Preamp albo mikser - odwieczny dylemat

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
wronamarek
Preamp albo mikser - odwieczny dylemat

Post autor: wronamarek » sobota 19 kwie 2008, 22:30

Mam do nagrania perkusje - 8 mikrofonów - na chwile obecną dysponuje mikserem YAMAHA MG 16/4 i z jego preampów korzystam ( na forum EIS przeczytałem kilka pozytywnych wypowiedzi na temat tych przedwzmacniaczy). Jednak chciałem dowiedzieć się jak ma sie taki zintegrowany przedwzmacniacz do 8 kanałowych preampów np. ( Studio Project - SP828 czy M-audio - OCTANE lub PreSonus - DigimaxFS) Czy są one tylko nieco lepsze, czy znacznie lepsze, czy może porównywalne? Bardzo prosze o sugestie. jewronamarek@gazeta.pl

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Re: Preamp albo mikser - odwieczny dylemat

Post autor: Tadeo » niedziela 20 kwie 2008, 12:29

No, nie jest to żaden dylemat ;)
Podane przez ciebie preampy zwłaszcza ten digimax to juz wyższa półka w porównaniu z yamahą. Jeśli przed rejestracją nie zamierzasz mixować kanałów to kup preamp (zyskasz na jakosci) jesli zaś masz rejestrator dajmy na to dwa kanały L/R to kupujesz mixer by zmixować np zgrywaną perkusję.
Było już o tym na forum, zajrzyj do wyszukiwarki
pozdrawiam

wronamarek

Post autor: wronamarek » niedziela 20 kwie 2008, 20:21

...No, nie jest to żaden dylemat ;)
Podane przez ciebie preampy zwłaszcza ten digimax to juz wyższa półka w porównaniu z yamahą. Jeśli przed rejestracją nie zamierzasz mixować kanałów to kup preamp (zyskasz na jakosci) jesli zaś masz rejestrator dajmy na to dwa kanały L/R to kupujesz mixer by zmixować np zgrywaną perkusję.
Było już o tym na forum, zajrzyj do wyszukiwarki
pozdrawiam...
Witam serdecznie dziękuje za odpowiedź. Takiej podpowiedzi szukałem. chciałem dowiedziec sie wlasnie czy te 8 kanałowe preampy w granicach do 2500zł to rzeczywiście coś lepszego niż preampy Yamahy ktorych używam.
Dzięki pozdrawiam

wronamarek

Post autor: wronamarek » niedziela 20 kwie 2008, 20:39

Bardzo proszę o opinie - 8 kanałowe preampy mikrofonowe:

1. Studio Project -SP828
2.M-audio OCTANE
3.PreSonus - DigimaxFS
4.Focusrite - OCTOPRE LE

Jeżeli ktoś używa proszę o opinie.
Z góry dziękuje

Awatar użytkownika
Dividian

Post autor: Dividian » poniedziałek 21 kwie 2008, 15:48

...Bardzo proszę o opinie - 8 kanałowe preampy mikrofonowe:

1. Studio Project -SP828
2.M-audio OCTANE
3.PreSonus - DigimaxFS
4.Focusrite - OCTOPRE LE

Jeżeli ktoś używa proszę o opinie.
Z góry dziękuje...
Od jakiegoś czasu używam DigiMAX FS. Nie jest to może "mistrzostwo świata", ale brzmi naturalnie i nie szumi. Jako drugi mam RME Octamic II i przepaści między nimi nie ma. RME brzmi dokładniej, ma mniejsze szumy. Tego Presonusa polecam.

Awatar użytkownika
Tasiorowski

Post autor: Tasiorowski » poniedziałek 21 kwie 2008, 16:27

ja równierz używam tego PRESONUSA, i biorąc pod uwagę jego możliwośći ( INSERTY i DIRECTY na każdym kanale, dodatkowo 8 wyjść analogowych możliwych do dowolnego zroutowania z pokładu karty dźwiękowej, wejścia i wyjścia ADAT, wreszcie łącze BNC ) moim zdaniem w tym przedziale cenowym chyba nie ma konkurencji, zwłaszcza że to wychodzi ~450 zł za jeden kanał. A co do FOCUSRITA, to na GEARSLUTZ za bardzo nie polecają tego preampu. Pozdrawiam
Mocny Pecet + Laptop, Presonus FIRESTUDIO + DIGIMAX FS, TC M One XL, TC HELICON VIOCEWORKS, ALESIS 3630, MXL 2006 + 770, SE 3 Stereo Pair, Sontronics SIGMA, Shure SM 57, 81, Audio-Technica - ATM 650 x 3, ATM 250 DE, ATM 450, APS AEON, E-MU PM 5, AKG 141

ODPOWIEDZ