnikow....
Interfejs USB jest Jaki ?Jakie mikrofony masz ? Jaka muzyke robisz ?Wiesz ja tez szukam i wiem że moje nagrania sa gorsze kilka razy od nagrań kapel z lat 80's 90's z USA ale one maja preamp który kosztuje tyle co mój cały setup....
ok wiec muzyka clubowa,tylko vsti na dzien dzisiejszy,gitary,saxofony tylko vsti,karta muzyczna usb jest w mixerze Allen&heath Xone 3d 24bit/192khz,mikrofonow brak,dlatego tez chcialem wiedziec czy urzadzenia takiego typu sa dla mnie dobrym rozwiazaniem i uzyskam o wiele lepsza jakosc nagrania.Nie stac mnie na takie preampy za 10,20,30 tys zl i wiecej, ale takie w rozsadnej cenie to moze i dam rade ale czy pomoga mi uzyskac efekt o jaki mi chodzi.

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » niedziela 15 mar 2009, 18:32

ok wiec muzyka clubowa,tylko vsti na dzien dzisiejszy,gitary,saxofony tylko vsti,karta muzyczna usb jest w mixerze Allen&heath Xone 3d 24bit/192khz,mikrofonow brak,dlatego tez chcialem wiedziec czy urzadzenia takiego typu sa dla mnie dobrym rozwiazaniem i uzyskam o wiele lepsza jakosc nagrania.Nie stac mnie na takie preampy za 10,20,30 tys zl i wiecej, ale takie w rozsadnej cenie to moze i dam rade ale czy pomoga mi uzyskac efekt o jaki mi chodzi....

Takie urzadzenia sa dobre, nikt tego nie bedzie podwazal. Tyle, ze wydanie pieniedzy np. ponad 10k na przykladowy channels strip Focusrite niewiele da (albo nic nie da), jesli poza muzykiem nagrasz w nieprzygotowanym pomieszczeniu i na srednim czy marnym mikrofonie. Natomiast nie licz na to, ze to bedzie jakis kosmos jakosciowy, jak posrod podkladu z VSTi pojawi sie kilka sladow po analogowym channel stripie. Mowie to jako osoba pracujaca zarowno w sporym studio ze spora iloscia sprzetu analogowego i cyfrowego wysokiej jakosci, jak i w domowych studiach, gdzie tez sie da zrobic porzadnie bez racka z lampowymi kompresorami czy innymi EQ.

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » niedziela 15 mar 2009, 18:34

edit: jesli poza muzykiem = jesli nie liczac (nie)umiejetnosci nagrywanego muzyka

ODPOWIEDZ