Korg ES-1, Fruity Loops Studio 6 i MIDI

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
Tabung
Korg ES-1, Fruity Loops Studio 6 i MIDI

Post autor: Tabung » środa 02 lip 2008, 20:38

W jaki sposób zrobić, aby w funkcji Recording Mode we Fruity (po zaznaczeniu myszką) nagrywać na ścieżce MIDI (MIDI OUT channel we Fruity) do której jest przypisany Korg Es-1 zmiany gałek np.Pitch, różne pozycje Efektów Korga Es-1?
Z Virusem sprawa znacznie prostsza bo w funkcji Presets we Fruity,
w ścieżce Midi Out jest on zdefiniowany jak i kilkanaście innych instrumentów (kontrolery-gałki będą przypisane do programu) .
A jak to zrobić z Korgiem Es-1 lub dla tych instrumentów, których nie ma na liście.
Proszę o pomoc, bo temat trudny dla mnie, a chciałbym potworzyć muzykę w końcu ze sprzętem zewnętrznym.
[addsig]
marzenie - nagrać i wydać dobrą płytę

Zbynia

Re: Korg ES-1, Fruity Loops Studio 6 i MIDI

Post autor: Zbynia » czwartek 03 lip 2008, 10:04

nie pamiętam jak w szóstce ale w ósemce na każdym pokrętle(w każdym frucie zresztą tak było) funkcje pod prawym klawiszem myszy - link to controller
wybierasz ruszasz odpowiednią gałą i wszystko

w opcji controller setting ustawiasz nazwe parametru i jego zakres

pozatym help->instruments/generator->midi out i wszystko tam jest jak na dłoni

należy zajrzeć jak się czegoś nie wie bo to jedna z najlepszych instrukcji jakie widziałem w programach

Awatar użytkownika
Tabung

Post autor: Tabung » czwartek 03 lip 2008, 11:43

...nie pamiętam jak w szóstce ale w ósemce na każdym pokrętle(w każdym frucie zresztą tak było) funkcje pod prawym klawiszem myszy - link to controller
wybierasz ruszasz odpowiednią gałą i wszystko

w opcji controller setting ustawiasz nazwe parametru i jego zakres

pozatym help->instruments/generator->midi out i wszystko tam jest jak na dłoni

należy zajrzeć jak się czegoś nie wie bo to jedna z najlepszych instrukcji jakie widziałem w programach...
Zrobiłem według opisu.Nie pomogło.Mam włączone piano roll z prostokącikiem na C5 wpisanym w piano roll. Kabel MIDI od komputera podłączony jest do wejścia instrumentu w IN.Jest ta funkcja: link to controller.Po wejściu do tej funkcji wybieram kanał MIDI (channel) na którym mam Korga Es-1,dalej jest podopcja controller, jaki numer mu należy przypisać?
W opcji controller settings są też podopcje! Także controller, który ma przypisaną wartość -1, zostawiam ją? czy może wpisuje tak jak przy funkcji link to controller ten sam numer controllera?
Dalej w controller sentings wpisane jest CC, "Pitch" który chciałbym zmieniać jak i efekty są parametrami NON REGISTERED PARAMETER NUMBER (NRPN) (wyczytane z intrukcji MIDI do Korga Es-1), zostawiam CC czy zmieniam na NRPN?
Kombinuje na te wszystkie sposoby, nie pomaga,problem tkwi w tych ustawieniach?

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 03 lip 2008, 18:24

nie wiem czy to może ewolucja czy temperatura że ostatnio wszystkim się cięzko mysli - napisałem bys zajrzał do instrukcji
nic nie ustawiasz - w okienku masz jasno napisane - tylko podłącz i midi in i out - muszą być dwa
klikasz na link to controller - ruszasz gałą która ma być zautomatyzowana dajesz accept i nie ma h... musi działać

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 03 lip 2008, 18:25

funkcje przycisków tez da się przypisać - o ile przyciski z klawisza wysyłają komunikaty

przyda ci się też instrukcja korga z opisem wszystkich komunikatów jakie może on wysłać

Awatar użytkownika
Tabung

Post autor: Tabung » czwartek 03 lip 2008, 20:15

...funkcje przycisków tez da się przypisać - o ile przyciski z klawisza wysyłają komunikaty

przyda ci się też instrukcja korga z opisem wszystkich komunikatów jakie może on wysłać...
Po wskazówkach, które mnie na szczęście przybliżają do tego, aby w ścieżce MIDI Out Fruity Loops były zapisane zmiany gałek Korga, powiem tak, na ścieżce pojawiają się zmiany, automatycznie przechodzi do piano roll tylko jednak... zmianie nie ulega Pitch z drugiego padu (part 2) instrumentu, a doszedłem, że rozmieszczenie wstawianego dźwięku (odległości i długości, też chyba wysokość, jednej nuty obok siebie na piano roll), z innego padu samplera (grooveboxa) np. 1go (part 1), 3go... (przy tych padach mam przypisane inne sample w korgu). Losowo? 2gi pad zostaje bez zmiany Pitch.
Co zrobić teraz? Do instrukcji patrzyłem w Help Midi Out, jednak nie wyczytałem. Dziękuje za wsparcie bo samemu ciężko, a muszę to rozgryźć.

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 03 lip 2008, 21:03

jaśniej? - tego korga to na oczy nie widziałem - ale frut współpracuje tak samo z każdym instrumentem

czy chodzi ci o jedno brzmienie złożone z 3 czy jak?

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 03 lip 2008, 21:07

aha chyba kumam - one przypadkiem nie nadaja na róznych kanałach midi?
przy omni pitch powinien zagrać globalnie dla wszystkich
a dla poszczególnych to musisz w midi out ustawić odpowiednie kanały - ale tego nie testowałem jeszcze
am nadzieję że można skorzystać z kilku midioutów a resztę dokonfigurować w korgu(kanały midi)

Awatar użytkownika
Tabung

Post autor: Tabung » piątek 04 lip 2008, 08:26

...aha chyba kumam - one przypadkiem nie nadaja na róznych kanałach midi?
a dla poszczególnych to musisz w midi out ustawić odpowiednie kanały - ale tego nie testowałem jeszcze
am nadzieję że można skorzystać z kilku midioutów a resztę dokonfigurować w korgu(kanały midi)...
Korg ES-1 wysyła patterne lub snog (patterns tworzą songi) na jednym wybranym kanale MIDI od 1-16.Wybiera się w nim jeden dany kanał.Do jego padów (12 parts) można przypisać pojedynczo, powiedzmy i to bardzo zaokrąglając 12 sampli. Sprawdzam czy można korzystać z kilku MIDI Out i wydaje mi się ze nie z racji tego, że wysyłka komunikatów jest na jednym kanale MIDI z Korga. Sprawa wiec powinna być jeszcze prostsza a tak nie jest.Jest to taki sampler-sekwencer z możliwością edycji parametrów w czasie rzeczywistym.
Brakuje mi normalnie sił.Ponieważ zaczałęm przypuszczać, że moze wina leży po stronie samplera sprawdziłem jak na nagrywa ścieżkę MIDI w programie Cubase mimo, że po pierwsze nie znam tego programu, po drugie dlatego go nie używam. Wszystko jest OK! I zarejestrował zmiany gałek!
A ja nie chce rezygnować z Fruity. To musi dać się zrobić! Myślę, że temat jest szerszy bo sprawa moze dotyczyc konfiguracji MIDI dla gałek innych instrumentów we Fruity Loops.
W opcji link to kontroller zaznaczam Omini nie pomaga.

Awatar użytkownika
Tabung

Post autor: Tabung » piątek 04 lip 2008, 21:21

......aha chyba kumam - one przypadkiem nie nadaja na róznych kanałach midi?
am nadzieję że można skorzystać z kilku midioutów a resztę dokonfigurować w korgu(kanały midi)...
Korg ES-1 wysyła patterne lub snog (patterns tworzą songi) na jednym wybranym kanale MIDI od 1-16.Wybiera się w nim jeden dany kanał.Do jego padów (12 parts) można przypisać pojedynczo, powiedzmy i to bardzo zaokrąglając 12 sampli. Sprawdzam czy można korzystać z kilku MIDI Out i wydaje mi się ze nie z racji tego, że wysyłka komunikatów jest na jednym kanale MIDI z Korga. Sprawa wiec powinna być jeszcze prostsza a tak nie jest.Jest to taki sampler-sekwencer z możliwością edycji parametrów w czasie rzeczywistym.
Brakuje mi normalnie sił.Ponieważ zaczałęm przypuszczać, że moze wina leży po stronie samplera sprawdziłem jak na nagrywa ścieżkę MIDI w programie Cubase mimo, że po pierwsze nie znam tego programu, po drugie dlatego go nie używam. Wszystko jest OK! I zarejestrował zmiany gałek!
A ja nie chce rezygnować z Fruity. To musi dać się zrobić! Myślę, że temat jest szerszy bo sprawa moze dotyczyc konfiguracji MIDI dla gałek innych instrumentów we Fruity Loops.
W opcji link to kontroller zaznaczam Omini nie pomaga. ...

jakiś inny pomysł dlaczego Fruity nie zapisuje zmiany gałek w Korgu Es-1 ?

ODPOWIEDZ