Akai MPC 1000 czy jednak laptop?
Witam. Mam laptopa marki Acer: 1.6 Ghz, 1,5 Gb ramu,80Gb HDD,Windows Xp oraz dysk zewnętrzny Toshiba USB 2.0-320 Gb w nie dalekiej przyszłości zamierzam dokupić monitory bliskiego pola jako odsłuch a także zewnętrzną kartę muzyczną lecz nie wiem czy nie lepiej zakupić MPC-tke jako główne narzędzie przy produkcji? Wiem,że procek w lapie jest raczej do biura ale czy jest on w ogole nie do wykorzystania? Mpc-tka mnie kusi bo jest z nią mniej problemów z zawieszaniem itd-(cudowny windows) a także tym,że jest wystarczająca do bezproblemowej pracy. Czy to wystarczy na pracę z dzwiękiem 20 lub 24bitowym od produkcji po odsłuch? Jeżeli coś napisałem na opak lub mylę to sorki-od nie dawna wkręcam się w ten temat..pzdr
- macandroll
Re: Akai MPC 1000 czy jednak laptop?
......
Oczywiście, że ten Acer może popracować w audio. Przecież kiedyś były słabsze komputery, a ludzie nagrywali. Ten laptop nie jest zły- ma spory dysk, dużo ramu, a jak masz jeszcze zewnętrzny dysk, to już w ogóle. Kup tylko zewnętrzną kartę muzyczną.
Oczywiście, że ten Acer może popracować w audio. Przecież kiedyś były słabsze komputery, a ludzie nagrywali. Ten laptop nie jest zły- ma spory dysk, dużo ramu, a jak masz jeszcze zewnętrzny dysk, to już w ogóle. Kup tylko zewnętrzną kartę muzyczną.
Muzyk, gitarzysta
Nie napisałeś jaki ten procesor, bo np. z celeron'em może już nie być tak wesoło.
[addsig]
[addsig]
from one source all things depend....
.........
Oczywiście, że ten Acer może popracować w audio. Przecież kiedyś były słabsze komputery, a ludzie nagrywali. Ten laptop nie jest zły- ma spory dysk, dużo ramu, a jak masz jeszcze zewnętrzny dysk, to już w ogóle. Kup tylko zewnętrzną kartę muzyczną....
Dokupie na pewno zewnętrzną karte muzyczną ale nie wiem jaką bo chciałbym te 24bity usłyszeć i pracować na nich czyli 24bitowa na bank ale jaka?
Oczywiście, że ten Acer może popracować w audio. Przecież kiedyś były słabsze komputery, a ludzie nagrywali. Ten laptop nie jest zły- ma spory dysk, dużo ramu, a jak masz jeszcze zewnętrzny dysk, to już w ogóle. Kup tylko zewnętrzną kartę muzyczną....
Dokupie na pewno zewnętrzną karte muzyczną ale nie wiem jaką bo chciałbym te 24bity usłyszeć i pracować na nich czyli 24bitowa na bank ale jaka?
...Nie napisałeś jaki ten procesor, bo np. z celeron'em może już nie być tak wesoło.
...
Celeron wlasnie czyli niestey nie zabardzo...
...
Celeron wlasnie czyli niestey nie zabardzo...
na poczatek i celeron starczy , jak zaczynasz sie dopiero wkrecac to nie rob pochopnych decyzji , jak wczesniej kolega napisal kup karte to ci narazie starczy jezeli bedziesz wiedzial juz na sto ze to jest wlasnie to, to zaczniesz rozmyslac co tu dalej , wedlug m,nie mpc ma okrojone mozliwosci jezeli chodzi o rozwoj artysty, przypuszczam ze zamierzasz pracowac na samplach , w takim razie ten komputer ci starczy, a jezeli siegbiesz juz po vsti to bedzie troche gorzej chodz tez sie da pracowac:)
A do tego zakup sobie pady Akai MPD 16 lub 24, albo Korga czy M-audio, świetna sprawa do wbijania perkusji i innych sampli, poza tym wraz z padami dostaniesz sporo darmowego softu np. Korg ma niezłe programy do swoich padów
Only Hardware System: Elektrony: Machinedrum UW, Monomachine, Octatrack, AnalogFour, DSI Tempest, Korg MS-20 Mini,Yamaha Tenori-on, Waldorf Blofeld, E-mu MP-7, Korg ER-1, Eventide Space, Alesis Bitrman
...A do tego zakup sobie pady Akai MPD 16 lub 24, albo Korga czy M-audio, świetna sprawa do wbijania perkusji i innych sampli, poza tym wraz z padami dostaniesz sporo darmowego softu np. Korg ma niezłe programy do swoich padów...
1)Czy nie będę miał opóźnień przy wstukiwaniu sekwencji?
2)Jakiego softu? Masz na myśli jakieś próbki perkusyjne czy basów?
1)Czy nie będę miał opóźnień przy wstukiwaniu sekwencji?
2)Jakiego softu? Masz na myśli jakieś próbki perkusyjne czy basów?
Odrobinę uwagi poświęć jeszcze na nabycie wiedzy o instrukcjach obsługiwanych przez tego celerona, gdyż niektóre rzeczy mogą wcale nie wstać na okrojonym CPU.
Zalezy co robisz na tym laptopie, bo jezeli robisz muzyke (podklady) to lepiej MPC, MPC ma swoje brzmienie, a na kompie nasiedzisz sie a i tak nie ukrecisz takiego brzmienia, MPC poprostu daje to coś, a dodatkowo zajefajny feeling grania, Lapek tez ci sie przyda, Do aranzy, Ale MPC to MPC.
Od pewnego czasu zajmuje się muzyką i zamierzam zająć się tym profesjonalnie, powoli buduję studio.