Sonar 7 - izolacja nagrywanej ścieżki

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
swiezak
Sonar 7 - izolacja nagrywanej ścieżki

Post autor: swiezak » piątek 11 lip 2008, 11:04

Witam,

Program: Sonar 7 (trial)

Cel: chcę nagrać utwór sekwencyjnie przy pomocy wtyczek i klawiatury zewnętrznej. Chciałbym nagrywać każdy instrument osobno.

Oto co robię:
- wybieram wtyczkę (fx -soft synth itd.) dla ścieżki midi 1 w audio 1 i zaczynam nagrywać instrument 1 .

- wybieram wtyczkę dla ścieżki midi 2 w audio 2 i zaczynam nagrywać instrument 2.

Problem: kiedy nagrywam drugi i każdy kolejny instrument, grając nie tylko słyszę wcześniejsze ścieżki, ale gram ich instrumentami i faktycznie dogywam kolejne ścieżki wszystkimi instrumentami na ścieżkach wcześniejszych.

Pytanie: Jak mam wyłączyć instrumenty z wcześniejszych ścieżek, żeby nie wywoływać ich klawiaturą i nie grać nimi na kolejnych ścieżkacha, ale jednocześnie słyszeć to, co już na tych wcześniejszych ścieżkach nagrałem?

Z góry wielkie dzięki za odpowiedź.
W świecie MIDI zielony jak szczypiór...

Awatar użytkownika
smiechu

Re: Sonar 7 - izolacja nagrywanej ścieżki

Post autor: smiechu » piątek 11 lip 2008, 13:29

...Witam,

Program: Sonar 7 (trial)

Cel: chcę nagrać utwór sekwencyjnie przy pomocy wtyczek i klawiatury zewnętrznej. Chciałbym nagrywać każdy instrument osobno.

Oto co robię:
- wybieram wtyczkę (fx -soft synth itd.) dla ścieżki midi 1 w audio 1 i zaczynam nagrywać instrument 1 .

- wybieram wtyczkę dla ścieżki midi 2 w audio 2 i zaczynam nagrywać instrument 2.

Problem: kiedy nagrywam drugi i każdy kolejny instrument, grając nie tylko słyszę wcześniejsze ścieżki, ale gram ich instrumentami i faktycznie dogywam kolejne ścieżki wszystkimi instrumentami na ścieżkach wcześniejszych.

Pytanie: Jak mam wyłączyć instrumenty z wcześniejszych ścieżek, żeby nie wywoływać ich klawiaturą i nie grać nimi na kolejnych ścieżkacha, ale jednocześnie słyszeć to, co już na tych wcześniejszych ścieżkach nagrałem?

Z góry wielkie dzięki za odpowiedź.
...
1. Sprawdz czy na sciezkach midi przypisales odpowiednie kanaly...
2. Sprawdz czy przy nagrywaniu nie masz przypadkiem uzbrojony wszystkich sciezek midi...

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 11 lip 2008, 14:03

nie ma i nie było sonara w wersji trial

jedziesz na piracie - radź sobie sam (pod F1 jest help i w nim podstawowe rzeczy opisane)

borzech

Post autor: borzech » piątek 11 lip 2008, 15:30

...nie ma i nie było sonara w wersji trial

jedziesz na piracie - radź sobie sam (pod F1 jest help i w nim podstawowe rzeczy opisane)...

Zanim rzuci się takie oskarżenie warto sprawdzić. Oczywiście, że jest sonar 7 w wersji trialowej:

http://www.cakewalk.com/Support/kb/kb20061101.asp

swiezak

Post autor: swiezak » piątek 11 lip 2008, 21:44

Również apeluję do kolegów z forum, żeby nie rzucali przykrych tekstów jak kolega wyżej, zanim dwa razy nie pomyślą.

Wracając do tematu:

Jak wyłączam wtyczki na wcześniejszych ścieżkach, to wtedy owszem nie gram wcześniejszymi wtyczkami, ale też nie slyszę wcześniej nagranych ścieżek.

Czy Kolega mógłby mi powiedzieć w dwóch słowach o co chodzi z tymi kanałami?

Najtrudniejsze są pierwsze kroki i w tym momencie nawet z pomocą programu wszystko wolno idzie. Bardzo prosiłbym o odpowiedź raczej nie co sprawdzić, ale co konkretnie zrobić, bo jestem strasznie zielony. Dopiero od trzech dni siedzę w temacie.

Z góry BARDZO dziękuję i pozdrawiam.

Awatar użytkownika
kwscore

Post autor: kwscore » piątek 11 lip 2008, 22:29

...nie ma i nie było sonara w wersji trial

jedziesz na piracie - radź sobie sam (pod F1 jest help i w nim podstawowe rzeczy opisane)...
pewnie ze jest nie trzeba z gory zakladac ze ktos pracuje na pirackim sofcie
breakcore, raggacore, speed, jungle

Awatar użytkownika
smiechu

Post autor: smiechu » sobota 12 lip 2008, 02:28

Czy Kolega mógłby mi powiedzieć w dwóch słowach o co chodzi z tymi kanałami?
Pojedyncza instancja portu midi sklada sie z 16 kanalow... (radze dokladnie poczytac na necie co to jest MIDI zanim zacznie sie cos z tym robic)...
Krotko mowiac...
Miedzy sciezka midi a wtyczka powstaje wirtualne polaczenie midi, ktorym informacje moga plynac na 16 kanalach w obie strony...
Jesli do poledynczego instrumentu wepniesz wiecej niz jedna sciezke midi bez przypisania bankow instrument zacznie wariowac, w taki sposob jak opisales...
Podejzewam ze to moze byc zrodlem twoim problemow, ale pewnosci brak...

Jeszcze raz radze poczytac o midi i jak to wszystko dokladnie dziala, bo to sa podstawy podstaw... a nikt nie bedzie Ci tego wszystkiego opisywal na forum...

swiezak

Post autor: swiezak » sobota 12 lip 2008, 05:09

OK, dzięki.

swiezak

Post autor: swiezak » sobota 12 lip 2008, 10:35

Dzięki za wszystkie próby pomocy, ale proszę, nie zamieszczajcie odpowiedzi "idź, doczytaj sobie", bo to mało konkretne.

Jeszcze jakieś konkrety? Ktoś wie co z tymi kanałami zrobić? Kombinowałem, ale nie idzie mi to.

Zbynia

Post autor: Zbynia » sobota 12 lip 2008, 14:13

A to przepraszam !!!

Jakoś nigdy nie trafiłem na triala na stronie :)

zrób najprościej - poprostu na kanałach midi poustawiaj input ( I ) na NONE

albo jak chcesz zmieniać kanały MIDI w klawiaturze to każdemu przypisz osobny kanał

ODPOWIEDZ