Panorama wokalu

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Gotthequestion
Panorama wokalu

Post autor: Gotthequestion » sobota 05 lip 2008, 14:09

Witam.
Mam problem z wokalem. Otóż po mixie całego utworu wokal jest zbytnio "ponad bitem". Chciałbym, aby był usytuowany bardziej w głąb ogólnego mixu. Jak narazie sprawia wrażenie jakby był zupełnie od podkładu odosobniony. Macie na to jakąś radę/pomysł? Proszę o pomoc!

Z góry dziękuję

Awatar użytkownika
Alessandro

Re: Panorama wokalu

Post autor: Alessandro » sobota 05 lip 2008, 14:38

...Witam.
Mam problem z wokalem. Otóż po mixie całego utworu wokal jest zbytnio "ponad bitem". Chciałbym, aby był usytuowany bardziej w głąb ogólnego mixu. Jak narazie sprawia wrażenie jakby był zupełnie od podkładu odosobniony. Macie na to jakąś radę/pomysł? Proszę o pomoc!

Z góry dziękuję...
Uzyj poglosu. Ja np w Dreamwerbie z UAD mam taki sówak gdzie ustalasz dystans wokalu i tam sobie oddalasz np. Lub poprostu poglos reverb byle jaki i tam mozesz oddalac wokal. Ewentualnie moze masz złe eq wokalu przez co sie nie wbija w bit.

Gotthequestion

Post autor: Gotthequestion » sobota 05 lip 2008, 20:22

ile taka wtyczka kosztuje?
posiadam reverbx - ale za pomocą tej wtyczki nie udało mi się "oddalić" wokalu :(

wuwaldi

Post autor: wuwaldi » sobota 05 lip 2008, 22:16

...ile taka wtyczka kosztuje?
posiadam reverbx - ale za pomocą tej wtyczki nie udało mi się "oddalić" wokalu :(...
może we wtyczce jest regulacja ilości pogłosu. Należy ustawić na WET lub Efekt 100%
reżyser dźwięku, rencista

Awatar użytkownika
PZ
Kontakt:

Post autor: PZ » niedziela 06 lip 2008, 10:36

Trzeba wyciąć rezonans , bo to on jest głównym sprawcą problemów z wokalem.

Zbynia

Post autor: Zbynia » niedziela 06 lip 2008, 11:04

...Trzeba wyciąć rezonans , bo to on jest głównym sprawcą problemów z wokalem.
...
buhahahahah - że co?

spróbuj lepiej osadzić kompresorem wielopasmowym - pogłosem możesz za bardzo utopić i stanie sie rozmyty

ODPOWIEDZ