Odsłuch mikrofonu w laptopie

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
oszo
Re: Odsłuch mikrofonu w laptopie

Post autor: oszo » sobota 19 sty 2008, 04:19

mam karte sigmatel zinegrowana w laptopie lecz w niej sa tylko opcje gosnikow i czefgos tam jeszcze ale niema opcji odtwarzania mikrofonu wiec nie mam odsuchu w suchawkach podczas nagrywania vokalu kupuje teraz zewnetrzna karte sound blaster -czy to rozwiaze moj problem czy poprostu tez musze zmienic system na xp ,no niewiem co mam robic,dajcie prosze jakies wskazowki bym uzyskal odsuch
[addsig]

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » sobota 19 sty 2008, 08:14

To, że sterownik "karty" dźwiękowej w laptopie nie pozwala na monitorowanie wejścia mikrofonowego to rzecz naturalna i logiczna. Zauważ, że mikrofony montowane w laptopach i wbudowane głośniczki znajdują się w dużej bliskości, zatem włączenie takiego podsłuchu natychmiast wywołałoby sprzężenie akustyczne. Tego typu urządzenia mają przede wszystkim zastosowania multimedialne i komunikacyjne (telefonia internetowa), łatwo sobie wyobrazić, jak bardzo pętla wejście-wyjście psuła by działanie aplikacji typu skype. Pogódź się z tym, że wejście mikrofonowe w laptopie to i tak ostatni badziew i nie nadaje się do poważnego nagrywania czegokolwiek.

Nie wiem, czy zakup tej czy innej karty rozwiąże problem. Wiele kart profesjonalnych nie ma pokładowego miksera i też nie pozwala na sprzętowe monitorowanie wejść. Takie rzeczy załatwia natomiast dowolny program typu DAW/sekwencer i tam należy szukać funkcji monitorowania, a nie w sterowniku karty.

oszo

Post autor: oszo » niedziela 20 sty 2008, 04:06

...To, że sterownik "karty" dźwiękowej w laptopie nie pozwala na monitorowanie wejścia mikrofonowego to rzecz naturalna i logiczna. Zauważ, że mikrofony montowane w laptopach i wbudowane głośniczki znajdują się w dużej bliskości, zatem włączenie takiego podsłuchu natychmiast wywołałoby sprzężenie akustyczne. Tego typu urządzenia mają przede wszystkim zastosowania multimedialne i komunikacyjne (telefonia internetowa), łatwo sobie wyobrazić, jak bardzo pętla wejście-wyjście psuła by działanie aplikacji typu skype. Pogódź się z tym, że wejście mikrofonowe w laptopie to i tak ostatni badziew i nie nadaje się do poważnego nagrywania czegokolwiek.

Nie wiem, czy zakup tej czy innej karty rozwiąże problem. Wiele kart profesjonalnych nie ma pokładowego miksera i też nie pozwala na sprzętowe monitorowanie wejść. Takie rzeczy załatwia natomiast dowolny program typu DAW/sekwencer i tam należy szukać funkcji monitorowania, a nie w sterowniku karty....
masz racje jest to logiczne lecz ja wylaczylem wbudowany mikrofon i podlaczylem inny lecz ciagle to samo,ale jest nadzieja tak?..jesli macie jakies rady dajcie znac prosze .dzieki

Zbynia

Post autor: Zbynia » niedziela 20 sty 2008, 13:10

...ogromne zajecie pamieci - w porownaniu z xp (300 mega)
## hehe - a słyszałeś o optymalizacji??? Mi zabiera poniżej 100

vista zre 800..
## dobre...

Pozdro
Groover...
optymalizacja mi nic nie da bo nie mam golego systemu plus program tylko komputer multimedialny z tunerem kamerka i reszta smieci - czyli komp do wszystkiego
pozatym sporo rzeczy odpalam z autostartu

czesci rzeczy wylaczyc nie moge bo potem cos nie dziala

i tak xp zre 300 vista bez ostrych kombinacji 800

ODPOWIEDZ