Czy istnieje programowy preamp mikrofonowy?
Nie pamiętam gdzie, ale niedawno czytałem o 30-bitowych konwerterach A/D, które nie będą wymagały używania preampów. Pozostanie ewentualnie (na chłopski rozum) kwestia dopasowania impedancji mikrofonu do wejścia ale to chyba nie trudne. Być może to jest przyszłość.
[b][url=http://jurekmuszynski.com]jurekmuszynski.com[/url][/b]
Re: Czy istnieje programowy preamp mikrofonowy?
A jaki transparentny mikrofon do celów wygenerowania źródła do przeróbek by sie nadał? Zna ktos jakis konkretny mikrofon który mógłby sprostac temu zadaniu?
A tam.... masz liste mikrofonów :)
minimax ale problemem sa szumy...i co z tego ze bedziesz mial 30/64 czy 200 dB dynamiki jak wzmocnione szumy beda wciaz na tym samym poziomie w stosunku do sygnalu?
podstawa to dostarczyc idealny sygnal na wejscie przetwornika
to co dalej to nic nie warte wynalazki....
wedlug mnie sprawa prosta - nie da sie zastapic analogu na wzmocnieniu z mikrofonu(jak nrazie - byc moze kiedys)
wedlug mnie sprawa prosta - nie da sie zastapic analogu na wzmocnieniu z mikrofonu(jak nrazie - byc moze kiedys)
A może jest też software'owy symulator mikrofonu, żeby można było bez mikrofonu śpiewać od razu do gniazda karty dźwiękowej?

Za pare lat sie okaze ze hardware bedzie mozna sciagac z netu...
M.
I tak oto na naszych oczach dokonuje się zmiana pokoleń.
Po co w takim razie moja firma wydała setki tysięcy złotych na mikrofony, preampy, jungery, stoły cyfrowe, orbany i inne pierdy....dżizas...
>>>>...Pytanie ma sens -......
Po co w takim razie moja firma wydała setki tysięcy złotych na mikrofony, preampy, jungery, stoły cyfrowe, orbany i inne pierdy....dżizas...
>>>>...Pytanie ma sens -......
Nie... raczej miliony złotych
>>>>...Pytanie ma sens -...... ...
>>>>...Pytanie ma sens -...... ...
...minimax ale problemem sa szumy...i co z tego ze bedziesz mial 30/64 czy 200 dB dynamiki jak wzmocnione szumy beda wciaz na tym samym poziomie w stosunku do sygnalu?
wedlug mnie sprawa prosta - nie da sie zastapic analogu na wzmocnieniu z mikrofonu(jak nrazie - byc moze kiedys)...
Ściema - da się.
Jeżeli masz przetwornik o odpowiedniej dynamice (powiedzmy odpowiadającej 28bitom) to poziom szumów jest na tyle niski, że mogą przyjąć nawet sygnał mikrofonowy, i po wzmocnieniu cyfrowym szum dalej będzie niesłyszalny, lub na akceptowalnym poziomie. Takie rozwiązania już się stosuje w niektórych cyfrowych stołach.
wedlug mnie sprawa prosta - nie da sie zastapic analogu na wzmocnieniu z mikrofonu(jak nrazie - byc moze kiedys)...
Ściema - da się.
Jeżeli masz przetwornik o odpowiedniej dynamice (powiedzmy odpowiadającej 28bitom) to poziom szumów jest na tyle niski, że mogą przyjąć nawet sygnał mikrofonowy, i po wzmocnieniu cyfrowym szum dalej będzie niesłyszalny, lub na akceptowalnym poziomie. Takie rozwiązania już się stosuje w niektórych cyfrowych stołach.
[URL=http://dziecineo.prv.pl/Nie dzieciom neo!][/URL]
>>>>...Pytanie ma sens -.....
Ma sens, zwlaszcza jezeli chodzi o te jungery ;)
>>>>...Pytanie ma sens -.....
Ma sens, zwlaszcza jezeli chodzi o te jungery ;)
Ściema - da się.
Jeżeli masz przetwornik o odpowiedniej dynamice (powiedzmy odpowiadającej 28bitom) to poziom szumów jest na tyle niski, że mogą przyjąć nawet sygnał mikrofonowy, i po wzmocnieniu cyfrowym szum dalej będzie niesłyszalny, lub na akceptowalnym poziomie. Takie rozwiązania już się stosuje w niektórych cyfrowych stołach....
To nie jest az takie oczywiste. Zwiekszanie ilosc bitow nie jest do konca trafnym rozwiazaniem - rosna problemy z nieliniowoscia, ilosc bitow zanizy szum kwantyzacji, ale zwiekszy szum przelaczania - w zaleznosci od konstrukcji przetwornika. Tym samym - to, ze sie da, nie oznacza, ze bedzie idealnie, a rozwiazania nalezy szukac jednoczesnie na kilku plaszczyznach.
Jeżeli masz przetwornik o odpowiedniej dynamice (powiedzmy odpowiadającej 28bitom) to poziom szumów jest na tyle niski, że mogą przyjąć nawet sygnał mikrofonowy, i po wzmocnieniu cyfrowym szum dalej będzie niesłyszalny, lub na akceptowalnym poziomie. Takie rozwiązania już się stosuje w niektórych cyfrowych stołach....
To nie jest az takie oczywiste. Zwiekszanie ilosc bitow nie jest do konca trafnym rozwiazaniem - rosna problemy z nieliniowoscia, ilosc bitow zanizy szum kwantyzacji, ale zwiekszy szum przelaczania - w zaleznosci od konstrukcji przetwornika. Tym samym - to, ze sie da, nie oznacza, ze bedzie idealnie, a rozwiazania nalezy szukac jednoczesnie na kilku plaszczyznach.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!