Mikrofon pojemnościowy Samson C15CL

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
kapplakk
Mikrofon pojemnościowy Samson C15CL

Post autor: kapplakk » środa 10 gru 2008, 08:19

Witam wszystkich,
mam zamiar kupić pojemnoścówkę SAMSON C15CL i w związku z tym mam pytanie. Posiadam kartę ESI Maya44 MKII, która obsługuje zasilane fantomowo 48V mikrofony, jednak ma wejścia jack. Tymczasem mikrofon Samsona dostarczany jest z kablem XLR-XLR. Czy mogę po prostu kupić kabel XLR-jack i podłączyć nim ten mikrofon bezpośrednio do karty bez żadnych negatywnych skutków??
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
panisher

Re: Mikrofon pojemnościowy Samson C15CL

Post autor: panisher » środa 10 gru 2008, 10:58

...Witam wszystkich,
mam zamiar kupić pojemnoścówkę SAMSON C15CL i w związku z tym mam pytanie. Posiadam kartę ESI Maya44 MKII, która obsługuje zasilane fantomowo 48V mikrofony, jednak ma wejścia jack. Tymczasem mikrofon Samsona dostarczany jest z kablem XLR-XLR. Czy mogę po prostu kupić kabel XLR-jack i podłączyć nim ten mikrofon bezpośrednio do karty bez żadnych negatywnych skutków??
Pozdrawiam...

Smiało

Awatar użytkownika
1521kuba

Re: Mikrofon pojemnościowy Samson C15CL

Post autor: 1521kuba » środa 10 gru 2008, 11:01

Czy mogę po prostu kupić kabel XLR-jack i podłączyć nim ten mikrofon bezpośrednio do karty bez żadnych negatywnych skutków?
Owszem, ale to musi być kabel symetryczny i wyposażony w jack TRS (stereo). W niektórych urządzeniach, zwłaszcza małych i przenośnych stosuje się takie rozwiązanie, ze względu na gabaryty. Jeżeli użyjesz jacka mono,to raczej nie uszkodzisz karty, powinna być zabezpieczona przed takimi błędami, ale mikrofon nie zadziała. Poszukaj koniecznie schematów połączeń kabli dźwiękowych i naucz się tego na pamięć, bo bez tego będziesz miał problemy co chwilę.
...moje drugie imię - oldschool...

Zablokowany