Brzmienie 8-bitowe

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
pixel
Re: Brzmienie 8-bitowe

Post autor: pixel » wtorek 20 maja 2008, 14:44

...dzięki już znalazłem sobie bitcrusher, nie jest to do końca to ale jestem na dobrej drodzę dzięki i pozdrawiam...
sprawdz kilka bo moga naprawde roznie brzmiec

Awatar użytkownika
PoTinA

Post autor: PoTinA » wtorek 20 maja 2008, 14:51

...dzięki już znalazłem sobie bitcrusher, nie jest to do końca to ale jestem na dobrej drodzę dzięki i pozdrawiam...
Jak dla mnie najprosciej w edytorze audio zapisac plik w formacie 8bit i po sprawie...

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » wtorek 20 maja 2008, 14:57

......dzięki już znalazłem sobie bitcrusher, nie jest to do końca to ale jestem na dobrej drodzę dzięki i pozdrawiam...
Jak dla mnie najprosciej w edytorze audio zapisac plik w formacie 8bit i po sprawie......

Myśle że koledzie jednak nie chodzi o czyste "8bit", bo to brzmi po prostu fatalnie, tylko o specyficzny efekt brzmieniowy do zastosowania w jakimś utworze - np. typu to krótkie "heyah" co słychac na samym końcu reklam?

A z tym jak z każdym efektem... jeden gra lepiej drugi gorzej. I myśle że nie chodzi tutaj o 8bit tylko o znacznie bardziej wyrafinowany efekt... myśle możesz spróbować limiter o extremalnych ustawieniach (b.krótki release, głęboki threshold rzędu -40 tak żeby działał cały czas) a za nim jakiś miękki filtr wycinający dół i góre.
W efekcie będzie grało nie więcej niż 8 bit (albo i mniej), dźwięk się zrobi metaliczny i płaski, ale nie wejdą te koszmarne "szumy dyskretyzacji"

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

frnk

Post autor: frnk » wtorek 20 maja 2008, 22:51

Myśle że koledzie jednak nie chodzi o czyste "8bit", bo to brzmi po prostu fatalnie, tylko o specyficzny efekt brzmieniowy do zastosowania w jakimś utworze - np. typu to krótkie "heyah" co słychac na samym końcu reklam?

A z tym jak z każdym efektem... jeden gra lepiej drugi gorzej. I myśle że nie chodzi tutaj o 8bit tylko o znacznie bardziej wyrafinowany efekt... myśle możesz spróbować limiter o extremalnych ustawieniach (b.krótki release, głęboki threshold rzędu -40 tak żeby działał cały czas) a za nim jakiś miękki filtr wycinający dół i góre.
W efekcie będzie grało nie więcej niż 8 bit (albo i mniej), dźwięk się zrobi metaliczny i płaski, ale nie wejdą te koszmarne "szumy dyskretyzacji"

oooooo! to dało znacznie lepszy efekt. dzięki. jak ktos cos jeszcze wie to z chęcią posłucham :D:D

Awatar użytkownika
MATT669

Post autor: MATT669 » wtorek 20 maja 2008, 23:53

po pierwsze - mpc 60 jest 12 bitowy, a po drugie - ja przepuszczam dźwięk przez amigę 600 z samplerem

frnk

Post autor: frnk » czwartek 22 maja 2008, 00:04

...po pierwsze - mpc 60 jest 12 bitowy, a po drugie - ja przepuszczam dźwięk przez amigę 600 z samplerem ...
ale ja nie mowie ze jest 8 bitowe, tylko podałem 2 przykłady . jesli ktos jeszcze wie jak mogę uzyskac taki efekt nagrań `70 albo typowego ciepłego wosku wiem chyba za wiele wymagam

ODPOWIEDZ