Kreatywne myślenie
Dzień dobry wszystkim.
Mam taki problem.
Komputer, jakaś karta dźwiękowa, mikser Phonic’a, jeżeli nagrywam, coś za jego pośrednictwem przy włączonym monitorze (CRT) słyńże bzyczenie, jak tylko wyłączę wszystko jest OK.
Dzieje się tak jak nagrywam z mikrofonu oraz jak nagrywam gitarę wpiętą w linie miksera.
Jeżeli gitarkę podepnę prosto do Line – IN w karcie dźwiękowej tak się nie dzieje.
Po wyłączeniu monitora bzyczenie ustaje powiedzcie mi czy to może być problem z zakłóceniami w sieci energetycznej i czy UPS załatwi mi ten problem?
Pozdrawiam
Mam taki problem.
Komputer, jakaś karta dźwiękowa, mikser Phonic’a, jeżeli nagrywam, coś za jego pośrednictwem przy włączonym monitorze (CRT) słyńże bzyczenie, jak tylko wyłączę wszystko jest OK.
Dzieje się tak jak nagrywam z mikrofonu oraz jak nagrywam gitarę wpiętą w linie miksera.
Jeżeli gitarkę podepnę prosto do Line – IN w karcie dźwiękowej tak się nie dzieje.
Po wyłączeniu monitora bzyczenie ustaje powiedzcie mi czy to może być problem z zakłóceniami w sieci energetycznej i czy UPS załatwi mi ten problem?
Pozdrawiam
-
Re: Kreatywne myślenie
Witam
Moim zdaniem, nie masz problemu z siecią energetyczną, a ze swoim sprzętem. bo z tego co piszesz jasno wynika że powodem zakłóceń jest monitor.
Przyczyną może być:
-słaba jakość przewodów połaczeniowych
-brak uziemienia
jk
Moim zdaniem, nie masz problemu z siecią energetyczną, a ze swoim sprzętem. bo z tego co piszesz jasno wynika że powodem zakłóceń jest monitor.
Przyczyną może być:
-słaba jakość przewodów połaczeniowych
-brak uziemienia
jk
Lubię solidność, zarówno w życiu, jak też w konstrukcji sprzętu elektroakustycznego. Nie cierpię TANDETY.
Pewnie chodzi o ten brak masy bo w miejscu gdzie obecnie mieszkam niby jakieś jest ale wątpie w jego skuteczność, powiedzcie mi teraz bo Mieszkam w bloku na pierwszym piętrze, widziałem pod moim oknem listwe uziemiającą czy podłaczenie pod ten pręt 5mm Przewodui zapięcie go do gniazda załatwi sprawe czy lepiej wkopać wiadro i mieć osobne uziemienie?
Czy nigdy nie slyszales ze monitory CRT generują potężne pole elektromagnetyczne w okół siebie?? Jesli układy elektroniczne w mikserze nie sa wystarczająco dobrze ekranowane to w jego obwodach indukuja się prądy, powodujące zakłócenia...
To nie jest wina sieci elektrycznej ani zadnego UPSa...
Radze oddalic mikser od miksera... ustawienie miksera pod odpowiednim kątem w stosunku do monitora tez moze pomóc... a jak nie to monitor LCD zalatwi sprawe...
Chociaz jesli mowisz ze gitara wpieta w karte jest ok (gitara elektryczna jest znaczeni czulsza na pola elektryczna) to ja stawiam na słabe ekranowanie miksera... moze nie podlaczyles go do gniazdka z uziemieniem??
To nie jest wina sieci elektrycznej ani zadnego UPSa...
Radze oddalic mikser od miksera... ustawienie miksera pod odpowiednim kątem w stosunku do monitora tez moze pomóc... a jak nie to monitor LCD zalatwi sprawe...
Chociaz jesli mowisz ze gitara wpieta w karte jest ok (gitara elektryczna jest znaczeni czulsza na pola elektryczna) to ja stawiam na słabe ekranowanie miksera... moze nie podlaczyles go do gniazdka z uziemieniem??
...Pewnie chodzi o ten brak masy bo w miejscu gdzie obecnie mieszkam niby jakieś jest ale wątpie w jego skuteczność, powiedzcie mi teraz bo Mieszkam w bloku na pierwszym piętrze, widziałem pod moim oknem listwe uziemiającą czy podłaczenie pod ten pręt 5mm Przewodui zapięcie go do gniazda załatwi sprawe czy lepiej wkopać wiadro i mieć osobne uziemienie?
...
Takie zabawy mogą sie źle skonczyć... musisz sie dowiedziec jaki typ sieci niskiego napiecia jest u Ciebie w domu... standardowo uziemienie powinien zapewnic zaklad energetyczny...
...
Takie zabawy mogą sie źle skonczyć... musisz sie dowiedziec jaki typ sieci niskiego napiecia jest u Ciebie w domu... standardowo uziemienie powinien zapewnic zaklad energetyczny...
To że CRT generuje pole elektromagnetyczne to wiem doskonale.
Mikser nie jest uziemiany nie ma wtyczki z uziemieniem to mały mikserek.
Dziękuje za informację, pokręce sprzętem spróbuje uziemić mikser z jakiejś sróbki i zobacze czy się uda.
Pozdrawiam i dziękuje.
Mikser nie jest uziemiany nie ma wtyczki z uziemieniem to mały mikserek.
Dziękuje za informację, pokręce sprzętem spróbuje uziemić mikser z jakiejś sróbki i zobacze czy się uda.
Pozdrawiam i dziękuje.
Zakładam, że masz pewnie coś pokroju malutkiego xenyxa ;)
Jeżeli nie chcesz mieć problemów z tym bzykiem i załatwić w miarę szybko- wymień monitor na LCD- same zalety- mniej męczy oczy, nie jonizuje tak powietrza jak crt, mniej prądu żre i nie robi zakłóceń ;)
Jeżeli nie chcesz mieć problemów z tym bzykiem i załatwić w miarę szybko- wymień monitor na LCD- same zalety- mniej męczy oczy, nie jonizuje tak powietrza jak crt, mniej prądu żre i nie robi zakłóceń ;)
Psychomaniak
Tak swoja droga?? Co ma kreatywne myslenie do zaklocen w mikserze??
I gdzie jest wszedobylski admin??
znudzila mu sie dyktatura??...

...Tak swoja droga?? Co ma kreatywne myslenie do zaklocen w mikserze??
znudzila mu sie dyktatura??......
Miałem pisać o wykożystaniu dwóch małych wzmacniaczy gitarowych jako moje wzmacniacze mikrofonowe, czasami szybciej pisze niż myśle
.
Przepraszam za zmyłkę. Ale powiedz czy nie kuszące?

Miałem pisać o wykożystaniu dwóch małych wzmacniaczy gitarowych jako moje wzmacniacze mikrofonowe, czasami szybciej pisze niż myśle

Przepraszam za zmyłkę. Ale powiedz czy nie kuszące?
"Uzmiem" monitor z komputerem, to podstawa.
Jeżeli w domu masz instalację dwu przewodową - w gniazdku masz przewód fazowy L i przewód PEN (pełniący funkcję przewodu N - neutralnego i PE - ochronnego) i możesz dokonać tzw. "zerowania" - uzyskując w ten sposób uziom. Wykonaj to, jeżeli sam nie umiesz, poproś kogoś kto umie posługiwać się "neonówką".
Właśnie o tym zapomniałem, potrafie sam to zrobić, z pradem się nie gniewam, dzisiaj pokombinuje.