RME FIREFACE 800 - problem z ADAT

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
JMM
RME FIREFACE 800 - problem z ADAT

Post autor: JMM » piątek 08 lut 2008, 18:13

Witam wszystkich forumowiczów.
Zawsze pracowałem z mikserami analogowymi, lub tez realizowałem takie zlecenia, przy których mikser nie był potrzebny.
Parę dni temu firma zamówiła mikser Tascam DM-3200. Po wstępnym zapoznaniu się z tym urządzeniem i zbyt ogólnikową instrukcją, mam problem z POŁĄCZENIEM MIKSERA Z KARTĄ RME FIREFACE 800 za pomocą portów ADAT .
Mikser otrzymuje sygnał Z komputera i RME więc mogę dowolne 8 śladów z Nuendo krosować z dowolnym torem miksera i dalej go obrabiać w mikserze i tu nie ma problemu ale w druga stronę jest problem . Nie mogę wejść przez mikser żadnym sygnałem. RME nie otrzymuje sygnału z ośmiu kanałów wejściowych ADAT (RME nie posiada TDIF)
Jesli ktokolwiek miał z tym styczność to proszę o radę, niestety nigdy wcześniej nie pracowałem z cyfrowymi mikserami ani portami ADAT.
POZDRAWIAM SERDECZNIE.

Zbynia

Re: RME FIREFACE 800 - problem z ADAT

Post autor: Zbynia » piątek 08 lut 2008, 19:14

sprawdz ustawienia adat w mikserze i karcie
adat:
8 kanalow do czestotliwosci 48khz
4 kanaly do 96khz
2 kanaly 192khz

ustawienia musza byc identyczne i w rme i w mikserze - podejrzewam blachostke

JMM

Post autor: JMM » piątek 08 lut 2008, 19:18

Mikser automatycznie dostosował się do zegara karty który w takiej konfiguracji musi byc jako ( MASTER)
Mozliwe jest uszkodzenie światłowodu bądż gniazd ADAT?

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 08 lut 2008, 19:31

nie - przewod trudno uszkodzic - musi byc zlamany(i w stanie zalamanym pozostac bo jak wyprostujesz to i tak przesle) albo urwany - gniazda sie nie maja co uszkodzic chyba ze nadajace przestanie swiecic(praktycznie niemozliwe)

czyli mikser zbiera zzegar z adata ok - tez bym tak ustawil zeby sie synchronizowal przez adat - teraz rme ustaw by tez synchronizowalo sie przez adat(no chyba ze masz wszystko wordclockiem spiete ale nie ma to sensu - adat wystarczy)

niestety w instrukcji brak obrazkow tyczacych sie adata wiec strzelam troszke na pale bo mialem okazje bawic sie dm24

sprawdz w ustawieniach adata czy jest mozliwosci wyboru dlugosci slowa - jesli tak ustaw na 24 bity

z tego co pamietam to chyba nic wiecej sie nie ustawialo - w tablicy routingu musisz pokombinowac jakie wyjscia maja wychodzic na adat (najlepiej ustawic bus)
potem normalnie z zakladki bus wybierasz jaki kanal masz wyslac na adat i ile masz go wyslac itpnull

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 08 lut 2008, 19:33

aha masz tez w tablicy routingu mozliwosc ustawienia insertow kanalow do wyslania na inne wyjscia(w tym adat)

jednak trzeba pamietac by nie przesterowac sygnalu - dlatego wolalem robic to jako busy bo mialem caly czas kontrole nad poziomem sygnalu a i moglem go grupowac z kilku kanalow

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » piątek 08 lut 2008, 20:42

2 kanaly 192khz

z tym bedzie raczej ciezko w przypadku samego DM3200 a tym bardziej w przypadku w ogole zlacza ADAT ;)
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

JMM

Post autor: JMM » piątek 08 lut 2008, 21:26

Zwykle pracuję na 44.1 kHz . 88.2 kHz tylko wtedy kiedy "popełniam" konwersję AD-DA ponieważ inaczej nie da się użyć na przykład analogowej kompresji do już zapisanego cyfrowo śladu . Wtedy przy 88.2 sa mniejsze straty w wysokim pasmie.

ODPOWIEDZ