Jak membrana przenosi częstotliwości?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
pawelq
Re: Jak membrana przenosi częstotliwości?

Post autor: pawelq » niedziela 20 sty 2008, 00:03

He, he, ast szybciej pisze!

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » niedziela 20 sty 2008, 00:13

PAWELQ:
struna kontrabasu drga częstotliwością własną, wynikającą z jej długości i masy - dla tego wydaje jedną częstotliwość (tak naprawdę wydaje też inne - harmoniczne, ale to wynika z faktu "dzielenia się" struny - takiego, jak niektórzy to pisali o membranach).

Mala uwaga: nie ma problemu, by wymusic inne czestotliwosci, niz podstawowowa wynikajaca z dlugosci struny i to bez bez tej podstawowej. Malo tego - mozna wymusic kilka nosnych naraz wyzszych niz ta podstawowa czestotliwosc + ich harmoniczne.
Hint: flazolet i jego odmiany
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

pawelq

Post autor: pawelq » niedziela 20 sty 2008, 00:22

Hint: flazolet i jego odmiany ...
Ano racja !

Awatar użytkownika
winnicki

Post autor: winnicki » niedziela 20 sty 2008, 00:42

gores:

Wybacz, ale już dawno otrzymałeś wszelkie informacje, potrzebne do zrozumienia tego zjawiska, a nawet dużo więcej. Problem w zrozumieniu leży więc po Twojej stronie. Najwidoczniej gdzieś się 'zablokowałeś'. Problem leży też w niepoprawnym posługiwaniu się pojęciami.

Co do struny kontrabasu... no cóż... zobacz sobie na wykresie częstotliwości...

Awatar użytkownika
dexterzgr

Post autor: dexterzgr » środa 07 maja 2008, 16:17

Witam przepraszam że odgrzebuje taki dość już pominięty temacik ale jestem jeszcze trochę ciekaw jednej a właściwie dwóch rzeczy tu poruszonych pierwsza to taka że z tego co zrozumiałem to wszystko się tu kręciło wokół sprzętu estradowego czy studyjnego gdzie w kolumnach głośnikowych mamy co najmniej 3 głośniki nisko średnio i wysoko-tonowy ale nie brane były pod uwagę "kolumny" w takich pospolitych wieżach jakie można kupić w każdym sklepie ze sprzętem audio te głośniki o których mówię muszą sobie poradzić z każdą częstotliwością w granicach 20-20000Hz (przynajmniej według znamionowej sprawności) podobnie jak słuchawki ale to już raczej inna trochę para kaloszy bo tam raczej nie ma membrany dobra a razie to na tyle resztę ewentualnie później

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 07 maja 2008, 19:31

odgrzebaleś temat tylko po to by powypisywać bzdury?

nie wazne czy to odsłuch studyjny, kolumny w wieży czy słuchawki - zasada działania głosnika jest identyczna w tych wypadkach

podstawa działania(czyli ruch membrany) jest także identyczny w głośnikach elektrostatycznych i piezoelektrycznych

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 07 maja 2008, 19:33

no i najwazniejsze - kolumny wielodrożne są wielodrożne nie dlatego żeby grały głośniej(bo maja więcej głośników) czy ładniej wyglądają tylko dlatego by każdy odpowiednio dobrany głośnik odtworzył dany zakres czestotliwości

chcesz wiedzieć więcej to idz do biblioteki - w książkach od elektroakustyki jest masa pomiarów różnych typów głośników i kolumn - wszystko pieknie wyjaśnione

Awatar użytkownika
JM

Post autor: JM » środa 07 maja 2008, 20:55

...ale nie brane były pod uwagę "kolumny" w takich pospolitych wieżach... o których mówię muszą sobie poradzić z każdą częstotliwością w granicach 20-20000Hz...
Nie muszą ...i sobie nie radzą. Choć w ostatnim numerze E&S jest pozytywna recenzja (nawet z "Naszym Typem") monitorów multimedialnych Alesis M1 Active 320 USB za 399 zł para.
Wielokrotnie już tu słusznie pisano, że deklarowane parametry "publicznych" kolumien są przekłamane, bo w przypadku pasma przenoszenia nie ma informacji o spadkach poziomu sygnału szczególnie na skrajach częstotliwości, co jest podstawą oceny.
Przetworniki elektroakustyczne (głośniki, kolumny) są zdecydowanie najsłabszym ogniwem toru audio i tak pozostanie.
Nawet najlepsze zestawy mają wielodecybelowe zachwiania w liniowości pasma przenoszenia.
Jedynym rozwiązaniem może być cyfrowa, wielopasmowa, indywidualna linearyzacja pasma kolumny, co (myślę) będzie w niedalekiej przyszłości standardem w przypadku urządzeń ponadpopularnych.

Awatar użytkownika
dexterzgr

Post autor: dexterzgr » środa 07 maja 2008, 22:15

trochę wyciąłeś to co napisałem ja ale spox tam w nawiasie jeszcze było coś takiego że przynajmniej według znamionowych parametrów muszą sobie radzić a to ze sobie nie radzą to sam już się w sumie trochę domyśliłem i co nieco dosłuchałem temat odgrzebałem nie tylko po to mam jeszcze małe wątpliwości co do tego że utwardza się membrany w głośnikach aby wytwarzały mniej zakłóceń sygnału itd otóż ja słyszałem o kolumnach czy odsłuchach nie pamiętam już dokładnie które posiadają charakterystyczną białą papierową membranę nie znam dokładnej budowy tego głośnika ale skoro membrana jest papierowa to w takim razie jest miękka a gra podobno wyśmienicie no i to będzie tyle z moich wątpliwości już więcej nie będę ruszał tematu

count_tbd

Post autor: count_tbd » czwartek 08 maja 2008, 10:20

nigdy nie zazywalem narkotykow, ale czytajac jednym tchem tekst dexterzgr (bez znakow przestankowych) czuje sie chyba podobnie jakbym cos przycpal ;)

ODPOWIEDZ