Brzmienie z MIDI

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Abdulw
Brzmienie z MIDI

Post autor: Abdulw » sobota 23 lut 2008, 02:24

Witam :)
To jest mój pierwszy post i dopiero zaczynam zabawę z muzyką więc prosiłbym o wyrozumiałość jeśli pytanie nie na miejscu. Sprawa wygląda następująco: Mam kartę Creative Sound Blaster Audigy 2 ZS Platinum i do tego Cubase SX 2.0 głównie obrabiam midi w cubase ale chciałem aby te "plumkanie" midi w cubase zabrzmiało bardziej profesjonalnie słyszałem że są do tego jakieś wtyczki bądź programy ale nie do końca wiem jak to się nazywa i gdzie się to instaluje. Proszę bardzo o pomoc jak uzyskać instrumenty korga bądź yamachy w midi.
Z góry dziękuje i pozdrawiam Abdulw :)

Zbynia

Re: Brzmienie z MIDI

Post autor: Zbynia » sobota 23 lut 2008, 04:10

programowy sampleplayer zgodny z GM

Loopwiz

Post autor: Loopwiz » sobota 23 lut 2008, 05:01

......
Korg Legacy Collection VSTi do barw Korga,jeśli chodzi o Yamahę to np s-YXG-50 albo karta SW1000XG.Albo na początek Band Stand NI.

Awatar użytkownika
Pawel14

Post autor: Pawel14 » sobota 23 lut 2008, 14:25

głównie obrabiam midi w cubase ale chciałem aby te "plumkanie" midi w cubase zabrzmiało bardziej profesjonalnie słyszałem że są do tego jakieś wtyczki bądź programy ale nie do końca wiem jak to się nazywa i gdzie się to instaluje.
Nie bardzo rozumiem o co chodzi z tym plumkaniem. Chcesz po prostu poprawić jakość ścieżek midi ?
Prymitywnie można zrobić audio mixdown pojedyńczych ścieżek instrumentów, potem pobawić sie jakimś EQ.
A jeśli chodzi o banki brzmień midi - polecam EastWest Collosus :) 32 GB co prawda, ale nie żałuje tego miejsca na dysku... Brzmienia są ciekawe.

Pozdrawiam
Gram w kapeli rockowej, bawie sie w nagrywanie mojego zespołu.

diesrecords

Post autor: diesrecords » sobota 23 lut 2008, 15:17

Witam,

-> Pawel14
Chciałeś chyba napisać "pieniędzy wydanych na te 32gb";)

Awatar użytkownika
LucasRose

Post autor: LucasRose » sobota 23 lut 2008, 15:24

zbynia ale wytlumaczyles chlopakowi ! lol

nie wie jak zaladowac vst a ty mu wyjezdzasz z general midi lol

wstydz sie !
wiek 24 lata, wyzsze studia, w branzy od 5 lat ; moja pasja to muzyka i wszystko co z nia zwiazane ! programy : AbletonLive, Cubase.Sprzet : DualCore2, 4gb ram, 500 gb hdd, RME9632 ; Access Virus TI (comming soon) ;-)

Awatar użytkownika
LucasRose

Post autor: LucasRose » sobota 23 lut 2008, 15:26

...zbynia ale wytlumaczyles chlopakowi ! lol

wstydz sie !...

a ty Abdulw kup sobie kilka ksiazek na poczatek z helion.pl
wiek 24 lata, wyzsze studia, w branzy od 5 lat ; moja pasja to muzyka i wszystko co z nia zwiazane ! programy : AbletonLive, Cubase.Sprzet : DualCore2, 4gb ram, 500 gb hdd, RME9632 ; Access Virus TI (comming soon) ;-)

Abdulw

Post autor: Abdulw » sobota 23 lut 2008, 16:06

......zbynia ale wytlumaczyles chlopakowi ! lol

wstydz sie !...

a ty Abdulw kup sobie kilka ksiazek na poczatek z helion.pl
...
No to sprawa wygląda tak mam Korg Legacy Collection 1.0.0.2 oraz książkę Cubase Sx Szybki Start właśnie z owego heliona lecz dalej nie wiem jak załadować bank brzmień do tego cubase i jak zrobić by mid zagrał w końcu na instrumentach z tego korga. Z góry dzięki za wskazówki ;)

Zbynia

Post autor: Zbynia » sobota 23 lut 2008, 18:18

no i tu rozbijamy sie o GM (General MIDI)

wczesniej grales bankiem z karty - jest on zgodny z GM czyli na danym kanale jest dany instrument (np.kanal 10 to perkusja)itp
nie kazdy(a wrecz malo ktory) instrument vsti jest zgodny z GM tak bys mogl bez problemu wrzucic swojego mida i by zagral odrazu jak nalezy

najsensowniejszym jest chyba wciaz hypersonic

Awatar użytkownika
astro

Post autor: astro » sobota 23 lut 2008, 20:13

No to sprawa wygląda tak mam Korg Legacy Collection 1.0.0.2 oraz książkę Cubase Sx Szybki Start właśnie z owego heliona lecz dalej nie wiem jak załadować bank brzmień do tego cubase i jak zrobić by mid zagrał w końcu na instrumentach z tego korga. Z góry dzięki za wskazówki ;)...
Uruchamiasz Cubase, wybierasz New Project - 16 treck MIDI sequencer lub wybierasz istniejący projekt, naciskasz F11, klikasz na pierwszym wolnym slocie VST instrument, wybierasz z listy syntezator który cię interesuje, potem klikasz na pierwszą ścieżkę sekwencera w oknie po lewej w miejscu out: wybierasz wpięty w szynę VST syntezator a z listy presetów syntezatora wybierasz interesującą cię barwę. Powtarzasz te czynności aż obsadzisz barwami wszystkie kanały MIDI na których są nuty a potem to już tylko zostaje obróbka :)
Arek - Radzyń Podlaski

ODPOWIEDZ