Yamaha MG206C i mikrofon MXL 9000

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
roomradio
Yamaha MG206C i mikrofon MXL 9000

Post autor: roomradio » wtorek 29 lip 2008, 20:32

Witam wszystkich, jestem na etapie zakupu miksera i mikrofonu.
Mam pytanie co do słusznego wyboru ...

Mikrofon ma służyć do zgrywania wokalu do reklam, spotów, może jakieś demo!(myślę, że lepiej wybrać tani, ale za to lampowy mikrofon myślę o MXL 9000
Jeśli chodzi o mikser: potrzebuje czegoś pod powyższe zadania z mikrofonem,coś w domowym studiu no i może czasem jakieś małe imprezki w plenerze (nagłośnienie małego zespołu).

Yamaha Mg166cx-usb
Yamaha MG206C USB

Który z mikserów wybrać ? i czy pracowaliście już na tych konsolach (jakie to ma brzmienie?) może jakieś inne propozycje?
Wiem , że mogę na was liczyć!!!! Dziękuję za podpowiedzi

Zbynia

Re: Yamaha MG206C i mikrofon MXL 9000

Post autor: Zbynia » wtorek 29 lip 2008, 20:41

kup dobra karte z preampami a nie mikser jeszcze do tego zwyczajnie gówniany....lepiej na tym wyjdziesz

Awatar użytkownika
Tasiorowski

Post autor: Tasiorowski » wtorek 29 lip 2008, 21:11

...kup dobra karte z preampami a nie mikser jeszcze do tego zwyczajnie gówniany....lepiej na tym wyjdziesz...
zgadzam się z przedmówcą, lepiej interfejs z chociaż dwoma preampami ale jakimiś sensownymi niż bawić się w mikser ( i to Yamahę z serii MG - patrz mój post w wątku o tapco ileś tam - straszne guano) A jeśli idzie o mikrofon to hmmm. Myślę że w cenie do 1000 zł znajdziesz jakiś fajniejszy pojemnik - nie baw się w tak tanią lampę. To chyba bez sensu....
Mocny Pecet + Laptop, Presonus FIRESTUDIO + DIGIMAX FS, TC M One XL, TC HELICON VIOCEWORKS, ALESIS 3630, MXL 2006 + 770, SE 3 Stereo Pair, Sontronics SIGMA, Shure SM 57, 81, Audio-Technica - ATM 650 x 3, ATM 250 DE, ATM 450, APS AEON, E-MU PM 5, AKG 141

roomradio

Post autor: roomradio » wtorek 29 lip 2008, 21:17

......kup dobra karte z preampami a nie mikser jeszcze do tego zwyczajnie gówniany....lepiej na tym wyjdziesz...
zgadzam się z przedmówcą, lepiej interfejs z chociaż dwoma preampami ale jakimiś sensownymi niż bawić się w mikser ( i to Yamahę z serii MG - patrz mój post w wątku o tapco ileś tam - straszne guano) A jeśli idzie o mikrofon to hmmm. Myślę że w cenie do 1000 zł znajdziesz jakiś fajniejszy pojemnik - nie baw się w tak tanią lampę. To chyba bez sensu.......
OK, więc poproszę o propozycje!! jaki dobry mikrofon i (mikserek.. jak pisałem potrzebuje czegoś na imprezki min 16 kanałow

posiadam interfejs Lexicona Omega... wystarcza, ale nie podepnę tam za wielu efektów zewnętrznych.. tylko 2 wyjścia :( )

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » środa 30 lip 2008, 09:16

Mikrofon ma służyć do zgrywania wokalu do reklam, spotów, może jakieś demo!(myślę, że lepiej wybrać tani, ale za to lampowy mikrofon myślę o MXL 9000

Jeśli chodzi o mikrofon do reklam i spotów, to w pewnym miejscu jest Nady SCM800, wpięty do preampa z Digidesign Rack 002. Powiem tak - mimo, że to jest tani mikrofon (jakieś 400 pln), sądze, że się sprawdza w tej roli dobrze. Co prawda po zmasakrowaniu głosu lektorskiego np. wtyczkami Waves.

Sprawdź sobie jeszcze Rode NT1-A, M-Audio Solaris (mnie zaskoczyło to co słyszałem...). Ewentualnie SE Z2200a.

ODPOWIEDZ