Mikser cyfrowy czy kontroler DAW - konfiguracja

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
leszek93
Mikser cyfrowy czy kontroler DAW - konfiguracja

Post autor: leszek93 » wtorek 10 lut 2009, 20:57

Tak, tak. Wiem ten temat na pewno przewijał się wiele razy przez forum. Proszę jednak o wyrozumiałość i rzetelną (pod)odpowiedź.
Zaczynam "zabawę" w studio. Jestem już posiadaczem sprzętu, tu wymienię, nie żeby się chwalić, ale żeby ułatwić dyskusję. A więc posiadam w tej chwili RME Fireface 800, RME Octamic II, (12 wejść mikrofonowych), połączony z tym światłowodem Joemeek OneQ (jedno wejście mic), dodatkowe dwa kanały to ART TPS II, kolejne dwa (powiedzmy pomocnicze) to mixer Soundcraft Compact 4, do tego wszystkiego Mackie Big Knob. Odsłuchy: Yamaha MSP 5 i M-Audio StudioPro 3, line 6 tone port ux-1 (z POD Farm), M-Audio Black Box. Komputer pc konfiguracja zawsze do zmiany (to nieważne) i na razie "edukacyjny" Sonar 6 Producer, w planach Sonar 8. Jakie plany? Raczej dalej sprzętowe: preampy, kompresory, limitery, procesory dsp i oczywiście porządne wtyczki programowe. Mam kilkanaście majków: sm 57, audix i5, akg perception 200, akd d112, joemeek jm37, mxl 990, rode nt 2a, neumann tlm 103, avantone cr 14. $ gitary, 3 comba gitarowe. W planach tegorocznych budowa studia całkowitej powierzchni ok. 80m2.
Przedługawy wstęp. O co mi chodzi?. Jak ten sprzęt spiąć do kupy?
Powroty, auxy, wpięte po drodzie klocki i cała masa kombinacji.
Klawiatura i myszka to jakieś wyjście. Ale myślę o Mackie Control Uniwersal Pro z extenderem i ew. c4, albo tascam dm3200, może coś innego. Na tanie ssl za 60 tysi, nie stać mnie. No tak po ludzku, żeby to miało ręce i nogi, funkcjonalność, sens itd. Myślę o nagrywaniu raczej małycz składów zespoły rockowe szeroko pojęte, składy akustyczne, moze jakiś chórek się zdaży, może hip-hop, lektorzy. Na pewno żywa perkusja. Może trochę zamotałem ale poprzedni sprzęt kupowałem nieco chaotycznie, nie chciałbym popełnić tego błędu ponownie. Dzięki za wszelkie rady.
Jestem początkującym w tej dziedzinie: studio
i wszystko co jest z tym związane. Choć słucham muzy "od zawsze". Mam nadzieję na niezłe ucho. Jestem lekarzem, a studio to takie drogawe hobby.
Może kiedyś sposób na życie ? Kto to wie ?

Awatar użytkownika
DJgts

Re: Mikser cyfrowy czy kontroler DAW - konfiguracja

Post autor: DJgts » wtorek 10 lut 2009, 22:44

Gdybym to ja kupował postawił bym na porządny kontroler... Cyfrowe miksery lubią się wieszac
Numark tt500, Shure M44-7, Vestax PMC 06 PRO A, Akai MPD24, Akai S950, Ensoniq EPS, Logitech Z3e...

Awatar użytkownika
leszek93

Post autor: leszek93 » wtorek 10 lut 2009, 22:51

...Gdybym to ja kupował postawił bym na porządny kontroler... Cyfrowe miksery lubią się wieszac ...
Porządny czyli co ? Po przejrzeniu netu jedyną słuszną decyzją na pc wydaje się być Mackie Universal Control Pro ( dość drogi). Na Macka mamy jeszcze inny wybór np. MC Control, o ile dobrze pamiętam, ale jestem osadzony na pc, ofcoz zawsze można kupic Maca ale to są koszty.
i wszystko co jest z tym związane. Choć słucham muzy "od zawsze". Mam nadzieję na niezłe ucho. Jestem lekarzem, a studio to takie drogawe hobby.

Awatar użytkownika
OlimpRecordsStudio

Post autor: OlimpRecordsStudio » środa 11 lut 2009, 10:56

Witam,

Do DAW bym się nie zastanawiał tylko bym brał MACKIE. Pracowałem na starszej wersji MACKIE HUI i był bardzo wygodny. Pracowałem także na YAMAHA 01V96 jako sterownik DAW, ale to strasznie niewygodne. Do DAW tylko tłumiki z funkcją touch fader.

Pozdrawiam
Muzyk i realizator dźwięku.
www.unistersound.pl i www.bezimienni.com

Awatar użytkownika
CD-RW

Post autor: CD-RW » środa 11 lut 2009, 17:21

...Gdybym to ja kupował postawił bym na porządny kontroler... Cyfrowe miksery lubią się wieszac

Dawno takiej bzdury nie czytalem. Stoly cyfrowe wieszac? Pojedyncze przypadki, raz na sto lat. Idac tym tropem, czym jest kontroler ?? Zdecydowanie kupilbym stol cyfrowy, ktory jednoczesnie moze byc kontrolerem daw, np: Dm1000, 02R96V2, 01V96V2. Dzieki temu mialbym krosownice analogowo cyfrowa sygnalow (bo do wszystkich tych konsolet mozna wlozyc karty w dowolnym formacie), konsolete z preampami, i jednoczesnie sterownik daw. Zupelnie przy okazji cala mase kompresorow, efektow, bramek itd do szybkich miksow na stole. Np szybkich demowek itp.

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » środa 11 lut 2009, 18:09

...Dawno takiej bzdury nie czytalem...
...Zupelnie przy okazji cala mase kompresorow, efektow, bramek itd do szybkich miksow na stole. Np szybkich demowek itp. ...

Amen.
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » środa 11 lut 2009, 18:20

...Do DAW tylko tłumiki z funkcją touch fader....

Że co?

Tudzież dwa pytanka:
- jakim trzeba być niemotą aby napisać tak o 01V96?
- jakim trzeba być totalnym, niereformowalnym wręcz niemotą aby tego miksera nie zaprząc na full do sterowania DAW-ami, i to ze skutkiem znacznie lepszym niż niejeden "dedykowany" sterownik MIDI?
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Kalamb

Post autor: Kalamb » środa 11 lut 2009, 19:23

......Do DAW tylko tłumiki z funkcją touch fader....

Że co?

Tudzież dwa pytanka:
- jakim trzeba być totalnym, niereformowalnym wręcz niemotą aby tego miksera nie zaprząc na full do sterowania DAW-ami, i to ze skutkiem znacznie lepszym niż niejeden "dedykowany" sterownik MIDI?
...
Na Olimpie niewygodne

Awatar użytkownika
OlimpRecordsStudio

Post autor: OlimpRecordsStudio » środa 11 lut 2009, 19:26

Że co?

Tudzież dwa pytanka:
...
Oj kolego, chyba nigdy nie robiłeś na dotykowych tłumikach dobrych kontrolerów (mówię o MACKIE albo DIGIDESIGN bo na tym pracowałem). A jak edytujesz automatykę w 01?? Jak leci tłumik, a ty próbujesz wpisać nową automatykę to walczysz z silnikiem, w dotykowym w momencie dotknięcia tłumik staje i bez problemu wpisujesz nową.

Poza tym nie napisałem, że nie działała mi 01 do sterowania DAW (u mnie Cubase), tylko, że kontrola innych parametrów (korektor miksera, parametry wtyczek) jest DLA MNIE niewygodne!!! Mogę mieć swoje zdanie i proszę o powstrzymanie się od nazywania mnie niemotą!!!

Pozdrowienia

PS

Gdyby każdemu pasowała YAMAHA 01V96 tylko ją by produkowali...
Muzyk i realizator dźwięku.
www.unistersound.pl i www.bezimienni.com

Awatar użytkownika
leszek93

Post autor: leszek93 » środa 11 lut 2009, 20:08

Chyba najbardziej bliski tematu jest CD-RW. Dzięki. Pozostali koledzy, z całym szacunkiem rozjechali się z tematem głównym i niewiele mi pomogli. Jestem otwarty na wszelkie dalsze sugestie. Wiem, że temat nie jest prosty, jednoznaczny dlatego do Was Spece zwracam się z tym.
Pozdrawiam. Dzięki.

ODPOWIEDZ