Kick + bass (house music)

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
psysutra
Re: Kick + bass (house music)

Post autor: psysutra » środa 11 mar 2009, 13:20

......Bardzo źle robisz, że stopy nie obcinasz z dołu. Lepiej już obciąć dół, zostawić te 100-150Hz w spokoju i ją delikatnie podgłośnić....
tzn.ja obcinam dol,low cut np 30hz i obcinam wszystko co jest od 0 do 30 hz,to w tym momencie dobrze robie czy zle bo juz sie pogubilem:)
...
Podciągnij to wyżej- ok. 40Hz powinno być ok.
Jednak czasami zachodzi konieczność sprawdzenia, czy pomimo obcięcia stopy nadal nie występuje nadmiar częstotliwości poniżej 40Hz. Wtedy jest potrzebny analizator widma i w razie czego drugie eq lub filtr.
Jeszcze to zależy jaką krzywą to obcinasz- czy 12dB czy 24dB. Jak obcinasz 12dB to musisz ciąć wyżej. Jak 24dB, to możesz ciąć niżej. Podobnie z basem.
Jednak odradzam podbijanie na więcej niż 2,5-3dB na częstotliwościach 100-150 (w ogóle ja nic bym nie podbijał), bo wtedy zrobi się kaszanka w miksie.
Stay Psychedelic People!

kevinbray

Re: Kick + bass (house music)

Post autor: kevinbray » środa 11 mar 2009, 15:16

.........Bardzo źle robisz, że stopy nie obcinasz z dołu. Lepiej już obciąć dół, zostawić te 100-150Hz w spokoju i ją delikatnie podgłośnić....
tzn.ja obcinam dol,low cut np 30hz i obcinam wszystko co jest od 0 do 30 hz,to w tym momencie dobrze robie czy zle bo juz sie pogubilem:)
...
Podciągnij to wyżej- ok. 40Hz powinno być ok.
Jednak czasami zachodzi konieczność sprawdzenia, czy pomimo obcięcia stopy nadal nie występuje nadmiar częstotliwości poniżej 40Hz. Wtedy jest potrzebny analizator widma i w razie czego drugie eq lub filtr.
Jeszcze to zależy jaką krzywą to obcinasz- czy 12dB czy 24dB. Jak obcinasz 12dB to musisz ciąć wyżej. Jak 24dB, to możesz ciąć niżej. Podobnie z basem.
Jednak odradzam podbijanie na więcej niż 2,5-3dB na częstotliwościach 100-150 (w ogóle ja nic bym nie podbijał), bo wtedy zrobi się kaszanka w miksie....
ok dzieki,sprobuje tak zrobic i najwyzej jak cos bedzie zle to napisze,zawsze uzywam waves PAZ i Ozone i wtedy widac co i jak.

ODPOWIEDZ