EMU 1212m v2 czy ktoś używa?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
gajosmix
Re: EMU 1212m v2 czy ktoś używa?

Post autor: gajosmix » piątek 31 paź 2008, 17:36

...Co do karty, to nie mam emu1212 tylko emu1616.
Efekty i mikser z tego co wiem są te same. Co mogę powiedzieć, to że spokojnie mozna je wykorzystywać do live, ale do nagrywania nie ma specjalnego sensu. No chyba, że masz tak słabego kompa który nie pociągnie innej wtyczki.
Są dużo lepsze efekty niż te dodane dsp i nie jest to żadna tajemnica. Poza tym podłączanie wbudowanych efektów pod sekwencer również nie musi być w 100% stabilne.
Osobiście korzystam z tych wbudowanych, jedynie na jamach, gdy przez kompa jest realizowany odsłuch. W miarę przyzwoicie można nałożyć reverb na wokal czy kompresor. Ale przy nagrywaniu nie ma sensu, bo są znacznie lepsze programy.

Do kart emu dodają sporo darmowego softu. W tym sonara LE, cubase LE itd. Również rózne wtyczki vst....
Witam, generalnie nie muszę wpinać dsp z EMU do projektu, mam inne ( Wavesy, PSP, TC + te od Cakewalka, które są naprawdę dobre ). Co do odsłuchu na słuchawkach to bardzo często podaję wokaliście ( sobie ha ha ) troszku reverbu na APSie i jest fajnie. Na "sucho " nie lubię nagrywać ale są tacy, którzy tylko tak chcą siebie słyszeć w słuchawkach.
Co do 1616 m v2 to troszkę za droga, po co mi wydawać pieniądze na coś czego nie wykorzystam. Najprawdopodobniej do 1212m dokupię Soncrafta Compact 4 i będę miał dobre podstawy do nagrań audio. Plus mikrofon Oktavę 310 mkII i jazda.

Awatar użytkownika
macandroll

Post autor: macandroll » piątek 31 paź 2008, 17:41

Witam, generalnie nie muszę wpinać dsp z EMU do projektu, mam inne ( Wavesy, PSP, TC + te od Cakewalka, które są naprawdę dobre ). Co do odsłuchu na słuchawkach to bardzo często podaję wokaliście ( sobie ha ha ) troszku reverbu na APSie i jest fajnie. Na "sucho " nie lubię nagrywać ale są tacy, którzy tylko tak chcą siebie słyszeć w słuchawkach.
Co do 1616 m v2 to troszkę za droga, po co mi wydawać pieniądze na coś czego nie wykorzystam. Najprawdopodobniej do 1212m dokupię Soncrafta Compact 4 i będę miał dobre podstawy do nagrań audio. Plus mikrofon Oktavę 310 mkII i jazda....
No to dobry wybór.
Nie namawiam do emu1616, ale pisałem w kontekście, że mam taką, a te karty mają wiele wspólnego.

Największy problem w homereckordingu z nagrywaniem przez przyzwoity mikrofon pojemnościowy, to jednak pomieszczenie i izolacja od niechcianych dźwięków.

Sprzęt będziesz miał dobry.
Muzyk, gitarzysta

Awatar użytkownika
gajosmix

Post autor: gajosmix » piątek 31 paź 2008, 18:00

No to dobry wybór.
Nie namawiam do emu1616, ale pisałem w kontekście, że mam taką, a te karty mają wiele wspólnego.

Największy problem w homereckordingu z nagrywaniem przez przyzwoity mikrofon pojemnościowy, to jednak pomieszczenie i izolacja od niechcianych dźwięków.

Sprzęt będziesz miał dobry. ...
No i w tym problem ... dotąd nagrywałem Shurem Sm Beta 58A, jak kupię pojemnik to może być różnie .. szczekające psy u sąsiadów ( mojemu tłumaczę, żeby był cicho ) telewizor w innym pomieszczeniu ( żona rzadko kiedy nie ogląda, jak to gospodyni domowa ?! ).
Co do EMU 1212 i 1616 to wiem, że korzystają z tych samych podzespołów. Zresztą w 1212 jest wejście na microdock.
Jest jeszcze kwestia zakupu dobrych kabli ( mikrofon, klawisze, mikser - karta ) tak by na stałe było wszystko przypięte o ile dzieciaki nie rozepną ?!

Awatar użytkownika
maslak_s

Post autor: maslak_s » sobota 01 lis 2008, 04:07

a sprawdzałeś nowe miksery Mackie, np 802 VLZ3!?

chociaz ogolnie emu 1212 i C4 to sprawdzony duet ;D mam, uzywam, sprawuje sie perfekcyjnie
www.klub.agaton.pl

Awatar użytkownika
Gerry

Post autor: Gerry » sobota 01 lis 2008, 12:09

Co do 1616 m v2 to troszkę za droga, po co mi wydawać pieniądze na coś czego nie wykorzystam. Najprawdopodobniej do 1212m dokupię Soncrafta Compact 4 i będę miał dobre podstawy do nagrań audio. Plus mikrofon Oktavę 310 mkII i jazda....
Kupiłeś taaaaaaakie wtyki (Wavesy, PSP, TC itd) a piszesz, że 1616 jest dla Ciebie za droga?
...kto pyta nie błądzi :-)) Niech milczę jesli nie mam nic ciekawego do powiedzenia...

Awatar użytkownika
devil

Post autor: devil » sobota 01 lis 2008, 12:37

Kupiłeś taaaaaaakie wtyki (Wavesy, PSP, TC itd) a piszesz, że 1616 jest dla Ciebie za droga?...
dlatego narzeka ze nie stac go na klocki za 15k :D bo wydal juz wsyzstko na wtyczki :>
[addsig]
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"

ODPOWIEDZ