Klawiatura MIDI przez USB - problem
Z tego co przeczytałem http://www.infomusic.pl/artykul/view/3232,miditech_midistart-2,miditech
ta klawiatura na USB musi miec sterownkki zainstalowane , nawet pod Xp(?)
oczywiście gdy używasz gniazda MIDI OUT, a nie USB sterowniki nie
sa potrzebne.
W prosty sposób sprawdź klawiaturę podłączając jej gniazdo MIDI out do gniazda MIDI iN innego syntezatora(keyboardu) . Ustaw wszystko na domyslne
ta klawiatura na USB musi miec sterownkki zainstalowane , nawet pod Xp(?)
oczywiście gdy używasz gniazda MIDI OUT, a nie USB sterowniki nie
sa potrzebne.
W prosty sposób sprawdź klawiaturę podłączając jej gniazdo MIDI out do gniazda MIDI iN innego syntezatora(keyboardu) . Ustaw wszystko na domyslne
Interesuję się elektroniką muzyczną. Projektuję i konstruuję proste syntezatory i przystawki modyfikujące dźwięk.
Re: Klawiatura MIDI przez USB - problem
Dokładnie jest tak jak napisał synt. Dlatego zrób następujący manewr - wyłącz w menadżerze urządzeń tę klawiaturę i połącz ją standartowym kablem midi z kartą.Z usb zabierze ona prąd i dioda będzie sie świecić, a midi poleci przez standartowy kabel do karty.Z tymi sterownikami pod xp, jak pisałem...bywa różnie...
Ok, zrobie jak pisał synt, zobaczymy co z tego wyjdzie. Tylko muszę najpierw kupić kable midi.
...Dokładnie jest tak jak napisał synt. Dlatego zrób następujący manewr - wyłącz w menadżerze urządzeń tę klawiaturę....
Problem w tym, że system wogole nie reaguje jak podłączam tą klawiature, wcale jej nie wykrywa, dosłownie nic (a dioda się świeci) więc nie mam możliwości wyłączenia jej w menedżerze urządzeń. Szukalem sterownikow na stronie producenta ale do tego modelu są tylko pod win 98/ME. Jest jeszcze jakiś universal driver for midistart-2 midistudio-2 midicontrol-2, ale wychodzi na to że jest on tylko do midistudio 2...Aha, jest też coś takiego jak Play´nRoll USB Driver WIN2000 / WinXP.exe, ale to też nie chce się zainstalować...
minicontrol-2 LE
może to to? http://www.miditech.de/drivers/miniControl-2LE%20USB%20driver%20Win%20XP.exe
a spróbuj?

a spróbuj?

jeszcze może przełóż kabelek usb do innego gniazda usb - bo te z przodu kompa mogą miec mniejnapięcia wiec może gdzies z tyłu

...minicontrol-2 LE
może to to? http://www.miditech.de/drivers/miniControl-2LE%20USB%20driver%20Win%20XP.exe
a spróbuj?
...
eeh nic z tego :(
jeszcze może przełóż kabelek usb do innego gniazda usb - bo te z przodu kompa mogą miec mniejnapięcia wiec może gdzies z tyłu
tego też próbowałem. Nic nie daje...

a spróbuj?

eeh nic z tego :(
tego też próbowałem. Nic nie daje...
a jakiś error się pojawia?
wiem że czasami się kwasi rejestr i jakies smieci urzadzen trzyma na tej stronie moze error zostanie zidentyfikowany
http://www.pchell.com/hardware/ a tak to moze reinstall windozy
aaaaaa

- Soundscape
- Kontakt:
...a jakiś error się pojawia?
wiem że czasami się kwasi rejestr i jakies smieci urzadzen trzyma na tej stronie moze error zostanie zidentyfikowany
http://www.pchell.com/hardware/ a tak to moze reinstall windozy
aaaaaa...
Oj, widzę, że jednak problem poważny...
Grzebałeś może już w zasobach IRQ? Bywa czasami, że kilka portów jest podłączonych do jednego. Tu nie pamiętam jak dokładnie u mnie było, ale podobny problem miałem niegdyś z łączem firewire.

Oj, widzę, że jednak problem poważny...
Grzebałeś może już w zasobach IRQ? Bywa czasami, że kilka portów jest podłączonych do jednego. Tu nie pamiętam jak dokładnie u mnie było, ale podobny problem miałem niegdyś z łączem firewire.
A próbowałeś włączyc klawiaturę dopiero po uruchomieniu się systemu? Jak wgra się windows - dopiero wtedy ja włącz. System zgupieje ,może jej nie rozpoznać i napisać,że wystąpiły problemy z instalacją.Zignoruj to.Podłącz kabel midi do karty - zresztą podłączony możesz mieć cały czas i wyłącz ją w menadżerze urządzeń.Jak nie zadziała - możesz użyć przemocy.
Nic z tego, próbowałem dziś u znajomego - to samo. Podłączam klawiature (przez USB) , zero odezwu ze strony systemu (dioda świec)i.
Grzebałeś może już w zasobach IRQ? Bywa czasami, że kilka portów jest podłączonych do jednego. Tu nie pamiętam jak dokładnie u mnie było, ale podobny problem miałem niegdyś z łączem firewire....
Patrzyłem IRQ w biosie, przy wszystkich pisze "Assigned to PCI device". Znalazłem w biosie jeszcze jakiś Onboard Midi Port (był wyłączony) ale nie sadze zeby mialo to jakiś wplyw bo przeciez podlaczam klawiature przez USB.
A próbowałeś włączyc klawiaturę dopiero po uruchomieniu się systemu? Jak wgra się windows - dopiero wtedy ja włącz. System zgupieje ,może jej nie rozpoznać i napisać,że wystąpiły problemy z instalacją.Zignoruj to.Podłącz kabel midi do karty - zresztą podłączony możesz mieć cały czas i wyłącz ją w menadżerze urządzeń
Tak jak pisałem, nie mam jeszcze kabla MIDI, dlatego próbuje przez USB. Próbowałem włączać dopiero po uruchomieniu systemu ale nic z tego. Zero reakcji... Ktoś coś pisał że klawiatura może nie być ustawiona na tryb USB. Czytalem instrukcje ale żadnej wzmianki o tym nie znalazłem...Co jest do licha z tą klawiaturą ??