Mikser cyfrowy czy kontroler DAW - konfiguracja

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
astro
Re: Mikser cyfrowy czy kontroler DAW - konfiguracja

Post autor: astro » niedziela 15 lut 2009, 13:47

Witam
Podepnę się pod ten wątek, bo sam od jakiegoś czasu zastanawiam się czym zastąpić myszkę i "poprawić sobie warunki pracy". W przeciwieństwie do kolegów powyżej uważam jednak, że doradzania komuś, kto posiada już dobry interfejs audio (RME F800) zakupu cyfrowego miksera jest "małym nieporozumieniem". Ja w każdym razie takiego zakupu nie rozważałem. Może dlatego, że nie potrzeba mi dużej liczby wejść audio (pracuję przeważnie z samplami i instrumentami VSTi). Idealnym rozwiązaniem byłby kontroler który pozwolił by na całkowite wyeliminowanie myszki - czyli oprócz kontroli głośności, panoramy, korekcji i efektów, posiadałby klawisze funkcyjne pod które można by było podpiąć dowolne funkcje, wywołać dowolne narzędzia i wyświetlić dowolne okna mojego DAW. Za wzór wybrałem sobie Euphonix System 5MC ale to nie ten budżet Mniejszy brat dużego Euphonix'a seria Artist ma podobną funkcjonalność, akceptowalną cenę, wygląda fajnie i co ważne ma niewielkie rozmiary (mam klawiaturę sterującą pod biurkiem - więc dobrze by było gdyby na biurku zmieściła się obok kontrolera także klawiatura komputera i myszka). Niestety Euphonix MC Control/MIX współpracują tylko z Mac'ami. To niedopuszczalna ignorancja ze strony producenta (przecież na świecie jest więcej użytkowników komputerów PC). Tym bardziej niedopuszczalna, że duży Euphonix korzysta z tego samego protokołu komunikacji a z PC'tami współpracuje.
Z interesujących mnie jeszcze kontrolerów zostały JazzMutant Dexter/Lemur lub wspomniany tu już Mackie Control Universal Pro & Ext. Pierwszy miałem okazję "pomacać" na targach w Krakowie. Ma duży potencjał, fajnie wygląda, ale niestety dotykowy ekran czasami "gubi palce" (trzeba bardzo precyzyjnie dotykać miejsc które reprezentują wybrany kontroler bo inaczej palec się przesunie a kontroler zostanie w miejscu - może to kwestia wprawy ale pierwsze wrażenie zrobiło nie najlepsze). Poza tym relacja cena/możliwości nie wygląda najlepiej. Może gdyby producent poprawił funkcjonalność Dextera dodając programowalne przyciski funkcyjne do kontroli dowolnych funkcji DAW. Dexter to przecież program zamknięty w dotykowym ekranie. Lemura można dowolnie konfigurować, dlaczego nie Dextera? Ale przecież nie kupie sobie Dextera w nadziei, że producent poprawi kiedyś jego funkcjonalność.
Największą wadą Mackie jest IMO jego duży rozmiar (wygląda to profesjonalnie ale burzy koncepcję ergonomii mojego domowego studia). Ma co prawda nie za dużo klawiszy funkcyjnych i do tego na stałe zaprogramowanych ale za to jego cena jest atrakcyjna. Nie miałem jeszcze możliwości przetestowania tego sprzętu i tu pytanie do posiadaczy tego sterownika.
Jak wygląda szybkość pracy tego sterownika? Chodzi mi o sytuację w której przełączamy całe sceny - kontroler musi wtedy pobrać z DAW informację o położeniu 8/16 tłumików i nazwach kanałów. A wszystko via protokół MIDI. Pytam bo Euphonix podkreśla przewagę swoich kontrolerów właśnie tym, że pracują one via Ethernet a przez to dużo szybciej.
Arek - Radzyń Podlaski

Awatar użytkownika
Kubańczyk

Post autor: Kubańczyk » niedziela 15 lut 2009, 19:31

Największą wadą Mackie jest IMO jego duży rozmiar (wygląda to profesjonalnie ale burzy koncepcję ergonomii mojego domowego studia). Ma co prawda nie za dużo klawiszy funkcyjnych i do tego na stałe zaprogramowanych ale za to jego cena jest atrakcyjna. Nie miałem jeszcze możliwości przetestowania tego sprzętu i tu pytanie do posiadaczy tego sterownika.
Jak wygląda szybkość pracy tego sterownika? Chodzi mi o sytuację w której przełączamy całe sceny - kontroler musi wtedy pobrać z DAW informację o położeniu 8/16 tłumików i nazwach kanałów. A wszystko via protokół MIDI. Pytam bo Euphonix podkreśla przewagę swoich kontrolerów właśnie tym, że pracują one via Ethernet a przez to dużo szybciej. ...
da się żyć, klikanie pod rząd kilka razy palcem przyciskiem zmiany banku trwa tyle samo co update ekranów reszty elementów kontrolnych.
Lubię: klawisze, samplery, realizację, programowanie, DIY. Muzyka dub i okolice.

Awatar użytkownika
CD-RW

Post autor: CD-RW » poniedziałek 16 lut 2009, 01:34

uważam jednak, że doradzania komuś, kto posiada już dobry interfejs audio (RME F800) zakupu cyfrowego miksera jest "małym nieporozumieniem"
Uwazam jednak, ze skoro podpinasz sie pod watek, to nalezaloby sie z nim zapoznac. A juz w temacie autor zaznacza, ze jedna z opcji jest mikser cyfrowy. Jedna z opcji, ktora rozpatruje, to cyfrowy stol tascam. Wiec nie wiem gdzie tu nieporozumienie. Interface to jedno, konsoleta cyfrowa to w wielu wypadkach kompletne narzedzie do pracy. Wiele konsolet z powodzeniem zastepuje interface, wiec rozwijajac studio mozna dojsc do poziomu pozbywania sie interace'ow i zastepowania ich.

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 16 lut 2009, 07:58

szczegolnie tascam - przy okazji zawsze moze zdazyc sie sytuacja koncertowa a wtedy kontroler z interfejsem mozna praktycznie wsadzic sobie wiadomo gdzie
zreszta tascam dm3200 pozwala na 32 in/out po firewire a jaki interfejs tyle zapewnia?

co do szybkosci - jakos ludzie nie narzekaja ze midi jest wolne wiec tu jakimis rewelacjami euphonixa bym sie nie podniecal

Awatar użytkownika
leszek93

Post autor: leszek93 » poniedziałek 16 lut 2009, 21:23

...uważam jednak, że doradzania komuś, kto posiada już dobry interfejs audio (RME F800) zakupu cyfrowego miksera jest "małym nieporozumieniem"
Uwazam jednak, ze skoro podpinasz sie pod watek, to nalezaloby sie z nim zapoznac. A juz w temacie autor zaznacza, ze jedna z opcji jest mikser cyfrowy. Jedna z opcji, ktora rozpatruje, to cyfrowy stol tascam. Wiec nie wiem gdzie tu nieporozumienie. Interface to jedno, konsoleta cyfrowa to w wielu wypadkach kompletne narzedzie do pracy. Wiele konsolet z powodzeniem zastepuje interface, wiec rozwijajac studio mozna dojsc do poziomu pozbywania sie interace'ow i zastepowania ich....
Prawdę mówiąc nie chciałbym sprzedawać FW 800 i octamic II,wydałem na to sporo kaski, a sprzedaż wiadomo to strata.
Jestem początkującym w tej dziedzinie: studio
i wszystko co jest z tym związane. Choć słucham muzy "od zawsze". Mam nadzieję na niezłe ucho. Jestem lekarzem, a studio to takie drogawe hobby.
Może kiedyś sposób na życie ? Kto to wie ?

Awatar użytkownika
Aurora

Post autor: Aurora » wtorek 17 lut 2009, 01:04

Znane są ceny tych cudenków?

Wiem,ze tascam dm-3200 około 12tysięcy

Zbynia zauwazyłem, ze często doradzasz ową konsoletę, masz taki stół?

ODPOWIEDZ