Zmienne tempo przy nagrywaniu

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
RaiQ
Kontakt:
Zmienne tempo przy nagrywaniu

Post autor: RaiQ » czwartek 29 maja 2008, 15:40

Witam,
Mam problem ze zintegrowaną kartą dźwiękową w moim laptopie. Model karty to Conexant High Definition Audio-Venice 5045. Wiem, że taki sprzęt nie nadaje się do poważnego nagrywania, ale wg mnie jakieś minimalne standardy reprezentować powinien, tak abym mógł nagrywać chociaż robocze demówki na własne potrzeby. Na kompie stacjonarnym nagrałem na karcie zintegrowanej całą płytę demo dla mojego zespołu i takich jaj nie było...
Ale do rzeczy.
Przy nagrywaniu na tej karcie, zmienia się tempo ścieżki na wolniejsze o ok. 0.3-0.5%. Nagrania są nierówne w stosunku do metronomu (robiłem testy nagrywając sam metronom - żeby nie było, że to ja po prostu tak nierówno gram ;P). Co gorsza - zmiany te są pulsacyjne, przez co zmiana prędkości ścieżki niewiele daje - i tak występują miejsca "rozjazdu" z metronomem.

Myślałem, że może wystarczy zoptymalizować system, więc zastosowałem się do rad ze strony:
http://www.homerecordingconnection.com/news.php?action=view_story&id=253
Następnie spróbowałem sterowników ASIO4ALL, ale niestety nic to nie dało :(

Czy ktoś się już z czymś takim spotkał? Czy ktoś ma pomysł jak rozwiązać ten problem? Oczywiście najprostsze byłoby kupienie porządnej karty ;) ale chwilowo nie mogę sobie na to pozwolić. Zresztą wymagań chyba wielkich nie mam - po prostu chciałbym _równo_ nagrywać swoje pomysły i je archiwizować :)

Z góry dzięki za pomoc! ;)
Sebastian Kochman
INFINITY - zespół metalowy z Poznania
http://www.infinity.metal.pl/

Awatar użytkownika
smiechu

Re: Zmienne tempo przy nagrywaniu

Post autor: smiechu » czwartek 29 maja 2008, 17:22

...Witam,
Mam problem ze zintegrowaną kartą dźwiękową w moim laptopie. Model karty to Conexant High Definition Audio-Venice 5045. Wiem, że taki sprzęt nie nadaje się do poważnego nagrywania, ale wg mnie jakieś minimalne standardy reprezentować powinien, tak abym mógł nagrywać chociaż robocze demówki na własne potrzeby. Na kompie stacjonarnym nagrałem na karcie zintegrowanej całą płytę demo dla mojego zespołu i takich jaj nie było...
Ale do rzeczy.
Przy nagrywaniu na tej karcie, zmienia się tempo ścieżki na wolniejsze o ok. 0.3-0.5%. Nagrania są nierówne w stosunku do metronomu (robiłem testy nagrywając sam metronom - żeby nie było, że to ja po prostu tak nierówno gram ;P). Co gorsza - zmiany te są pulsacyjne, przez co zmiana prędkości ścieżki niewiele daje - i tak występują miejsca "rozjazdu" z metronomem.

Myślałem, że może wystarczy zoptymalizować system, więc zastosowałem się do rad ze strony:
http://www.homerecordingconnection.com/news.php?action=view_story&id=253
Następnie spróbowałem sterowników ASIO4ALL, ale niestety nic to nie dało :(

Czy ktoś się już z czymś takim spotkał? Czy ktoś ma pomysł jak rozwiązać ten problem? Oczywiście najprostsze byłoby kupienie porządnej karty ;) ale chwilowo nie mogę sobie na to pozwolić. Zresztą wymagań chyba wielkich nie mam - po prostu chciałbym _równo_ nagrywać swoje pomysły i je archiwizować :)

Z góry dzięki za pomoc! ;)...
Nie napisales za wiele... np w jakim programie nagrywasz??
Tutaj ewidentnie karta jest lipna... i nie prawda ze jakis poziom musi reprezentowac... wrecz przeciwnie...
Jedyne co to mozesz poszukac nowszych sterownikow do karty...
lub pokombinowac z ustawieniami w programie w ktorym nagrywasz (bufor, latencja itd...)
Jesli nagrywasz w w programie typu Sonar czy Cubase.. mozesz tez pokombinowac z ustawieniami synchronizacji audio wzgledem midi...
Sa takie tanie karty pod USB... mozna je dostac za 40zl... jesli zadowalaja cie tak minimalne rozwiazania...

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » czwartek 29 maja 2008, 17:36

Strzelam: zwolnienie zegara procesora przez jakiś system Cool ‘n’ Quiet czy SpeedStep?

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Awatar użytkownika
RaiQ
Kontakt:

Post autor: RaiQ » czwartek 29 maja 2008, 23:40

Strzelam: zwolnienie zegara procesora przez jakiś system Cool ‘n’ Quiet czy SpeedStep?
Hmm... No to wydaje się prawdopodobne :/ Niestety mam już wszystkie opcje zasilania na "Maximum performance" - raczej nic więcej zrobić z tym nie mogę :(

A te karty za 40 zł to czasem nie podobny shit? ;)

Ostatecznie oczywiście i tak kupię sobie jakiś mały interfejs audio, ale chwilowo muszę się obyć bez tego...
Sebastian Kochman

Awatar użytkownika
smiechu

Post autor: smiechu » piątek 30 maja 2008, 14:25

...Strzelam: zwolnienie zegara procesora przez jakiś system Cool ‘n’ Quiet czy SpeedStep?
Hmm... No to wydaje się prawdopodobne :/ Niestety mam już wszystkie opcje zasilania na "Maximum performance" - raczej nic więcej zrobić z tym nie mogę :(

A te karty za 40 zł to czasem nie podobny shit? ;)

Ostatecznie oczywiście i tak kupię sobie jakiś mały interfejs audio, ale chwilowo muszę się obyć bez tego......
Prosilem zebys napisal pod jakim programem nagrywasz itd... bo jest prawdopodobne ze to kwestia ustawien samego programu...

Karty za 40zl to shity ale moze sie okazac ze beda sobie lepiej radzic niz ta ktora masz obecnie...

Awatar użytkownika
RaiQ
Kontakt:

Post autor: RaiQ » sobota 31 maja 2008, 01:35

Prosilem zebys napisal pod jakim programem nagrywasz itd... bo jest prawdopodobne ze to kwestia ustawien samego programu...
Przepraszam - zapomniałem.
Nagrywałem przy użyciu Cool Edit Pro 2.0 oraz Audacity 1.2.6 - w obu programach identyczna sytuacja.
Nie mogę znaleźć tych opcji "LOOP PROPERTIES" w Cool Edit... Natomiast co do podkładu, to w CEP włączam po prostu metronom, a w Audacity generuję click track - to mi wystarczy aby sprawdzić, czy się nagrywa równo (oczywiście wcześniej nagrywałem sobie zwykłą gitarę i ciągle mi się coś nie zgadzało z rytmem - aż w końcu zastosowałem ten test z nagrywaniem metronomu i wykryłem defekt).
Sebastian Kochman

Zbynia

Post autor: Zbynia » sobota 31 maja 2008, 02:14

zawsze bedzie opoznienie - nawet na asio - kwestia ile

mamy 21 wiek a ty wciaz korzystasz z programow z 20 wieku - sam sobie odpowiedz
ok jak dzialasz na win 98 - nic nowego nie zadziala i tak jak nalezy

Zbynia

Post autor: Zbynia » sobota 31 maja 2008, 02:15

na koniec najwazniejsze nawet przy sterownikach wdm - czy nagrywasz w tej samej czestotliwosci co projekt???

ODPOWIEDZ