Miksowanie analogowe

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
Szrek
Miksowanie analogowe

Post autor: Szrek » piątek 30 sty 2009, 10:50

Witam,

Moje pytanie może niektórych powalić, bo pewnie nikt się nie spodziewa, ze ktoś może nie znać na nie odpowiedzi, ale każdy się kiedyś uczył. Piszę to mając doświadczenia na forum z różnymi niemiłymi odpowiedziami. Poza tym specjalnie piszę go w dziel „Dopiero zaczynam”. Chodzi mi o miksowanie analogowe. Ponieważ pracuję tylko z cyfrowym dźwiękiem, od początku kiedy interesuję się miksowaniem i obróbką, temat miksowanie i pracy z analogowym sprzętem okazuje się dla mnie obcy. Dotąd, z tego ci się dowiadywałem przykładowo miks na mikserze analogowym to po prostu ustawienie parametrów nagrywania (typu panorama, głośność efekty, itd.) przed samym nagraniem bo całość nagrywa się na takim sprzęcie jako suma (stereo). Jest to właściwie nagranie na setkę. Ale ostatnio grzebiąc na forum EiS znalazłem rozmowę, w której myła mowa o różnicy w jakości dźwięku między nagrywanie cyfrowym i analogowym i ktoś tam napisał, że można uzyskać kompromis jeśli chodzi o brzmienie w ten sposób, że nagrać nagranie zrobić cyfrowo a miks analogowo, chyba że nie chodziło o mikser analogowy tylko o sposób miksowania albo o jedno i drugie. Ale w takim razie jak wygląda taki miks analogowy, czy na mikserze, czy też jakoś inaczej? Dzisiaj profesjonalne studia nagraniowe używają konsol analogowych i bardzo je sobie cenią, z tego co zauważyłem

Czekam na podpowiedzi

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Re: Miksowanie analogowe

Post autor: Tadeo » piątek 30 sty 2009, 11:53

Dotąd, z tego ci się dowiadywałem przykładowo miks na mikserze analogowym to po prostu ustawienie parametrów nagrywania (typu panorama, głośność efekty, itd.) przed samym nagraniem bo całość nagrywa się na takim sprzęcie jako suma (stereo). Jest to właściwie nagranie na setkę.
w/w błędne rozumowanie
Nagranie na setkę może rzeczywiście być wpuszczone w rejestrator z sumy stereo ale też może być wykonane z separacją instrumentów- każdy wbijany w osobny track
Nagranie cyfrowe, mix analogowy a mastering jaki byś chciał...każdy etap produkcji dźwięku może być potraktowany hybrydowo z mieszaniem światów cyfrowego z analogowym i tak najczęściej jest nawet w najlepszych studiach
powodzenia

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » piątek 30 sty 2009, 12:18

Miksowanie analogowe po rejestracji cyfrowej bez wysokiej klasy sprzętu nie ma najmniejszego sensu.

Miks analogowy na słabszym sprzęcie przy nagraniach stereo na setkę - jak najbardziej.

Miks analogowy przy nagraniach wielośladowych można i tak i tak.
drummer

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » piątek 30 sty 2009, 12:28

Dotąd, z tego ci się dowiadywałem przykładowo miks na mikserze analogowym to po prostu ustawienie parametrów nagrywania (typu panorama, głośność efekty, itd.) przed samym nagraniem bo całość nagrywa się na takim sprzęcie jako suma (stereo). Jest to właściwie nagranie na setkę.

Poza tym, co powiedzial Tadeo, zajrzyj jeszcze tutaj
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
ktm

Post autor: ktm » piątek 30 sty 2009, 13:12

może trochę nie w temacie ale też analogowo otóż mam pytanie czy jest sens inwestować w lampowy magnetofon szpulowy do przepuszczania przez niego ścieżek(komp->magnetofon->komp)? czy jest to warte zachodu?

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » piątek 30 sty 2009, 13:17

...może trochę nie w temacie ale też analogowo otóż mam pytanie czy jest sens inwestować w lampowy magnetofon szpulowy do przepuszczania przez niego ścieżek(komp->magnetofon->komp)? czy jest to warte zachodu? ...
nie wiem czy inwestycja to odpowiednie słowo :/

Awatar użytkownika
Szrek

Post autor: Szrek » piątek 30 sty 2009, 13:53

Ok. Dziękuję, że znaleźli się życzliwi forumowicze.

JoachimK - dzięki, za linka do tej rozmowy z tym, że nie miałem do czynienia nigdy z mikserem i nie jestem pewny, czy dobrze wszystko rozumiem. Żeby była jasność: wiem, że mikser ma wejścia, wyjścia, inserty, tłumiki, korekcję na kanałach, ale nie jestem pewny, czy dobrze wszystko zrozumiałem. Był tam opisany schemat podłączenia urządzeń do stołu mikserskiego, ale wole się upewnić.
Postawię konkretne pytania:
1. Te ścieżki zgrywane czy to z miksera cyfrowego czy z analogowego zapisywane są jakimś rejestratorze wielokanałowym (analogowym) typu wielośladowy magnetofon i te ścieżki obrabia się analogowo?
I dalej- w jakim urządzeniu siedzi ścieżka, która jest poddawana obróbce ?

Naprawdę tego nie wiem, bo jedyny mój kontakt z nagrywaniem to karta E-MU 1616 i komputer z Cubase’m. I jeszcze przedwzmacniacz cyfrowy podłączony do tej karty za pomocą kabli ADAT. Tak więc bawiłem się wyłącznie cyfrowym dźwiękiem.

Czyli, napiszcie, proszę krótko jak się odbywa proces rejestracji, obróbki i wypalenia płyty (stosując cyfrowy zapis i analogowy miks i odwrotnie – analogowy zapis i cyfrowy miks, no i może jeszcze analogowy zapis i miks)

Z góry serdeczne dzięki za pomoc.

Awatar użytkownika
ktm

Post autor: ktm » piątek 30 sty 2009, 14:26

......może trochę nie w temacie ale też analogowo otóż mam pytanie czy jest sens inwestować w lampowy magnetofon szpulowy do przepuszczania przez niego ścieżek(komp->magnetofon->komp)? czy jest to warte zachodu? ...
...
lekcja polskiego? no dobra może być kupić/nabyć/wydać pieniądze... otóż...?

Awatar użytkownika
Velu
Kontakt:

Post autor: Velu » piątek 30 sty 2009, 15:29

.........może trochę nie w temacie ale też analogowo otóż mam pytanie czy jest sens inwestować w lampowy magnetofon szpulowy do przepuszczania przez niego ścieżek(komp->magnetofon->komp)? czy jest to warte zachodu? ...
...
lekcja polskiego? no dobra może być kupić/nabyć/wydać pieniądze... otóż...? ...

Raczej Tadeo nie chciał Cię uczyć jęz. polskiego a poinformować Cię, że to nie inwestycja a wyrzucenie kasy w błoto.....

Awatar użytkownika
ktm

Post autor: ktm » piątek 30 sty 2009, 15:50

............może trochę nie w temacie ale też analogowo otóż mam pytanie czy jest sens inwestować w lampowy magnetofon szpulowy do przepuszczania przez niego ścieżek(komp->magnetofon->komp)? czy jest to warte zachodu? ...
...
lekcja polskiego? no dobra może być kupić/nabyć/wydać pieniądze... otóż...? ...

Raczej Tadeo nie chciał Cię uczyć jęz. polskiego a poinformować Cię, że to nie inwestycja a wyrzucenie kasy w błoto........
aż tak nie warto? :)

ODPOWIEDZ